Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Zure kers op een heerlijke taart

SportGeplaatst door Frank Van Laeken di, juni 04, 2019 08:22:01

(De laatste 'Bankzitter' van het seizoen, over het Champions League-seizoen, verschenen in De Standaard van 3 juni.)

De eindstrijd tussen Liverpool en Tottenham Hotspur stond haaks op de kwaliteit van het voetbal dat er in de vorige rondes van de Champions League te zien was. Liverpool was zaterdag een verdiende maar magere winnaar in een finale die na een vroeg strafschopdoelpunt nooit op gang kwam.

Wat een sof! Het had de apotheose moeten worden van een wonderbaarlijk verlopen Champions League-campagne, met halve en hele voetbalmirakels, met hartverwarmend offensief voetbal, met hitchcockiaanse wendingen. Maar het tegendeel was waar. Liverpool begon eigenlijk met een voorsprong aan de wedstrijd en speelde daarna met de handrem op. Tottenham was ontiegelijk zwak, een ideeënarm gezelschap.

Alleen in de slotfase waren de Spurs een paar keer gevaarlijk, maar Liverpooldoelman Alisson Becker stond pal. Wat een contrast met vorig jaar toen Beckers voorganger, de Duitser Loris Karius, Real Madrid met twee gigantische blunders aan de zege hielp. Opnieuw keek Simon Mignolet negentig minuten vanaf de bank toe, al zal hij nu wel toegeven dat hij daar op zijn plek zit bij dit Liverpool. Alisson is een van de beste keepers van de wereld.

Doelloos voetbal

Binnen de minuut had de Sloveense scheidsrechter Skomina de finale kapot gefloten. Dat lag niet aan hem, maar aan de nieuwe handsregel. Bal tegen de hand of arm die loshangt van het lichaam is strafschop. Moussa Sissoko was de ongelukkige met de zwaaiarm. Mo Salah trapte niet zo best, maar Lloris lag al plat. Liverpool liet het initiatief aan Tottenham, dat daar geen raad mee wist. Het aanvallende kwartet Kane-Son-Alli-Eriksen was nergens. Opvallend was ook hoe mak de Spurs deze wedstrijd afhaspelden, alsof ze er zelf nooit in geloofden. Er viel geen enkele gele kaart. Je zou het een toonbeeld van sportiviteit kunnen noemen, maar net zo goed van een gebrek aan grinta. Alderweireld en Vertonghen schoven de bal de hele tijd naar elkaar toe, waarna een van beiden het dan maar probeerde met een lange pas. Doelloos voetbal. Het deed terugdenken aan de onzalige, saaie finales uit de jaren 70 en 80.

Op het eind mocht Divock Origi, net voor het uur ingevallen voor de half fitte Firmino, de definitieve doodsteek geven met een schuiver in de hoek. Origi was de laatste maanden een 'supersub' voor Liverpool. Of dat op z'n 24ste een bevredigend statuut is, is nog maar de vraag. Daarmee is Origi de tweede landgenoot die scoorde in een Champions League-finale, na Yannick Carrasco voor Atlético drie jaar geleden. Die stond toen wel in het verliezende kamp.

Juichen voor Ajax

Na de zoals gebruikelijk voorspelbare groepsfase — eind augustus bij de loting weet je al voor 90 procent zeker wie zich zal kwalificeren — waren de rondes met rechtstreekse uitschakeling dit seizoen een rollercoaster. In de achtste finales haalde Juventus een 2-0 op tegen Atlético, Liverpool versloeg Bayern in München, Manchester United verloor thuis tegen PSG en ging daarna winnen in Parijs, en Ajax vernederde Real in Bernabéu. In de kwartfinales ging topfavoriet Manchester City eruit tegen Tottenham na een spektakelmatch en twee cruciale ingrepen van de videoreferee, terwijl Ajax het Juventus van Cristiano Ronaldo wegspeelde. De halve finales verliepen al helemaal volgens een ongekend scenario. Tottenham scoorde in de ultieme seconden van de toegevoegde tijd de beslissende treffer in Amsterdam, Liverpool werkte de 3-0 uit de heenwedstrijd tegen Barcelona weg op Anfield: 4-0. Voetballiefhebbers verzoenden zich opnieuw met deze centencompetitie.

