Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Het jaar van de VAR

SportGeplaatst door Frank Van Laeken za, januari 12, 2019 12:19:49

(Deze bijdrage verscheen afgelopen maandag in De Standaard, als onderdeel van de wekelijkse reeks 'De Bankzitter'.)

In 2018 waren er uitzonderlijk knappe prestaties van Belgische teams en atleten. Red Lions, Rode Duivels, Belgian Cats, Nina Derwael, Nafi Thiam, Koen Naert... het kon niet op. Maar de figuur waarover het vaakst gepraat werd, was een official in een busje: de video assistant referee, kortweg: VAR.

Noem me ouderwets, maar een jaaroverzicht hoort niet te gebeuren in het lopende jaar, maar in de eerste dagen van het nieuwe jaar. Dan heb je alle feiten gehad, kan je rustig overschouwen en de hoogte- en dieptepunten nog eens opdiepen. Denk aan de farce rond de verkiezing van Sportploeg van het Jaar, waar de Red Lions eerst niet, dan weer wel in aanmerking kwamen voor de trofee, en uiteindelijk zelfs wonnen.

Het argument van de organisatoren, onder wie collega's van de sportpers, was niet: op 5 december is het sportjaar afgelopen (op die datum moesten de stemformulieren oorspronkelijk binnen zijn). Het was evenmin: op 22 december is het jaar voorbij (op die dag werd het sportgala georganiseerd). Neen, het had te maken met zo veel mogelijk bekende gezichten kunnen verzamelen op het feest, altijd aardig voor de rode loperfoto's. In januari zijn sporttoppers minder beschikbaar dan vlak voor Kerstmis. Aanwezig zijn is belangrijker dan winnen.

De tijden dat het gala in een prestigieus casino werd georganiseerd, met kreeft, langoestines en kaviaar à volonté, zijn voorbij. Nu wordt er al uitgeweken naar een evenementenhal bij een groot winkelcentrum, de Docks Home Event Hall. Al wie naam en faam heeft in de gesloten sportwereld, of al wie iemand kent die naam en faam heeft vergaard, diept zijn chicste smoking of haar diepst gedecolleteerde lange jurk op, maar videorefs zullen daar niet bij geweest zijn. Hun busje staat anoniem achter een tribune geparkeerd.

Tooggesprekken

Al van bij het begin van de proefperiode van het nieuwe systeem, in de zomer van 2017, was het raak: het voetbal had een nieuwe schietschijf. En daar hoorde een acroniem bij: de 'video assistant referee' werd niet 'videoref' genoemd, maar 'VAR'. Bekt makkelijker en - als het moet - agressiever. In tegenstelling tot de scheidsrechter, die zeer zichtbaar aanwezig is in dat fluo-shirt, gaat het om een onzichtbare die in een, soms nogal aftands, busje in oncomfortabele omstandigheden naar een paar beeldschermen zit te turen en in een paar seconden moet beslissen of een spelfase wel of niet juist beoordeeld werd. Een extra paar ogen, dus, maar die waren vorig seizoen nog niet in elk stadion voorzien. Ze hadden bijvoorbeeld van pas gekomen bij de fameuze strafschopfase in Antwerp-Eupen.

De kritiek barstte pas goed los tijdens de play-offs. 'Dat ze hem maar afschaffen' riep Yves Vanderhaeghe, op dat ogenblik trainer van AA Gent. Ook Hein Vanhaezebrouck, toen nog bij Anderlecht in de dug-out, zwaaide geregeld ostentatief met beide armen tot Christus-aan-het-kruishouding om beslissingen aan te vechten. Clubvoorzitter Bart Verhaeghe insinueerde in volle titelstrijd zelfs manipulatie door de wedstrijdleiding: als de ondervoorzitter van de voetbalbond dat doet, is dat een verregaande vorm van beïnvloeding. Het passeerde alsof het doodnormaal is.

Voor de horeca, daarentegen, was de introductie van de videoref een zegen. Tooggesprekken gaan weer ergens over, en ze duren langer dan ooit. Als de uitbaters van café Sportvriend & co elke keer dat er over de VAR wordt gediscussieerd, tien euro in de pot zouden gooien en dat bedrag doorstorten naar de Scheidsrechterscommissie, dan hadden we de bestbetaalde refs ter wereld.

Matchvervalsing

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist gaf vorige week cijfers vrij. In de eerste negentien speeldagen van de Jupiler Pro League moest de videoref zeventig 'key decisions' nemen. Daarvan waren er, volgens Verbist, 52 juist, goed voor 74 procent. Drie op vier, dus, net iets minder dan in Duitsland (vier op vijf). Maar ook dat is interpretatie, want het zijn mensen die andere mensen beoordelen. Sommige spelfasen blijven hangen in een grijze zone en worden alleen aan de toog opgelost.

Dat de aanwezigheid van een videoref een absolute noodzaak is in het moderne voetbal, werd vorig seizoen bewezen in de terugwedstrijd van de halve finales van de Champions League. Een doelpunt van Manchester City werd kort voor de rust afgekeurd vanwege vermeend buitenspel, terwijl de aanvaller scoorde nadat ie de bal had ontvangen van een Liverpoolspeler. De beelden maakten dat duidelijk, maar noch de lijnrechter, noch de assistent achter de achterlijn, noch de scheids hadden dat opgemerkt. Hoe je het ook draait of keert: dat is matchvervalsing.

In diezelfde onderlinge confrontatie, maar dan in de Engelse competitie, was er afgelopen week een perfect bewijs dat technologie superieur is aan het menselijk oog. Een bal die visueel over de lijn leek, was dat niet. Een kwestie van millimeters. Doellijntechnologie is bijzonder duur en hoeft niet in elke wedstrijd toegepast te worden, maar het systeem wérkt en zorgt voor eerlijkere resultaten.

Ooit werd een wereldbekerfinale beslist door een bal die voor de lijn stuitte, maar door de grensrechter als doelpunt werd beoordeeld. 1966, Geoff Hurst, Engeland-West Duitsland, de prehistorie. In de WK-finale van dit jaar was het de videoref die een hoofdrol opeiste.

Audioref

Hoe meer geld er omgaat in het voetbal, hoe gevoeliger negatieve beslissingen en slechte uitslagen liggen bij clubbesturen, trainers en spelers. Ze reageren niet meer, ze overreageren. En hoe ongenuanceerder de ene wordt, hoe meer de andere geneigd is om nog een beledigende uitroep toe te voegen.

Misschien moeten internationale en nationale bonden overwegen om een audioref te introduceren: iemand die uitspraken achteraf beoordeelt en op basis daarvan schorsingen suggereert. In de Premier League kunnen managers zich niet eender wat permitteren, bij ons wordt er af en toe een trainer naar de tribune gestuurd en dan een paar partijen geschorst, maar uitlatingen ná een wedstrijd bleven tot voor kort onbestraft. Kort voor nieuwjaar heeft de profliga wel beslist om boetes op te leggen aan bestuursleden, stafleden of spelers die de wedstrijdleiding respectloos benaderen.

En zo eindigde het jaar van de VAR toch op een positieve noot. We kijken nu al uit naar dinsdag 5 februari: dan vieren de Chinezen hún nieuwjaar en begint het jaar van het VARken.  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.