Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Waar blijft de verontwaardiging?

EconomieGeplaatst door Frank Van Laeken di, april 05, 2016 12:27:32

Ach, ja, dat wisten we toch al?

Tot daar een korte samenvatting van de reacties hier te lande op de met veel poeha aangekondigde 'Panama Papers', de gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, die door honderden journalisten in tientallen landen werden gelezen, samengebald en in hapklare journalistieke bijdragen gegoten. In een tijd van clickbaits iets te veel naar mijn zin opgedrongen via de sociale media, maar er moet nu eenmaal geklikt worden, nietwaar. Je zou er haast door vergeten dat dit een knap staaltje is van onderzoeksjournalistiek over de grenzen heen. En je zou er haast van beginnen dromen dat regeringen over diezelfde grenzen heen zouden samenwerken om dit soort fiscale constructies een halt toe te roepen.

In IJsland werd er gemanifesteerd, daar kwam de premier rechtstreeks in opspraak. In andere landen wordt er flink gemord, daar kwamen hooggeplaatste figuren onrechtstreeks ter sprake in het dossier. Bij ons? Ach, ja, dat wisten we toch al? Toen ik zondagavond de eerste stukken las, dacht ik: dit gaat flink wat heisa veroorzaken. Eindelijk zullen we fiscale incivieken aan de spreekwoordelijke schandpaal kunnen nagelen. Na Swiss Leaks en Lux Leaks is dit het schandaal te veel. Mijn gevoelens van woede en diepe verontwaardiging borrelden weer op, dat overkomt me wel vaker. De naam Franco Dragone viel als eerste in dit circus: ach, ja, die is al jaren in het verre buitenland actief. De familie De Spoelberch werd vernoemd. Ach, ja, dat wisten we toch al?

Laat me gerust, ik wil het niet weten, interesseert me niet, waar ze nu nog mee afkomen. Reacties van mensen die ik doorgaans apprecieer op Twitter en andere sociale fora. Zijn we dan helemaal murw geslagen door wat er gebeurd is op 22 maart? Of hebben wij, eeuwige underdogs, veel te veel respect voor al wie erin slaagt Vadertje Staat te bedotten, omdat we dat zelf eigenlijk ook wel willen doen (of op kleine schaal al een beetje doen)?

Waar blijft de verontwaardiging? Wat zeggen de hooligans nu? Minder erg dan de terroristische aanslagen? Op het eerste gezicht wel, ja, maar hoeveel slachtoffers zijn er onrechtstreeks gevallen door de schuld van rijke Belgen die hun geld semi-legaal of volledig illegaal in Panama en andere belastingparadijzen hebben geparkeerd, waardoor dat fameuze gat in de begroting had kunnen gevuld worden? Twee tweets van de gerespecteerde Nederlandse Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens om dit te illustreren. 'Vreemd genoeg zijn we geneigd dit af te doen als witteboordcriminaliteit. Maar op deze schaal, vergis u niet, kost dit mensenlevens.' 'Denk aan de ziekenhuizen die er hadden moeten staan, de wapendeals die er mee gesloten zijn, de journalisten die het niet mochten vertellen.'

Waar is de belangrijkste politieke leider van het moment nu? Waarom zegt hij nu niet 'Ik voel woede omdat mensen die hier geboren worden en heel goed verzorgd worden, zoiets kunnen doen'? Omdat het goed vertoeven is op recepties binnen de kringen van de rijke bourgeoisie? Omdat het hier om 'échte landgenoten' gaat, die, ocharme, al jaren gebukt gaan onder de hoge belastingdruk? (Dat van die belastingdruk is zeer zeker waar, maar ik vraag mij oprecht af of de belastingparadijstoeristen hun hele inkomen hier zouden aangeven als de belastingdruk morgen nul komma nul is. Ik heb een sterk vermoeden dat dit niet het geval zou zijn.) Omdat deze regeringen gekozen hebben voor een Reaganeske aanpak, erop gericht om de 1 procent vooruit te helpen in de hoop dat er iets naar beneden trickled voor de 99 procent, wetende dat dit in het verleden nog nóóit gebeurd is? Omdat we het niet meer wíllen weten en hopen dat ook dit snel weer overwaait tot de volgende leaks of papers?

Ach, ja, dat wisten we toch al?  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.