Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Gestommel in de vergeetput

SportGeplaatst door Frank Van Laeken wo, oktober 10, 2018 11:47:00

(Deze bijdrage in de reeks 'De Bankzitter' verscheen op maandag 10 september in De Standaard.)

Zelfs in een weekend dat er geen competitievoetbal is in de Jupiler Pro League kregen de wedstrijden in de Proximus League nauwelijks aandacht. Nog liever een zoveelste na- of voorbeschouwing over de Rode Duivels dan een bijdrage over 1B, de vergeten afdeling.

Mocht het u ontgaan zijn, de voorbije dagen stonden Lommel-OH Leuven, Westerlo-Tubize, Union-KV Mechelen en Roeselare-Beerschot Wilrijk op het programma. Dat kan aan u liggen: u bent niet geïnteresseerd in de lagere regionen van ons voetbal, bijvoorbeeld. Moet kunnen. Maar net zo goed wil u wel geïnformeerd worden, maar is het hopeloos zoeken naar uitslagen, stand, interviews en beschouwingen.

De tweede klasse van ons voetbal wordt al veel langer een kerkhof genoemd. Dat heeft met die gebrekkige media-aandacht maken, maar in de eerste plaats ook met de economische realiteit: in een kleine markt als de Belgische gaat het grootste deel van de beperkte tv-gelden naar de eersteklassers. De kruimels die dan nog van tafel vallen, zijn voor de tweedeklassers. Eigenlijk moet ik Proximus League schrijven, naar de sponsor die zijn naam heeft verbonden aan deze competitie, of 1B, een eufemistische benaming om te benadrukken dat dit ook een soort eerste klasse is en tegelijk ook weer niet.

Absurdistan

Het Belgisch profvoetbal telt 24 clubs, niet zo netjes verdeeld over 1A (16) en 1B (8). Die ongelijkheid heeft met het recente verleden te maken. In de zomer van 2009 werd het aantal clubs in de hoogste klasse gereduceerd van achttien tot zestien. Zeven jaar later werd grote schoonmaak gehouden onder de tweedeklassers, vanwege de economische onleefbaarheid. Er bleven nog 24 profclubs over. Om toch een beetje sop en kool te sparen, mochten ze in de Jupiler Pro League met zestien blijven voortboeren, met als gevolg dat de Proximus League uit amper acht teams bestaat. Die spelen vier keer tegen elkaar, 28 wedstrijden in totaal. In de praktijk wil dat zeggen dat je om de acht weken tegen dezelfde tegenstander speelt. De winnaar van de eerste periode (14 wedstrijden) speelt tegen de winnaar van de tweede periode om de kampioenstitel én - veel belangrijker nog - promotie naar het sportief en commercieel aantrekkelijkere 1A.

Om het helemaal ingewikkeld te maken, is de kampioen dan uitgespeeld. Geen competitieve wedstrijden meer vanaf half maart, geen inkomsten, wel de wortel van 1A die een paar maanden voor de neus van de financieel directeur blijft hangen. De clubs die tweede, derde en vierde eindigen in de totaalstand, mogen deelnemen aan Play-off 2, de nacompetitie met de ploegen op plaatsen zeven tot en met vijftien uit 1B. De zestiende degradeert en is ook al half maart uitgespeeld. En nu moet ik u even wegwijs maken in Absurdistan. Wie geen kampioen wordt in 1B, maar wél op de ereplaatsen eindigt, maakt nog kans om het seizoen daarop Europees voetbal te spelen, mits winst in Play-off 2 en daarna in een onderling duel met de vierde uit Play-off 1. Omgekeerd kan ook: als de periodewinnaar die de finale in 1B verliest na 28 wedstrijden bij de laatste vier geklasseerd stond, moet die ook nog eens play-downs spelen, wat in theorie tot degradatie naar de Eerste Amateurliga kan leiden.

Je kunt dit wiskunde voor gevorderden noemen. Of gewoon, wat het in werkelijkheid is, een ongeloofwaardig, amateuristisch idee dat op een of andere vreemde manier toch in de praktijk werd omgezet. Op een onbewaakt moment door een meerderheid in de Pro League goedgekeurd. Dat doen ze daar wel meer, denk aan de indicatieve tabel.

Buitenlandse suikernonkels

Het voetbal in 1B is potiger dan in 1A. Nog meer gericht op het vermijden van tegendoelpunten, nog meer fysieke duels, nog minder artistieke hoogstandjes. En nog minder volk op de tribunes. Vorig seizoen kwamen er gemiddeld 4.073 toeschouwers kijken. Tubize moest het met 1.284 eenheden stellen, Roeselare en Union deden niet zoveel beter. Daar kan je geen profclub mee runnen. Al zal dat gemiddelde stijgen nu KV Mechelen de plaats van Cercle Brugge heeft ingenomen.

Het aantal buitenlanders valt nog mee (91 op 209 contractspelers, 44 procent, tegenover meer dan 63% in 1A). Lommel en Westerlo geven zelfs volop kansen aan Belgische spelers, met respectievelijk slechts twee en zeven buitenlanders in de kern. De vreemde vogels vind je vooral in de bestuurskamers, want vijf van de acht clubs zijn geheel of gedeeltelijk in handen van een buitenlandse investeerder. KV Mechelen, Westerlo en Lommel zijn voorlopig nog helemaal Belgisch (al is Westerlo al jaren op zoek naar een overnemer), Beerschot Wilrijk is voor de helft eigendom van een Saudische prins. De andere clubs zijn Thais (Oud-Heverlee Leuven), Chinees (Roeselare), Brits (Union) of Zuid-Koreaans (Tubize). Ook in 1A rekenen vijf clubs op de inbreng van een buitenlandse suikernonkel.

Gerochel op het kerkhof

Het is best wel spannend dit seizoen. Na vijf speeldagen - de heenronde van de eerste periode zit er bijna op (volgt u nog?) - leidt Westerlo voor Lommel. O ironie, op de eerste vier plekken staan clubs die nog hoofdzakelijk zwart-geel-rood kleuren in de bestuurskamer. Het kan toeval zijn. Maar het kan ook wijzen op de weinig deskundige inbreng van de buitenlandse geldschieters die geen voeling hebben met ons voetbal en die nu ook niet bepaald even kapitaalkrachtig zijn als de sjeik Mansours of Abramovitsjen van deze wereld. Avonturiers met een halfgevulde portemonnee, daar zijn ze hier al content mee. Kijk naar wat Lierse is overkomen. Mismeesterd door Egyptenaren.

Als u de voorbije dagen al iets vernomen heeft uit 1B, noem het dan gerust gerochel op het kerkhof of gestommel in de vergeetput. Met de huidige formule zijn de clubs gedoemd om in de semi-anonimiteit te blijven. Bovendien: 24 profclubs, dat is niet leefbaar in dit land. Veel beter zou men van 1B resoluut de Eerste Amateurliga maken, met zestien clubs. Wie kampioen wordt na een reguliere competitie mag naar 1A, op voorwaarde dat er aan strenge licentievoorwaarden wordt voldaan. 't Is maar een ideetje.  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.