Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Politiek

PolitiekGeplaatst door Frank Van Laeken ma, oktober 27, 2014 11:43:10

Twee jaar en vijf dagen zit ik nu op Twitter als mezelf (voordien was ik actief op de accounts van mijn werkgevers) en ik zie al een hele maandagochtend de hashtag #iktweetnietoverpolitiek passeren. Ik doe niet mee, #iktweetweloverpolitiek, maar ik begrijp waar dit initiatief vandaan komt: in de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei, nog veel meer nadat de resultaten daarvan bekend waren en zeker sinds de samenstellingen van de Vlaamse en federale regeringen is Twitter een vergaarbak van diepe frustraties versus onvoorwaardelijke euforie geworden. Irritant, bij momenten. Véél momenten. Héél irritant.

***

Ik tweet en schrijf wel nog over politiek, al was het maar om u het oogkleppenloze interview met Björn Rzoska in De Morgen aan te bevelen. De ene grootvader van Rzoska, wiens roots in Polen liggen, stapte tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet, de andere collaboreerde openlijk met de nazi's. Op familiefeestjes leverde dat discussiestof op voor vele jaren. Rzoska, Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement, pleit nu op een volwassen en onbevooroordeelde wijze voor amnestie, bijna zeventig jaar na het einde van de oorlog. Ook Philippe Moureaux, al jaren de luis in de pels van zijn eigen Parti Socialiste (een beetje de Frank Vandenbroucke van de PS maar dan onbezonnener en minder intelligent), zette vorige week de deur open voor amnestie, tot groot ongenoegen van de furies in zijn partij.

Ooit stond amnestie hoog op de agenda van federale regeringen. Ik spreek over meer dan dertig jaar geleden, toen die verdomde oorlog nog veel aanweziger was in onze samenleving en vergevingsgezindheid nog met een kleine letter v geschreven werd. Er kwam niets van in huis, de 'witten' wilden de 'zwarten' nog lang niet pardonneren voor hun gedrag vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik herinner me keukentafelgesprekken bij mijn grootouders waar 'die zwarten' niet echt op veel sympathie moesten rekenen, iets wat ik als kleine rakker maar moeilijk kon begrijpen.

Vandaag zijn die 'zwarten' bijna allemaal dood en blijven enkel hun nazaten over. Een aantal daarvan is blijven dwepen met die Hitleriaanse 'idealen', dat klopt. Anderen hebben hun voorgeschiedenis consequent afgezworen. Enkelingen zwijgen er zedig over of zeggen dat de collaborateurs wel hun redenen zullen gehad hebben. Die laatsten verwarren 'amnestie' met 'amnesie', er is dan ook maar één letter verschil.

In een volwassen samenleving moeten we die bladzijde eindelijk durven omslaan. Vergeven, maar niet vergeten. Er zijn dan wel twee zeer strikte voorwaarden aan verbonden. Eén: wie historisch tot het kamp van de 'witten' behoorde, moet durven vergeven. Twéé: wie historisch tot het kamp van de 'zwarten' behoorde, moet durven toegeven dat de collaboratie niet alleen een vergissing maar ook een fundamentele ideologische fout was.

Benieuwd wie, na Rzoska en Moureaux, de eerste stap zet. Merkwaardig is alleszins al dat de N-VA de uitgestoken hand van Moureaux niet heeft willen schudden. Ze zullen wel hun redenen gehad hebben.

***

Ik tweet en schrijf wel nog over politiek, al was het maar om de aanstelling van Matthias Storme tot bestuurder van het Interfederaal Gelijkekansencentrum onder de aandacht te brengen. Storme is een Vlaams-nationalist die tien jaar geleden na de veroordeling wegens racisme van Vlaams Blok riep dat hij nu wel verplicht was om extreem-rechts te stemmen, waarop hij prompt uit de N-VA werd gebonjourd.

Diezelfde Storme, inmiddels gerehabiliteerd bij de Nieuw-Vlaamse Alliantie, vindt dat discriminatie moet kunnen. In een bijzonder cryptisch vraaggesprek in De Standaard van vandaag nuanceert hij dat min of meer: "Ik pleitte nooit voor het recht op discriminatie, maar voor de vrijheid om te discrimineren." Nuance!

Even verderop braakt de Leuvense professor het volgende uit: "Men bekijkt discriminatie altijd onmiddellijk als iets negatiefs, terwijl, als je lang genoeg doorvraagt, je bij iedereen op dit soort discriminatie stoot." Storme vindt het bijvoorbeeld geen enkel probleem dat passagiers een blanke taxichauffeur eisen. Hij vergelijkt het zelfs met de keuze van je bakker. Ja, 't is een pateeke, onze Matthias, zullen ze in Vlaams-nationalistische kringen denken, ze zullen de hele heisa rond zijn benoeming ongetwijfeld "een Storme in een glas water" vinden.

In de slotparagraaf kreeg de professor van, nota bene, allerlei soorten Recht me helemaal in de gordijnen. Hij verwees daarin naar Frankrijk, waar bedrijven die zich niet houden aan opgelegde quota bij de indienstneming van gehandicapten die burgerlijke ongehoorzaamheid kunnen afkopen door een bedrag te storten in een apart fonds, waarvan de inkomsten worden verdeeld onder de bedrijven die wel de wet respecteren.

Geen probleem dat u een racist bent, hoor, stort gewoon een bijdrage in de pot. Alsof je recidivistische snelheidsovertreders nooit hun rijbewijs zou afnemen, zolang ze maar hun boetes betalen.

"Makak!" (5 euro in de pot)

"U bent nog van plan om zwanger te worden, mevrouw? Sorry, we zoeken iemand anders!" (10 euro in de pot)

"Hahaha, denkt u echt dat u in die rolstoel hier kunt komen werken, sukkelaar!" (15 euro in de pot)

***

Ik tweet en schrijf dus nog wel over politiek deze week, al was het maar omdat er in deze boeiende tijden volop materiaal is om te gebruiken en u het desondanks niet in de eindejaarsshow van Geert Hoste te horen zult krijgen.  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.