Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Gelul

Radio en TelevisieGeplaatst door Frank Van Laeken di, november 18, 2014 11:43:59

Veel Geluk, zo heet de nieuwste worp van Leo Bormans op de boekenmarkt. De marktkramer van de wereldwijde happiness, de Pharrell Williams onder de pseudopsychologen, heeft nu, samen met enkele gediplomeerde psychologen van de KULeuven, een Groot Geluksonderzoek uitgevoerd (alles heet 'Groot' mét hoofdletter tegenwoordig) en dat zullen we geweten hebben. Het mediacircus draait op volle toeren, Bormans is een graag geziene gast in allerhande praatshows, met zijn gelul over geluk.

'Geluk' en 'gelul', er zit maar één letter verschil op: gewoon even doorschuiven in het alfabet en je bent er. Tien seconden naar het oeverloze gezwam van Bormans luisteren helpt ook om de 'k' vliegensvlug door een 'l' te vervangen. "Geluksgoeroes zijn de homeopaten onder de zielenknijpers", zo titelde ik op 26 februari 2013 een bijdrage op deze blog over een vorig mediaoptreden van de man. Ik blijf bij die stelling. Net als homeopaten zorgen de Leo Bormansen van deze wereld voor verdunnende nepoplossingen. Als het niet werkt, is het natuurlijk uw eigen schuld, u staat er niet open voor.

Niet dat ik dat onderzoek tijdverlies vindt. Met ruim zevenduizend respondenten is de enquête zelfs uiterst zinvol en representatief voor de bevolking. Wat mij mateloos stoort is dus niet dát onderzocht werd wat ons gelukkig en ongelukkig maakt, wel dat er allerlei tips aan worden verbonden om ons leven prettiger te laten verlopen. Hier, neem een pilletje, en u zult zo genezen zijn. Lees ons boek, het zal de best gespendeerde twintig euro van het decennium zijn. Volg zorgvuldig onze instructies, u raakt zo uit het alledaagse doolhof.

Stierendrek!

Geluk is... voor iedereen anders. Er bestaan geen universele oplossingen voor persoonlijke verzuchtingen, wensen of problemen en als er al aanzetten tot genezing van kwalen van onze geest zouden bestaan, dan moeten we die gaan zoeken bij beëdigde psychologen en psychiaters, niet bij charlatans à la Bormans. Dat rijmt, wat niet van 's mans ideeën kan gezegd worden. Zoek uw geluk zelf, bepaal zelf waardoor uw dag er rooskleuriger gaat uitzien, laat u niet in de luren leggen door amateuristische praatjesmakers.

Geluk is... voor mij elke ochtend kort na elkaar drie stevige espresso's, die ik koppel aan mijn drie papieren kranten. Maar de dag nadien kan dat net zo goed zijn dat ik heel vroeg uit de veren moet voor een gesprek met een interessante mens in een godvergeten gat. En de dag daarna slaap ik zonder schuldgevoel lang uit, waarom niet? Ik kijk ernaar uit om zo dadelijk twee langere interviews uit te tikken voor een boek dat ik schrijf, dat is mijn kleine geluk van deze dinsdag 18 november 2014.

Ik ben gelukkig getrouwd, heb gelukkig geen kinderen (lees dit met de nodige zin voor ironie, alstublieft) zodat die discussie over kindergeld voor tweeverdieners mij niet persoonlijk raakt, heb geen ongeneeslijke ziekte, mijn ouders leven nog en zijn gezond, ik heb zelfs nog een grootmoeder van 101, doe mijn werk met plezier (het mag altijd meer zijn, dat wel), maar voor hetzelfde geld voel ik me morgen ongelukkig om precies dezelfde redenen. Hé, that's life! Er bestaan geen doktersvoorschriften, pilletjes of muurtegels die mij medisch verantwoord of goedbedoeld op weg helpen naar meer geluk in dit aardse bestaan.

Stierendrek!

Anderhalf jaar geleden pakte genoemde Bormans, Leo uit met het experiment om twee minuten lang te zwijgen tijdens een praatprogramma. Ongezien! Ongehoord! (Onnozel!) Gisteravond stelde hij in Reyers Laat voor om even te denken aan iemand die ons gelukkig maakt, want daar zouden we dan zelf weer gelukkiger van worden. Kassa kassa, weer 20 euro voor een boek. Als marktkramer is hij geboren.

Ik heb zelf een voorstel voor een experiment in de media: hou Leo Bormans vijf jaar lang uit álle kranten, weekbladen, gespecialiseerde en niet-gespecialiseerde tijdschriften, radio- en tv-programma's. Ik weet niet of het Bruto Nationaal Geluk erdoor zal stijgen, maar het zal ons alleszins besparen van een overdosis gelul.

Kunnen we dat afspreken, beste media? Veel geluk!  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.