Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Vanthology, deel 4 (10 -> 4)

MuziekGeplaatst door Frank Van Laeken vr, augustus 28, 2015 07:37:01

Maandag wordt Van Morrison zeventig. Geboren op 31 augustus 1945 in Belfast, een periode waarnaar hij verwijst in het nummer Wild Children op de elpee Hard Nose The Highway. Zijn invloed op de muziekwereld is groot, maar vooral is hij een eigen label in de cd-rekken waard, want niet onder één hoedje te vangen. Rock, soul, blues, jazz, pop, rhythm & blues, rock-'n-roll, het zit er allemaal in bij Van The Man.

Meesterwerk. We gebruiken de term te pas en te onpas, net als 'helden' of 'geniaal. Desalniettemin vindt u hieronder al minstens vier meesterwerk(jes). Vanthology, van 10 naar 4.

***

10 The Philosopher's Stone (1998) ★★★★

En we hadden het nog zo afgesproken: géén compilaties in dit overzicht. Máár: dit is een hele bijzondere. Op deze dubbel-cd staan namelijk nooit eerder uitgebrachte nummers, demo's, alternatieve versies van songs die op cd's belandden. De meeste artiesten zouden twee armen geven om een handvol van deze nummers te kunnen componeren, Van Morrison strooit ze hier achteloos in het rond, met de onuitgesproken mededeling dat hij ze destijds niet goed genoeg vond. Twintig van de dertig songs dateren van de periode 1969-1980, zijn meest productieve. Ook uit zijn 'stille periode' — de tweeënhalf jaar dat hij tussen najaar 1974 en voorjaar 1977 geen platen uitbracht — staan hier songs op en niet van de minste. Niet alles is goud, maar er blinkt toch heel veel op deze verzamelaar.

Download: Wonderful Remark, Not Supposed To Break Down, Madame Joy, Twilight Zone, Flamingos Fly en Crazy Jane On God.

***

9 Into The Music (1979) ★★★★

Weer dribbelt hij van blues en rhythm & blues naar soul en Keltische folk. Op de hoes poseert hij met gesloten ogen en zo klinkt de muziek bijwijlen ook. Ingetogen, contemplatief, eclectisch, maar soms ook ronduit flamboyant en exuberant. Alle kanten van Van Morrison worden hierop belicht. En voor het grote publiek komt er als bonus bij dat de plaat ook nog eens toegankelijk klinkt. Als kennismaking met 's mans omvangrijke œuvre is dit misschien wel de meest geschikte plaat, want na het beluisteren van de allerlaatste noot smaakt het alleen maar naar meer. Véél meer.

Download: Bright Side Of The Road, Steppin' Out Queen, Troubadours, You Make Me Feel So Free en Angeliou.

***

8 Beautiful Vision (1982) ★★★★

Zelfde opmerking als voor Into The Music: zeer geschikt als introductie. Morrison speelde de nummers al een hele tijd live alvorens de plaat werd opgenomen, je hoort dan ook dat de songs doorleefd klinken. Mark Knopfler komt even langs om gitaar te spelen, en saxofonist Pee Wee Ellis en trompettist Mark Isham blazen de sterren van de hemel. Zes van de tien nummers staan op Live At The Grand Opera House Belfast, die twee jaar later werd gereleaset. De soulvolle vrolijkheid van Dweller On The Threshold en Cleaning Windows steekt af tegen introverte songs als Northern Muse en Vanlose Stairway. Zelfs de dromerige instrumental Scandinavia misstaat hier niet op.

Download: Northern Muse (Solid Ground), Dweller On The Threshold, Cleaning Windows, Vanlose Stairway en Aryan Mist.

***

7 Poetic Champions Compose (1987) ★★★★★

Zelden keek een artiest de platenkoper norser aan dan Van Morrison op Poetic Champions Compose, maar schijn bedriegt: dit is alweer een zeer toegankelijke plaat. In een zeldzaam interview zei hij ooit: 'Psychologen zeggen dat artiesten beter werk afleveren wanneer ze wanhopig en depressief zijn, maar dat geldt niet voor mij. Ik lever betere platen af wanneer ik tevreden ben.' In dat geval moet hij bijzonder tevreden geweest zijn in de zomer van 1987 tijdens de opnamesessies in The Wool Hall Studios in Londen. Critici — u weet wel: die mensen die graag zelf muzikant zouden geweest zijn en bij gebrek aan talent dan maar levenslang hun frustratie afreageren op échte artiesten — spraken van een zeurderige plaat, 'mood music' riep iemand ook nog (wat dat verder ook moge betekenen). Er staat geen enkel zwak nummer op deze plaat en de meeste songs behoren tot het beste wat hij op plaat liet persen. Zeg ik.

Download: eigenlijk alles, maar begin met I Forgot That Love Existed, Someone Like You, Alan Watts Blues, Give Me My Rapture en Did Ye Get Healed?.

