Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Vanthology, deel 3 (20 -> 11)

MuziekGeplaatst door Frank Van Laeken do, augustus 27, 2015 07:24:21

Maandag wordt Van Morrison zeventig. Geboren op 31 augustus 1945 in Belfast, een periode waarnaar hij verwijst in het nummer Wild Children op de elpee Hard Nose The Highway. Zijn invloed op de muziekwereld is groot, maar vooral is hij een eigen label in de cd-rekken waard, want niet onder één hoedje te vangen. Rock, soul, blues, jazz, pop, rhythm & blues, rock-'n-roll, het zit er allemaal in bij Van The Man.

'Everyday, in everyway, it's getting better and better', zingt Van Morrison in Did Ye Get Healed? Dat geldt ook voor deze persoonlijke Top 40. We gaan van 20 naar 11, allemaal viersterrenplaten. Hier met die roetsjbaan!

***

20 Enlightenment (1990) ★★★★

Verlichting, daar wilde hij het op zijn twintigste soloplaat eens over hebben. Na een diepgelovige periode die culmineerde in een passage bij de Church of Scientology, volgde afstand nemen via het mantra 'No Guru, No Method, No Teacher' en zo kwam hij in zijn blijvende zoektocht bij verlichting uit. Die hij ook hier niet vindt, want in het titelnummer zingt hij: 'Enlightenment, don't know what it is' (alsook: 'What's the sound of one hand clapping?', een gekend boeddhistisch dilemma). Er staat swingende soul op (Real Real Gone), zeer stille, ingetogen nummers (Enlightenment, So Quiet In Here) en opzwepende gospel (Youth Of 1,000 Summers).

Download: zie vorige paragraaf

***

19 His Band And The Street Choir (1970) ★★★★

Opvallend vrolijke plaat, met nummers die oorspronkelijk bedoeld waren voor Astral Weeks en Moondance, en die werden herwerkt voor zijn vierde studio-elpee. Ook tekstueel makkelijk te behappen. Swingt bij momenten als een tiet! Hij was op dat moment verliefd op Janet Planet, de latere moeder van zijn dochter Shana, en toonde zich een paar jaar na verschijnen verheugd dat de plaat compleet geflopt was. Het blijft een vreemde man, uiteraard.

Download: Domino, Crazy Face, I've Been Working en Blue Money.

***

18 Blowin' Your Mind! (1967) ★★★★

De debuutplaat die Van Morrison onmiddellijk heeft verstoten. Hij voelde zich misbruikt door de platenfirma, vond de productie te gladjes, ergerde zich aan de snelheid waarmee alles moest worden opgenomen, vond dat de plaat nog niet af was toen ze uitgebracht werd. Hier ontstond zijn afkeer voor de muziekindustrie. Maar laat u daardoor niet afleiden: dit is gewoon een steengoede elpee. Het radiovriendelijke, huppelende Brown Eyed Girl opent en in het slepende blues-nummer T.B. Sheets beweent hij een vriendin die met tuberculose in het ziekenhuis ligt. Adembenemend, zullen we maar zeggen.

Download: Brown Eyed Girl, He Ain't Give You None, T.B. Sheets, Spanish Rose en Midnight Special.

***

17 Inarticulate Speech Of The Heart (1983) ★★★★

Begin jaren tachtig verzeilde onze Man eventjes in kringen van Scientology, ik schreef het al hierboven. Op de hoes dankt hij dan ook de oprichter van de sekte, L. Ron Hubbard. De muziek lijdt er gelukkig niet onder; die is vanouds afwisselend ingetogen en swingend. Het instrumentale Celtic Swing opent tegenwoordig zijn live-optredens. Als u het kloppende hart van een Ier wil horen bonzen, luister dan naar Irish Heartbeat. "I'm going back/going back/To my own ones/Back to talk/talk awhile/With my own ones".

Download: Higher Than The World, Celtic Swing, Rave On, John Donne, Irish Heartbeat en Cry For Home.

***

16 A Night In San Francisco (1994) ★★★★

Er vallen veel bedenkingen te maken bij deze dubbele live-cd die eind 1993 werd opgenomen: te veel gastoptredens (zijn dochter Shana, Georgie Fame, Candy Dulfer, Brian Kennedy, John Lee Hooker zelfs), te veel medleys, te veel citaten uit andermans songs, een soms vreemde keuze uit zijn eigen repertoire. Maar wat een tomeloze energie, wat een drive, wat een ongebreidelde passie straalt hier van uit! Moeilijk om op stil te blijven zitten, wat vooral in het verkeer lastig is, mocht ik ondervinden. En in tegenstelling tot andere live-platen van de man heel scherp geproducet.

Download: Did Ye Get Healed?, I've Been Working, Tupelo Honey, So Quiet In Here/That's Where It's At en In The Garden/Real Real Gone/Allegheny/You Send Me.

***

15 Hymns To The Silence (1991) ★★★★

Opnieuw een dubbelaar. Veel gospel (Van in den Hoge), een paar singles die hij aan Tom Jones had geschonken (I'm Not Feeling It Anymore en Carrying A Torch), het temerige Why Must I Always Explain? (waarin hij nogmaals afrekent met de platenbonzen en zijn biografen), een zoveelste overbodige Ray Charles-cover (I Can 't Stop Loving You), Keltische contemplatie naast swingjazz. Maak er één cd van en je hebt een meesterwerk, al zou het moeilijk zijn om te kiezen. Vooral de ballads zijn van een ongehoorde schoonheid.

