Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Wandelen

CommunicatieGeplaatst door Frank Van Laeken za, augustus 18, 2018 18:37:17

Vooruit, nog eentje. Morgen mag ik mijn tiende en laatste praatsessie als 'Tijdgeest' op MoMeNT in Tongeren houden, met als gasten burgemeester Patrick Dewael, sp.a-Kamerfractieleidster Meryame Kitir en politieke journaliste Liliana Casagrande (Het Belang van Limburg). Negen middagen van twaalf tot twee met telkens drie gasten: dat kruipt in je kleren, maar dan in de meest positieve zin. Je kleren gaan er kleurrijker van uitzien: ze mogen voorlopig nog niet in de was. Het was razend interessant, geweldig boeiend, bijzonder leerrijk, waanzinnig verrijkend, filosofisch hoogstaand - en ik zou zo nog wel even kunnen doorgaan. En ik zeg dat niet omdat ik mezelf zo razend interessant, geweldig boeiend, enzovoort, vind, maar ik breng hulde aan mijn gasten, die heel open waren, bij momenten zelfs bijzonder intiem spraken over zichzelf en hun verhouding tot tijd, deadlines en Het Leven. Het was een eer en een genoegen.

"Historici hebben alle tijd," zei historicus Jan Vaes gisteren. Het is een van de vele uitspraken die bleef hangen. Je kunt over tijd een eind weg filosoferen, maar je kunt er je leven ook door laten dicteren. Tijd is absoluut en relatief. Als ik naar Tongeren reed, keek ik bijzonder uit naar nieuwe ontmoetingen. Als ik vijf uur later van Tongeren wegreed, richting file op de Brusselse Ring, keek ik daarnaar uit als een terdoodveroordeelde naar de in de verte bengelende strop. Op de heenweg vloog de tijd voorbij, op de terugweg leek ie stil te staan. Michiel Vandeweert, twintig en al zes jaar ouder dan de gemiddelde progeria-patiënt, leeft heel sterk in het nu. Anderen zweven over de tijd heen. En dat heeft allebei zijn waarde. Niet iedereen doet van 'Carpe diem'.

Nog één keer de tijd stilzetten om erover te praten en dan even tijd voor niets. Een beetje luiheid moet kunnen, zoals filosoof Johan Braeckman aanvoert. In zijn essay Luiheid als achtste deugd citeert hij de Amerikaanse essayist Edward Abbey: "Wandelen duurt langer dan eender welke vorm van bewegen. Daardoor rekt het de tijd uit."

Volgende week ga ik wandelen. Dan heb ik even alle tijd. Nu nog even een moment voor Tijd.

U bent morgen van 12 tot 14 uur uitermate welkom in de Maastrichterstraat 11, en nog wel gratis. Maar ook daarna valt er heel wat te beleven op dit evenement: moment.tongeren.be. En zelfs zonder MoMeNT is de stad Tongeren een bezoek waard.  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.