Dat een club met een budgetje van godbetert 90 miljoen euro op een zucht van de finale geraakte, werd op gejuich onthaald. Ajax speelde met veel respect voor de voetbalvoorvaderen: aanvallend, arrogant, agressief. En het deed dat met een stel zelfopgeleide jonkies, aangevuld met slimme aankopen en hongerige routiniers. Zelfs de finale kleurde een klein beetje Amsterdams rood-wit, met drie op Sportpark De Toekomst gevormde spelers: Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Christian Eriksen.

Terwijl de romantische voetballiefhebber zich verkneukelde om zoveel onbezonnen voetbalpret, zullen zij die niet langer stiekem dromen van een Europese topcompetitie zonder al die vervelende ploegjes uit kleine en middelgrote voetballanden luidop gevloekt hebben. In het topvoetbal woedt een hevige strijd tussen zij die een spannende en eerlijke competitie voorstaan, en zij die een zo voorspelbaar eindresultaat wensen. Die laatsten hebben de meeste invloed. Voor hen horen dreumesen als Ajax en ook Tottenham (budget: 360 miljoen) er niet bij. Qua omzet prijkt Tottenham in de rangschikking die zakelijk dienstverlener Deloitte ieder jaar opmaakt ocharme op de tiende plek, Ajax staat niet eens in de top 30 van een lijst die wordt aangevoerd door Real Madrid, Barcelona en Manchester United en die gezamenlijk tien miljard euro omzet genereren. De komende weken zal de Nederlandse kampioen worden leeggekocht door topclubs uit de grote vijf landen.

In de 'Deloitte Football Money League' staan er zes Engelse teams bij de eerste tien. Dat de Europese finales door vier Engelse teams betwist werden is minder verwonderlijk dan dat dat de voorbije jaren niet gebeurde.

Voorspelbaarheid

Typisch voor wat er misloopt met het concept 'Champions League' is dat geen van beide finalisten vorig seizoen kampioen van Engeland was geworden. Ze waren slechts derde en vierde. In de vroegere formule van de Europabeker voor Landskampioenen hadden Liverpool en Tottenham niet eens mogen deelnemen. Sterker nog: bij de tien laatste winnaars van de Champions League zaten welgeteld drie landskampioenen.

Voorspelbaarheid is de doodsteek van de sport en toch volharden de grote competities en de internationale voetbalbonden in die boosheid: de kampioenen van Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk verlengden, zoals voorspeld, hun titel. Bayern en Juventus voor de zevende keer op een rij, PSG voor de zesde keer in zeven jaar, Man. City zit aan een gemiddelde van een op twee in de laatste acht seizoenen, Barcelona aan acht op elf.

Tenzij de regels van de Financial Fair Play eindelijk worden toegepast en kunstmatige topclubs als Man. City en PSG tijdelijk worden uitgesloten, zal de beker met de grote oren een van de komende jaren in een vitrinekast in de Verenigde Arabische Emiraten of Qatar belanden, als pronkstuk voor de plaatselijke mecenas. De UEFA lonkt steeds openlijker naar het Verre Oosten, waar ook veel voetballiefhebbers-mét-geld wonen. De Europa League-finale werd gespeeld in Bakoe, Azerbeidzjan, veel oostelijker kan je niet gaan. Volgend jaar wordt dat Gdansk. Voor de Champions League-finale was het Wanda Metropolitano in Madrid uitverkoren, genoemd naar een Chinese projectontwikkelaar. Volgend jaar trekt het circus naar Istanboel, daarna mogelijk naar Sint-Petersburg. De wereldbeker 2022 wordt in de voetbalwoestijn Qatar georganiseerd. 'Money makes the football world go around', zou Liza Minnelli zingen.

('De Bankzitter' is er even tussenuit. Rust, vakantie, batterijen opladen, trainingskamp, oefenartikels schrijven: terug op maandag 29 juli bij de start van het nieuwe voetbalseizoen. Benieuwd welke clubs dan in 1A zullen uitkomen.)  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.