Download: Village Idiot, Hymns To The Silence, By His Grace, Quality Street en It Must Be You.

***

14 Days Like This (1995) ★★★★

Op zijn recentste optreden in ons land, vrijdag 17 juli op Gent Jazz, speelde hij vier nummers uit de cd Days Like This. Op de hoes staat Morrison uitzonderlijk met zijn geliefde die later zijn vrouw zou worden: Michelle Rocca, een vroegere Miss Ierland en presentatrice van het Eurovisiesongfestival in 1988. Het was nog maar de tweede keer dat hij zich liet fotograferen met een vrouw. Ze worden voortgetrokken door een stel windhonden. De plaat werd door de Engelse pers omschreven als 'soul searching' en daar ben ik het helemaal mee eens. Diezelfde pers kraakte de plaat ook af wegens te veel van hetzelfde, onaf, ongeïnspireerd. Ze dwalen!

Download: Perfect Fit, Raincheck, Days Like This, Melancholia en In The Afternoon.

***

13 Saint Dominic's Preview (1972) ★★★★

Slechts zeven tracks, waarvan er twee boven de tien minuten uitkomen. Jackie Wilson Said is de dans- en meezingbare opener, een ode aan Jackie Wilson, een soulzanger uit de jaren vijftig, bekend van de wereldhit Reet Petite. Maar laat u daar niet door misleiden. Van verkent opnieuw de diepste paden van zijn ziel, op zoek naar de betekenis van het leven en wij mogen daar deelgenoot van zijn. Een eer, toch?

Download: Jackie Wilson Said (I'm In Heaven When You Smile), Gypsy, Listen To The Lion, Saint Dominic's Preview en Almost Independence Day (en, ach ja, download ook Gypsy en I Will Be There maar, ze staan daar zo alleen anders).

***

12 Tupelo Honey (1971) ★★★★

Dit is die andere plaat waarop hij naast zijn echtgenote poseert. Begin jaren zeventig was dat Janet Planet in Woodstock. Over de briljante titeltrack, een slepende ballad van het allerhoogste niveau, zei Bob Dylan ooit: "Deze song klinkt alsof hij er altijd geweest is." Een compliment van Bawb voor zijn goede vriend Van. Critici vonden het een geweldige plaat, fans snoepten ervan, er was maar één iemand mistevreden. "Dit album bestaat uit aflatertjes, dingen die ik nog had liggen en ooit eens wilde gebruiken. Het klinkt niet zo fris." Beste mensen, geloof hem niet, hij kent er niets van, maar kán er wel iets van!

Download: Wild Night, You're My Woman, Tupelo Honey en Moonshine Whiskey.

***

11 Astral Weeks: Live At The Hollywood Bowl (2009) ★★★★

Die kunstmatige tandpasta-glimlach op de hoes doet eerder aan Neil Diamond dan aan Van Morrison denken, maar voor de rest hoort u mij niet klagen: de integrale Astral Weeks uit 1968 wordt er doorgedraaid, in een andere volgorde weliswaar en ondersteund door een volledig orkest. Zo krijgen de oorspronkelijke acht songs een heel andere klankkleur. The Man klinkt bezield, alsof hij blij is dat hij na al die jaren eindelijk dat prille meesterwerk eens mag heruitvinden. Als toemaatje krijgen we o.m. ook Listen To The Lion.

Download: Astral Weeks - I Believe I've Transcended, Beside You, The Way Young Lovers Do, Ballerina - Move On Up, Madame George en Listen To The Lion - The Lion Speaks.

***

Morgen: tellen we af van 10 naar 4, het wordt briljanter met de seconde.

***

Vanthology

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11 Astral Weeks: Live At The Hollywood Bowl ★★★★

12 Tupelo Honey ★★★★

13 Saint Dominic's Preview ★★★★

14 Days Like This ★★★★

15 Hymns To The Silence ★★★★

16 A Night In San Francisco ★★★★

17 Inarticulate Speech Of The Heart ★★★★

18 Blowin' Your Mind! ★★★★

19 His Band And The Street Choir ★★★★

20 Enlightenment ★★★★

21 Live At The Grand Opera House Belfast ★★★★

22 The Healing Game ★★★★

23 Too Long In Exile ★★★

24 Born To Sing: No Plan B ★★★

25 Hard Nose The Highway ★★★

26 Back On Top ★★★

27 A Sense Of Wonder ★★★

28 Wavelength ★★★

29 Magic Time ★★★

30 Duets: Re-working The Catalogue ★★★

31 Irish Heartbeat ★★★

32 A Period Of Transition ★★

33 Keep It Simple ★★

34 Avalon Sunset ★★

35 Down The Road ★★

36 What's Wrong With This Picture? ★★

37 You Win Again ★★

38 How Long Has This Been Going On ★★

39 The Skiffle Sessions - Live In Belfast 1998 ★★

40 Pay The Devil ★★  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.