Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

De muze en het meisje (Katrijn Van Bouwel)

LiteratuurGeplaatst door Frank Van Laeken zo, oktober 16, 2016 13:11:05

Improvisatieactrice, meldt de achterflap over Katrijn Van Bouwel. Stand-upcomédienne, dat weten we ook. Copywriter, maar dat blijft eerder in het verborgene. Televisieverschijning, in Scheire en de Schepping, Spelen met uw leven en - als festivalfee in de zomer van 2015 - 1.000 Zonnen en Garnalen. En bovenal Twitterfenomeen. Proef de lelijkheid van dat woord: Twit-ter-fe-no-meen.

Laten we haar liever een feenomeen noemen, dat past beter. Een vrouw die een paar keer per dag in je tijdlijn opdoemt met een grapje, een fijne woordspeling, een melancholische ontboezeming, een je-ne-sais-quoi'tje dat de waan van de dag overstijgt. 10.887 volgers, terwijl ik dit intik, and counting. Zoals 50,000,000 Elvis fans can't be wrong, zo kunnen weldra 11.000 volgers dat ook niet zijn.

En nu mag ze zich, op haar bijna 35ste, schrijfster noemen. Auteur. Collega van Bob Dylan, zou ik pesterig kunnen zeggen tegen al die schrijvers die zich nu hebben verzameld om een karamellenverzenschrijver - ik verzin het niet! - belachelijk proberen te maken. The times they aren't a-changin' voor hokjesdenkers. Maar ik wijk af, want ik wil het niet over de lelijkheid van jaloezie hebben, maar over schoonheid. Schoonheid die kwistig over 220 pagina's uitgestrooid werd, opgedeeld in vier hoofdstukken: de seizoenen van het wankele liefdesleven.

Tussen "Ik stap uit de kamerjas dit stille leven in" en "En hoe mij dat voltooit" staan vele honderden mooie zinnetjes en volwassen zinnen. Ik was begonnen met er de mooiste uit te pikken, maar ik betrapte me erop dat ik het boek aan het overschrijven was. Een paar, toe maar, om in de stemming te geraken. "Niemand kleedt zich zorgvuldiger dan wie uitgekleed wil worden." "Rouw is een geduldige minnaar, die zich langzaam ontkleedt, tot je zelf in je blootje staat." "Een mens is zijn eigen blinde hoek." "Als de ogen de spiegel van de ziel zijn, gebruikte ik de zijne om mezelf te zien." "Mijn geheim is dat ik het jouwe wil zijn."

Hé, die laatste ken ik nog. Die was een tijdje de vastgemaakte tweet van @_katrijn. En dat is geen toeval, want ze gebruikt ons, Twittervolgers, schaamteloos als klankbord. Sloeg een zin aan, dan kwam die in het boek. Zo zie je maar, je kan Twitter ook gebruiken om mooie dingen te doen. Een boek schrijven, bijvoorbeeld.

Waarover De muze en het meisje gaat? De liefde, het onbereikbare, bezitterigheid, dromen, perfectie, en nog zo veel meer. Het volle leven, zeg maar. Het ene hoofdpersonage, 'de muze', is een naaktmodel dat halsoverkop verliefd wordt op een schilder, die dankzij haar eindelijk weer inspiratie vindt. Het andere hoofdpersonage, 'het meisje', is een stand-upcomédienne, grofgebekt, sarcastisch. Als de muze ook nog eens aan taxidermie gaat doen, weet je: dit is voor een deel uit het leven van de schrijfster gegrepen. Maar je beseft ook dat ze zichzelf niet zodanig blootgeeft, dat de term 'autobiografisch' zich brutaal opdringt.

"Winnen is niet altijd blijven doorgaan. Winnen is weten wanneer je moet stoppen," tweette Katrijn nog niet zo lang geleden. Om mijn lievelingsartiest Van Morrison te citeren: "It's too late to stop now", Katrijn Van Bouwel. Dit vraagt om bevestiging. Schrijf ze! (En blijf ons als gewillige literaire proefkonijnen gebruiken.)

De muze en het meisje, Katrijn Van Bouwel, 220 blz. Prometheus, 19,95 euro.  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.