Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Vanthology, deel 2 (30 -> 21)

MuziekGeplaatst door Frank Van Laeken wo, augustus 26, 2015 09:11:29

Maandag wordt Van Morrison zeventig. Geboren op 31 augustus 1945 in Belfast, een periode waarnaar hij verwijst in het nummer Wild Children op de elpee Hard Nose The Highway. Zijn invloed op de muziekwereld is groot, maar vooral is hij een eigen label in de cd-rekken waard, want niet onder één hoedje te vangen. Rock, soul, blues, jazz, pop, rhythm & blues, rock-'n-roll, het zit er allemaal in bij Van The Man.

U heeft de matige tot middelmatige platen al gehad in deze Vanthology, vanaf nu gaan we in stijgende lijn met de nummers 30 tot en met 21 van mijn persoonlijke Van Morrison Top 40.

***

30 Duets: Re-working The Catalogue (2015) ★★★

Zijn meest recente worp is een duetalbum waarop nieuwe interpretaties van zijn songs staan. Pluspunt: hij heeft niet gekozen voor de meest voor de hand liggende nummers. Geen Have I Told You Lately en dat soort radiohits, dus. Bijdragen van ongelijke kwaliteit, van briljant tot heel gewoontjes.

Download: Some Peace Of Mind (met Bobby Womack), Higher Than The World (met George Benson), Wild Honey (met Joss Stone), Carrying A Torch (met Clare Teal), Streets Of Arklow (met Mick Hucknall) en Real Real Gone (met Michael Bublé).

***

29 Magic Time (2005) ★★★

Het aanstekelijke walsje Stranded mag deze plaat inluiden. Typisch Van, zou je kunnen zeggen, met zelfs enkele uitschieters in zeer positieve zin. Op dat moment was het een lichtpuntje na vele jaren van aanmodderen en Rank Xerox-kopietjes van vorige albums afleveren.

Download: Stranded, Just Like Greta, The Lion This Time, Magic Time en Carry On Regardless.

***

28 Wavelength (1978) ★★★

Alles aan deze plaat doet verhopen dat hij na een periode van stilte en het middelmatige Period of Transition weer helemaal terug is, maar het is nét niet. Hele aardige plaat, daar niet van, maar in topvorm is Van (nog) niet. Hij klinkt opvallend toegankelijk en 'poppy', de nummers liggen goed in het gehoor. Alsof hij daar en dan in eerste instantie op de Amerikaanse markt mikte.

Download: Kingdom Hall, Natalia, Venice U.S.A. en Wavelength.

***

27 A Sense Of Wonder (1985) ★★★

Van Morrison die lachend op de hoes poseert mét Zorro-hoed? Jawel, het is 'm echt. De plaat zelf is dan weer verrassend contemplatief. Alsof hij de ware liefhebbers op hun wenken wilde bedienen, maar toch ook het grote publiek niet uit het oog wou verliezen.

Download: Tore Down A La Rimbaud, Evening Meditation, A Sense Of Wonder en A New Kind Of Man.

***

26 Back On Top (1999) ★★★

Helemaal klopt de titel niet, al staan er enkele nummers op die bij de beste horen die hij ooit op plaat zette. When The Leaves Come Falling Down is een veel mooiere ballad dan Have I Told You Lately, bijvoorbeeld. En New Biography is zijn zoveelste sneer naar de muziekbusiness en schrijvers van biografieën — hij háát ze echt! —, maar dit keer muzikaal beter verteerbaar dan voordien. Met Precious Time had hij een radiohitje te pakken: ook live staat dit nummer meestal op de setlist.

Download: Goin' Down Geneva, When The Leaves Come Falling Down, High Summer en New Biography.

***

25 Hard Nose The Highway (1973) ★★★

Neergesabeld door de critici — die hunkerden naar de Van Morrison van Astral Weeks, Moondance, St Dominic's Preview en Tupelo Honey — en dat is tegelijk zwaar overdreven én begrijpelijk. Deze plaat haalt lang niet het niveau van zijn voorgangers, maar is op zich best genietbaar. Een gewoon goede Van Morrison is nog altijd een half meesterwerk voor de rest van de muziekindustrie.

