Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

'Vijftigplussers zijn waardevol'

EconomieGeplaatst door Frank Van Laeken di, april 21, 2015 18:32:01

(Deze bijdrage verscheen dit weekend in De Zondag.)

In zijn nieuwe boek ‘Als het werk stopt’ legt journalist Frank Van Laeken de moeilijkheden bloot die vijftigplussers ondervinden om werk te vinden.

Het boek is deels autobiografisch. Frank Van Laeken viel in 2012 plots zonder werk. Hij was toen 53 jaar. Een klap. “Maar ik had een uitgebreid cv: hoofdredacteur, woordvoerder, communicatiespecialist. Ik dacht dat ik ondanks de crisis vrij snel een nieuwe job zou vinden. Het heeft uiteindelijk één jaar en negen maanden geduurd. Een choquerende ervaring. Het is vooral pijnlijk om zelden uitgenodigd te worden voor een gesprek. Je krijgt het gevoel dat je niet meer bestaat. Dat is nog erger dan afgewezen worden. Hoewel je dat niet met honderd procent zekerheid kan zeggen, voel je wel aan dat je leeftijd dé barrière is.”

BRUGPENSIOEN AFSCHAFFEN

Van Laeken, momenteel werkzaam als freelance journalist, sprokkelde voor zijn boek gelijkaardige verhalen van lotgenoten. “Ik ben lang niet de enige vijftigplusser in dit geval. We zijn op deze manier een hele generatie aan het opofferen.” Hij stelt ook oplossingen voor. Het brugpensioen afschaffen bijvoorbeeld. “Maar in de eerste plaats is dit een kwestie van mentaliteit: ondernemers moeten vijftigplussers als waardevol beschouwen. Iemand van vijftig heeft niet dezelfde kwaliteiten als iemand van twintig, dat is juist. Maar het komt erop aan iedereen op zijn kwaliteiten uit te spelen.”

‘Als het werk stopt’, een uitgave van Houtekiet, vanaf maandag 20 april in de handel.

(Paul Cobbaert)  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.