Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Donkere dagen in de Serie A

SportGeplaatst door Frank Van Laeken di, januari 01, 2019 12:12:54

(Deze bijdrage in de reeks 'De Bankzitter' verscheen maandag 31 december in De Standaard.)

Dries Mertens scoorde zaterdag voor Napoli en Radja Nainggolan mocht na een weekje schorsing weer even invallen bij Inter, maar zij kaapten niet de headlines weg de voorbije Serie A-week. Het ging vooral over een dode supporter en een racistisch incident.

Onder zijn vorige trainer, Maurizio Sarri, was Dries Mertens helemaal open gebloeid bij Napoli. Sarri maakte van Mertens een valse nummer negen, iets wat de Italiaan nu ook probeert met Eden Hazard bij Chelsea. Mertens scoorde en bleef scoren, werd twee seizoenen geleden vice-topschutter van de Serie A, schoof bij de Rode Duivels een bank op, en zag zijn contract in Napels verlengd worden tot 2020. Maar nieuwe coach Carlo Ancelotti ziet in de Belg eerder een luxe-invaller dan een basisspeler. Zaterdag mocht hij wel starten tegen Bologna. Hij bedankte met het winnende doelpunt in de 88ste minuut, 3-2.

Radja Nainggolan mocht uit bij Empoli meer dan een halfuur invallen. Het werd een magere 0-1, waardoor Inter derde blijft, weliswaar met 14 punten minder dan Juventus en 5 minder dan Napoli. Nainggolan moest van zijn trainer, Luciano Spalletti, die hem nog kent van bij Roma, een match aan de kant blijven. Een disciplinaire schorsing, omdat hij een paar keer te laat op training was verschenen.

'De regels binnen een ploeg zijn even belangrijk als de bal', gaf Spalletti als verklaring. Maar hij zei ook: 'Radja is een gevoelige jongen'. Kortom, een straf gevolgd door een vaderlijke aai over de bol. Bondscoach Roberto Martínez koos voor een andere aanpak, al blijft die zweren bij zijn nogal doorzichtige 'tactische redenen'.

Tweede Kerstdag

Het had een mooie week moeten worden voor het Italiaanse voetbal. Voor het eerst sinds 1971 werd er op Tweede Kerstdag gevoetbald. Apotheose van een dagje voetbal had de topper Inter-Napoli moeten worden, nummer drie tegen nummer twee.

Vóór de wedstrijd waren er al ongeregeldheden. Met stokken en staven gewapende Interfans wachtten de supportersbussen van hun zuidelijke rivaal op. Er ontstond commotie, de bende stoof uiteen en tijdens de chaos werd een 35-jarige supporter van Inter aangereden. De man, die eerder zelf al een stadionverbod had opgelegd gekregen, overleed in het ziekenhuis. Volgens de politiecommissaris ging het om een spijtig ongeval.

Tijdens de wedstrijd hadden de tifosi van de thuisploeg het gemunt op Kalidou Koulibaly, de centrale verdediger van Napoli, ex-Genk. Tot drie keer toe werd de scheidsrechter attent gemaakt op oerwoudgeluiden, hij liet de stadionomroeper telkens vragen om op te houden met de kwetsende gezangen. Napoli-trainer Ancelotti vroeg vergeefs om de wedstrijd te staken. In de tachtigste minuut werd Koulibaly zelfs uitgesloten: gele kaart na een trekfout, een tweede keer geel voor het sarcastisch applaus dat hij daarop gaf. En in de toegevoegde tijd kon Inter nog scoren.

Driestapsprotocol

Rampdag voor Napoli, maar vooral: rampdag voor de Serie A en, bij uitbreiding, de hele voetbalwereld. Volgens de Uefa hebben Inter en de scheidsrechter het voorziene driestapsprotocol niet toegepast. Stap 1: de wedstrijd even stilleggen en de stadionomroeper laten waarschuwen voor de gevolgen van nieuwe beledigingen. Stap 2: de wedstrijd gedurende langere tijd stilleggen. Stap 3: de wedstrijd beëindigen. Alleen de eerste stap werd, half, toegepast.

De Italiaanse voetbalbond besliste om Inter twee thuiswedstrijden achter gesloten deuren te laten spelen en bij een derde thuismatch moet het gedeelte van het stadion waar de ultras zitten, dicht blijven. Een krachtig signaal, maar diezelfde bond schorste ook slachtoffer Koulibaly voor twee wedstrijden, begrijpe wie begrijpen kan.

De verdediger verontschuldigde zich achteraf voor zijn uitsluiting, maar benadrukte via Twitter een trotse Fransman, Senegalees, Napolitaan en mens te zijn. 'Reageer niet op deze onzin, samen staan we sterk!', tweette Koulibaly's ploegmaat Dries Mertens. Ook Vincent Kompany, Michy Batshuayi en Cristiano Ronaldo spraken hun steun uit.

De christendemocratische burgemeester van Milaan, Giuseppe Sala, kondigde aan bij een volgend racistisch incident de eretribune van het Giuseppe Meazza-stadion te zullen verlaten. Precies het omgekeerde van wat hij zou moeten doen: als de dégoutés opstappen, blijven alleen de dégoûtants over. Willen we het voetbal overlaten aan een stel onverlaten?

Tribaal gedrag

Racisme is niet nieuw in de Serie A. Ronny Rosenthal, de Israëlische ex-speler van onder meer Club Brugge en Standard, kreeg er eind jaren 80 al mee te maken, toen hij voor Udinese speelde. Eind 1992 protesteerden de Nederlanders Ruud Gullit (Milan) en Aron Winter (Lazio) tegen de apenkreten op de tribunes. Daarop volgde toen een uitgebreide sensibiliseringscampagne, 'No al razzismo'.

Op 27 november 2005 stapte de Ivoriaanse speler Marco Zoro van Messina met de bal van het veld, na aanhoudende beledigingen door de bezoekende supporters van... Inter. Twee zwarte spelers van Inter deden hem van gedacht veranderen. Een week later begonnen alle Serie A-wedstrijden vijf minuten later dan gepland.

Zelf meegemaakt: 13 juni 2016 volgde ik de EK-wedstrijd Italië-België in een Britse pub in Padua. Toen een kwartier voor tijd Romelu Lukaku close in beeld werd genomen bij zijn vervanging, joelde een overvol terras als uit één mond: 'Oe-oe-oe'. Idem toen zijn vervanger, Divock Origi, in beeld kwam. Zo moet dat op hetzelfde moment op honderden, misschien wel duizenden Italiaanse terrassen tegelijk geklonken hebben. De scène staat uitvoerig beschreven in 'Vuile zwarte. Racisme in het Belgisch voetbal' dat ik twee jaar geleden samen met Paul Beloy schreef. Tribaal gedrag is typisch voor het voetbal. 'Onze zwarte, goeie zwarte, hún zwarte, vuile neger!'

We stelden een elftal maatregelen voor. De eerste twee daarvan: vraag als getroffen speler of elftal een time-out aan bij wangedrag, en stap desnoods als team op, wanneer de scheidsrechter niet adequaat reageert. Het gebeurt bijna nooit. Scheidsrechters lijken alleen fysiek geweld ernstig te nemen. En het eerste elftal dat ostentatief van het veld stapt, uit solidariteit met een medespeler, mag rekenen op boetes, schorsingen en een forfaitnederlaag.

O ja, het winnende doelpunt van Inter in Empoli werd aangetekend door de Senegalees Keita Baldé. Een jongen met een donkere huidskleur. Hij werd fel toegejuicht.  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.