Download: Snow In San Anselmo, Warm Love, Wild Children en Autumn Song.

***

24 Born To Sing: No Plan B (2012) ★★★

Vergeet even de binnenkomer Open The Door (To Your Heart), die klinkt alsof er sowieso een single moest bij zitten, en ga direct naar de tweede track: Going Down To Monte Carlo. Schenk jezelf een goed glas uit, ga zitten en geniet. Dit is Van op zijn best. Melancholisch, mijmerend, hermetisch (waarover gaat dit nummer eigenlijk???). Ook de andere tracks zijn bij vlagen uitstekend.

Download: Going Down To Monte Carlo, Close Enough For Jazz, If In Money We Trust en Pagan Heart.

***

23 Too Long In Exile (1993) ★★★

Van gaat helemaal de blues-toer op en dat ligt hem wel, al hadden sommige covers van blues-klassiekers niet gemoeten en was de Gloria-interpretatie van legende John Lee Hooker niet nodig. Er staat ook een prille versie van Close Enough For Jazz op, maar vooral: een combinatie van uitgeklede blues met die typische Morrisonproductie, waarin soulvolle keyboards het opnemen tegen jazzy blazers. Onderschatte plaat.

Download: Too Long In Exile, Big Time Operators, Till We Get The Healing Done, Before The World Was Made en I'll Take Care Of You.

***

22 The Healing Game (1997) ★★★★

Zijn we al aan de vier sterren toe? Flarden W.B. Yeats, straatsongs uit zijn jeugd in Belfast en uilleann pipes van Paddy Moloney (in het verrukkelijke Piper At The Gates Of Dawn, gebaseerd op een kinderboek) wisselen elkaar af op een plaat waarvan acht van de tien nummers afklokken boven de vijf minuten. Kortom, hij heeft weer iets te zeggen en u krijgt waar voor uw geld. U komt tussen de lijnen tevens meer te weten over zijn jeugd en zijn invloeden.

Download: Rough God Goes Riding, Fire In The Belly, Piper At The Gates Of Dawn, Burning Ground en Sometimes We Cry.

***

21 Live At The Grand Opera House Belfast (1984) ★★★★

Ik zag Van Morrison voor het eerst live op Rock Werchter, in 1983. Ik wilde zo snel mogelijk al zijn platen in huis halen, zo weggeblazen was ik door het optreden, terwijl mijn vrienden na Peter Gabriel, de andere headliner die dag, al ongeïnteresseerd naar het einde van de weide waren gestapt. De hoogtepunten van die toer werden gebundeld op deze live-elpee. In de band o.a. tenorsaxofonist Pee Wee Ellis, trompettist Mark Isham, bassist David Hayes en backing-zangeres Katie Kissoon. Minpunt: de productie is veel te braaf, zodat de kracht van de optredens zelf een beetje verloren gaat.

Download: Dweller On The Threshold, Haunts Of Ancient Peace, Vanlose Stairway, Northern Muse (Solid Ground) en Cleaning Windows.

***

Morgen: tellen we af van 20 naar 11, stuk voor stuk viersterrenplaten.

***

Vanthology

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Live At The Grand Opera House Belfast ★★★★

22 The Healing Game ★★★★

23 Too Long In Exile ★★★

24 Born To Sing: No Plan B ★★★

25 Hard Nose The Highway ★★★

26 Back On Top ★★★

27 A Sense Of Wonder ★★★

28 Wavelength ★★★

29 Magic Time ★★★

30 Duets: Re-working The Catalogue ★★★

31 Irish Heartbeat ★★★

32 A Period Of Transition ★★

33 Keep It Simple ★★

34 Avalon Sunset ★★

35 Down The Road ★★

36 What's Wrong With This Picture? ★★

37 You Win Again ★★

38 How Long Has This Been Going On ★★

39 The Skiffle Sessions - Live In Belfast 1998 ★★

40 Pay The Devil ★★  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.