***

6 Moondance (1970) ★★★★★

Een detail dat ik nu pas opmerk: deze elpee werd uitgebracht op 27 januari 1970, mijn verjaardag. Is het daarom dat ik onbewust Moondance later gebruikte als naam voor een bescheiden management- en boekingkantoor van beginnende Vlaamse artiesten en dat het ook overleeft in de naam van deze blog? Morrison was op het moment van de release 24, wonderbaarlijk eigenlijk dat iemand zo jong zulke volwassen muziek kan produceren. De A-kant van de elpee is zonder meer briljant, de B-kant klinkt iets vrijblijvender en is minder dwingend, maar nog altijd van groots niveau. Maar begin dus met het downloaden van de eerste vijf nummers. Ach, vergeet het, kopen die handel!

Download: And It Stoned Me, Moondance, Crazy Love, Caravan en Into The Mystic.

***

5 No Guru, No Method, No Teacher (1986) ★★★★★

Mystiek, heimwee naar Ierland, een nooit eindigende zoektocht naar de ziel: het zit allemaal in dit album dat twee soorten reacties losweekte bij muziekcritici: ze haatten het en vonden het overdreven pompeus, of ze vonden het fantastisch en noemden het zijn beste plaat in jaren. Ik behoor tot de laatste categorie, maar dat had u al wel door (en gelukkig ben ik geen muziekcriticus, alleen een -liefhebber). De titel slaat wellicht op zijn afscheid van de Church of Scientology en zijn blijvende worsteling met het concept 'geloof'. No Guru... opent met het in nostalgie gedrenkte Got To Go Back en die sfeer blijft de hele plaat hangen. In In The Garden, het laatste nummer op de A-kant van de originele elpee, mengt hij thema's die hij in Astral Weeks en Veedon Fleece al aanreikte. De teksten zijn hermetisch, maar dat kan me eerlijk gezegd niet schelen. Van Morrison heeft nooit de zeggingskracht van Bob Dylan gehad. Muzikaal schat ik hem echter hoger in. Ga zitten, doe lekker niets, behalve intens en liefdevol luisteren. U zult er geen spijt van hebben.

Download: Got To Go Back, Foreign Window, A Town Called Paradise, In The Garden en Tir Na Nog.

***

4 It's Too Late To Stop Now (1974) ★★★★★

Humo publiceerde twee weken geleden een Top 20 van beste live-platen aller tijden. Deze stond er niet bij. Jullie lijst sucks, Humo! Dit is namelijk een van de beste, zo niet: dé beste, registratie van een reeks concerten ooit. Opgenomen op verschillende locaties in de Verenigde Staten en Engeland, scherp geproducet, hoor je een artiest die op de top van zijn kunnen staat. Nog altijd maar 28 ten tijde van de opnamen, niet te vergeten. Op foto's zie je hem vaak met gesloten ogen, het hoofd lichtjes omhoog getild, de microfoon met de rechterhand vastklampend: een entertainer is hij nooit geweest, maar hier gaat hij helemaal op in de muziek, begeleid door het elfkoppige, excellente Caledonia Soul Orchestra. 'Ik hou meer en meer van optreden', zou hij over die periode zeggen. 'Het is ongelooflijk. Ik heb heel veel optredens in het verleden gedaan waarbij het moeilijk was om het tot op het einde te volhouden. Maar nu lijkt de combinatie precies goed. Het klikt op het podium.' In ruil voor dat speelplezier krijgt u het beste van Morrisons solocarrière tot op dat moment, hits van Them en covers van Ray Charles, Sam Cooke, Willie Dixon en Sonny Boy Williamson. Laat u betoveren door de blues van I Believe To My Soul of de ingetogenheid van Listen To The Lion. Dans mee op Domino en Gloria. Geniet intens van Warm Love, Into The Mystic en Cyprus Avenue. U wordt gegarandeerd omvergeblazen!

Download: niets, je moet de cd gewoon kopen!

***

Morgen: zijn we al aan nummer drie toe, zo'n week gaat snel.

***

Vanthology

1

2

3

4 It's Too Late To Stop Now ★★★★★

5 No Guru, No Method, No Teacher ★★★★★

6 Moondance ★★★★★

7 Poetic Champions Compose ★★★★★

8 Beautiful Vision ★★★★

9 Into The Music (1979) ★★★★

10 The Philosopher's Stone ★★★★

11 Astral Weeks: Live At The Hollywood Bowl ★★★★

12 Tupelo Honey ★★★★

13 Saint Dominic's Preview ★★★★

14 Days Like This ★★★★

15 Hymns To The Silence ★★★★

16 A Night In San Francisco ★★★★

17 Inarticulate Speech Of The Heart ★★★★

18 Blowin' Your Mind! ★★★★

19 His Band And The Street Choir ★★★★

20 Enlightenment ★★★★

21 Live At The Grand Opera House Belfast ★★★★

22 The Healing Game ★★★★

23 Too Long In Exile ★★★

24 Born To Sing: No Plan B ★★★

25 Hard Nose The Highway ★★★

26 Back On Top ★★★

27 A Sense Of Wonder ★★★

28 Wavelength ★★★

29 Magic Time ★★★

30 Duets: Re-working The Catalogue ★★★

31 Irish Heartbeat ★★★

32 A Period Of Transition ★★

33 Keep It Simple ★★

34 Avalon Sunset ★★

35 Down The Road ★★

36 What's Wrong With This Picture? ★★

37 You Win Again ★★

38 How Long Has This Been Going On ★★

39 The Skiffle Sessions - Live In Belfast 1998 ★★

40 Pay The Devil ★★  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.