Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Failliet van het scoutingbeleid

SportGeplaatst door Frank Van Laeken di, oktober 09, 2018 14:07:21

(Deze bijdrage in de reeks 'De Bankzitter' verscheen maandag 3 september in De Standaard.)

Eindelijk weten we hoe onze clubs er de volgende vier maanden zullen bijlopen: na het sluiten van de transfermarkt weten trainers met welk materiaal ze het moeten stellen. Opvallende ultieme transfer: Bubacarr Sanneh. Anderlecht betaalde 8 miljoen euro voor de Gambiaan, die een half jaar geleden nog veertig keer minder had gekost.

Zo rustig de zomer begonnen was voor Mogi Bayat - naar Belgische normen een supermakelaar à la Jorge Mendes of Mino Raiola, betrokken bij ontelbare deals - zo onstuimig eindigde die. Dankzij Twitter kun je dat perfect reconstrueren: @BayatMogi, 6307 volgers, kent weinig geheimen. Hij is naar het WK geweest, liet zich in Rusland portretteren in het gezelschap van Didier Reynders (wie deed dat niet?), maar werd pas echt actief in de maand augustus. Hij hielp Kaveh Rezaei eerst aan een nieuw vierjarig contract bij Charleroi, club van zijn broer Mehdi, om hem vervolgens te transfereren naar Club Brugge. Anderlecht, waar hij na het gedwongen vertrek van Herman Van Holsbeeck op een zijspoor was gezet door de nieuwe sterke mannen Marc Coucke en Luc Devroe, riep zijn hulp in om dure vogel Lukasz Teodorczyk te verkassen: het werd Udinese, een club waar Bayat kind aan huis is. Vriendendienst in beide richtingen.

Anthony Limbombe ondertekende in het gezelschap van Bayat een contract bij Nantes, de contractloze Mbaye Leye vond onderdak bij Moeskroen, Adrien Trébel versierde een verbeterd contract en werd zo de duurste speler ooit bij Anderlecht, en Massimo Bruno ging op de valreep nog naar Charleroi. Telkens weer post Bayat een trotse selfie. Tussendoor schoffeerde hij een journalist van La Dernière Heure omdat die had geschreven dat Kara Mbodji naar Nantes zou vertrekken ('Romain VDP doit absolument arrêter l'alcool ou la drogue ou les deux!!!! AMATEURISME!!!'), waarna Kara zes dagen later verhuurd werd aan... Nantes.

Op 31 augustus tweette Bayat 's ochtends: 'Bon aujourd'hui c'est le tour de mon frère'. Waarop Charleroi op de valreep nog vier nieuwe spelers mocht verwelkomen. Om maar te zeggen: Mogi Bayat bleek na een aarzelende start van de zomer toch weer alomtegenwoordig in het Belgische voetbal.

Mbappé

Internationaal viel vooral de transfer van Cristiano Ronaldo van Real Madrid naar Juventus op. Voor 117 miljoen euro en een jaarsalaris van 30 miljoen, waarmee de Portugees de op vier na duurste speler aller tijden wordt en alleszins de prijzigste 33-jarige. Een speler die zich extreem goed verzorgt, maar wiens beste jaren ongetwijfeld in het verleden liggen. Dan zijn dat exuberante sommen, die meer met prestige dan met sportieve verbetering te maken hebben.

Opvallend: in de Top 10 van duurste transfers staan drie doelmannen. Chelsea betaalde maar liefst 80 miljoen euro voor de 23-jarige Spanjaard Kepa Arrizabalaga, vier keer meer dan zijn marktwaarde. De Braziliaan Alisson Becker vertrok voor 62,5 miljoen van AS Roma naar Liverpool. En onze Thibaut Courtois mocht voor een prikje vertrekken naar Real, om dichter bij zijn kinderen te kunnen vertoeven: 35 miljoen, dat is net iets meer dan de helft van zijn transferwaarde. Wie echt weg wil, hou je niet tegen als club, contract of niet.

We zouden haast vergeten dat de duurste transfer werd gerealiseerd door PSG, alweer. Na Neymar in de zomer van 2017, 222 miljoen, werd nu Kylian Mbappé definitief binnengehaald. Vorig seizoen werd die nog gehuurd, om de Financial Fair Playregels te kunnen omzeilen. De beste jonge speler van het WK, amper negentien, kostte 135 miljoen, 45 miljoen minder dan vorig jaar was afgesproken.

Geen nieuw individueel transferrecord de voorbije drie maanden, wel weer collectief waanzinnige getallen. In de Premier League gaven 19 van de 20 clubs (Tottenham Hotspur deed opmerkelijk genoeg geen transfers) samen 1,4 miljard euro uit, minder dan de 2,1 miljard van vorig jaar. De netto-transferuitgaven (uitgaven min inkomsten) tikken de voorbije twee zomers af op 1,838 miljard. Crazy! De Serie A kwam voor het eerst boven het miljard euro transferuitgaven uit.

Geld moet rollen, ook in de Jupiler Pro League, die op de achtste plaats staat in de 'Big Spender'-ranking: er werd voor 96,5 miljoen ingekocht en voor 118,4 miljoen verkocht. Die 'winst' werd vooral opgestreken door AA Gent en Standard. Club Brugge gaf bijna 4 miljoen euro meer uit dan het ontving, Anderlecht zelfs 10 miljoen.

Xenofobie

Op 31 augustus waren er om middernacht 301 buitenlanders geregistreerd bij de eersteklasseclubs. Dat zijn er verrassend genoeg twee minder dan we op 24 juli op deze plek telden, maar op een totaal van 472 contractspelers nog altijd goed voor 63,8 procent, bijna twee op drie dus. Gemiddeld telt een club 29,5 spelers. Daar zit heel wat ballast tussen, spelers die gedoemd zijn om maandenlang hun conditie te onderhouden bij de B-kern in afwachting van een vertrek.

Xenofobie bestaat ook in het voetbal, in de zin van: angst voor onbekende gezichten. Luciano D'Onofrio haalt bij Antwerp opmerkelijk veel voormalig personeel van Standard binnen. En het duo Coucke-Devroe zocht het bij enkele oude bekenden van bij KV Oostende (Dimata-Milic-Musona). Voorspelbaarheid is veilig.

Duurste vogel was de Gambiaanse centrale verdediger Bubacarr Sanneh, bijna 24. Volgens Deense media betaalde Anderlecht acht miljoen euro aan FC Midtjylland, waarmee hij meteen de op een na duurste aankoop ooit is in de Jupiler Pro League. Amper zes maanden geleden betaalde Midtjylland zelf nog 200.000 euro aan een andere Deense club, AC Horsens. Daar kun je drie conclusies aan verbinden. Eén, loyauteit bestaat nauwelijks nog in het voetbal, als je al na een half jaar weer vertrekt. Twee, op een half seizoen tijd veertig keer meer waard worden, dat is een mirakel. Drie, waarom vallen dat soort spelers nooit op aan de clubscouts?

De transfer van Sanneh bewijst het definitieve failliet van het scoutingbeleid van onze clubs. Komt ervan als topclubs liever aan het handje van een bevriende makelaar lopen dan zelf op zoek te gaan naar talenten.  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.