Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

"Zeg het gewoon zoals het voor u is" (Open brief aan de Vlaamse minister-president)

CommunicatieGeplaatst door Frank Van Laeken do, september 25, 2014 12:38:17

Waarde minister-president, geachte heer Bourgeois en collega's in de Vlaamse regering,

Het is me wat geweest met al die reacties op uw Septemberverklaring hé. Toch niet al te zeer verschoten, hoop ik? Ik moet eerlijk bekennen dat ik de tekst zelf nog niet gelezen heb, maar ik kan wel voort met alle verklaringen van tijdelijke exegeten die tijd zat hadden op 22 september en omstreken. Ik denk dat ik het nu wel weet, wat er zoal in staat.

U bent niet mijn favoriete minister-president, meneer Bourgeois, en dit is niet mijn favoriete regeringsploeg, maar dat is niet erg. 't Is te zeggen, wel voor mij, maar niet voor Vlaanderen, want dat heeft deze coalitie mogelijk gemaakt en als democraat pur sang ("zuiver bloed", betekent dat) leg ik me daarbij neer. En of u nu Zweeds, of centrum-rechts, of gewoon rechts tout court (pardon, "eenvoudigweg") bent, maakt op zich niet zoveel meer uit. U bent er en u bent er nog wel voor een ambtstermijn van bijna vijf jaar. Proficiat.

Ondanks mijn aversie voor het beleid dat mij - mens, man, wereldburger, Europeaan, Belg, Antwerpenaar (ja!), inwoner van een kleine Vlaams-Brabantse gemeente, Vlaming (ongeveer in die volgorde van belangrijkheid) - het komende half decennium te wachten staat (als ik "decennium" schrijf, klinkt het zowaar nog zwaarwichtiger dan die "bijna vijf jaar" uit de vorige paragraaf), wens ik u toch met raad en daad bij te staan. Met name dan als het gaat over de communicatie van u en de uwen, heer Bourgeois.

De bevlogen schrijfster Ann De Craemer heeft u al een ereplaats beloofd in haar ongetwijfeld omvangrijke boek over 'wezelwoorden' in de politiek (ik zie opeens iets van encyclopedische omvang opdoemen) en daar is een reden voor: u wauwelt. U draait rond de pot, iets waar de meeste van uw voorgangers ook zeer bedreven in waren trouwens. U moet dat thuis eens proberen, dat rond de pot draaien: het lukt niet. Tenzij uw wc-pot ergens in het midden van uw kleinste kamertje zweeft, maar dat is dan weer een heel ander verhaal, dat ik hierbij eventjes terzijde zou willen schuiven om dit schrijfsel welvoeglijk te houden.

Uw partijvoorzitter, tevens burgemeester van een stad waarvan ik mij nog altijd een, weliswaar al een hele poos afwezige, burger voel, doet dat veel beter. Neem een voorbeeld aan hem, minister-president. Meestal rechttoe rechtaan, klinkt het niet dan botst het, wie niet voor mij is, is dan maar tegen mij. Die stijl. Ik hou niet van de man, ik hou wel van zijn stijl. Omdat het zoveel eerlijker is dan al dat gezwets en dat doekjes om moeilijke materies wikkelen: uw regeerakkoord lijkt wel een mummie op de duur. En wie zit er te wachten op een omzwachteld beleid? Niet uw kiezers, wees gerust, behalve natuurlijk diegenen die nu al dik spijt hebben dat ze precies vier maanden geleden in het stemhokje van gedacht zijn veranderd, maar met hen hoeft u geen medelijden te hebben: eigen schuld, dikke bult. Ze moeten maar leren denken vóór ze doen.

Zeg het gewoon zoals het voor u is, belangrijkste man van Vlaanderen (althans wat het postje betreft). Neem een voorbeeld aan uw eigen Grote Leider. Zég gewoon dat u economie oneindig veel belangrijker vindt dan cultuur. Zeg gewoon dat u onze bedrijven meer koestert dan leerkrachten, scholieren en studenten. Zeg gewoon dat u de vrije markt meer kansen wil geven dan de overheidsinstellingen, weten ze aan de Reyerslaan 52 ook meteen dat ze niet moeten komen zeuren om uitstel van executie. Zeg het gewoon zoals u daar met zijn allen over denkt in de meerderheid. Simpeler kan niet als opdracht.

Ik ga er u en uw collega's niet liever om zien, verre van zelfs. Maar dan weet heel Vlaanderen tenminste waar het aan toe is, waar u voor staat, wat u denkt, wat u gaat doen, waar we in 2019 zo ongeveer zullen aanbeland zijn: het paradijs voor de ene, de woestijn voor de andere. Benoem de dingen, geef die Sven Gatz carte blanche ("lege kaart", wil dat letterlijk zeggen, maar vertaal dat gerust als "blanco chèque" of "volmacht") om tegen die zeurpieten van 'Hart Tegen Hard' te fulmineren dat ze al blij mogen zijn dat ze iets krijgen, met hun links gedoe en hun afkeer van het eigen klootjesvolk. Jan Verheyen, hoor je die bedelen? Ha! Laat die Jo Vandeurzen tegen al die sukkels op de wachtlijst duidelijk maken dat ze nog wat langer zullen moeten wachten (ze wachten nu toch al zo lang, haha!). Fluister Crevitske in haar rechteroor (aan haar linkeroor staan die pipo's van beweging.net al met een megafoon te brullen) dat ze in het openbaar mag verklaren dat het haar geen zier kan schelen dat onderwijs weer iets voor de elite dreigt te worden, onbetaalbaar voor de bewoners van de Derde Wereldstraat. HADDEN HUN OUDERS MAAR OP DIE PRUTSERS VAN LINKS MOETEN STEMMEN! (Sorry, ik had even die megafoon van beweging.net overgenomen.)

Wees helder en klaar, wees eerlijk, wees open. Hou op met dat gejengel over 'goed bestuur', alsof twee van de drie huidige regeringspartijen de voorbije tien jaar slécht bestuurd hebben. Of is het allemaal alleen de schuld van de sossen dat er slecht bestuurd werd, misschien? Bovendien, 'Goed bestuur' is een term die al gretig werd misbruikt door Yves Leterme, één van uw voorgangers bij wie het adjectief 'illuster' totaal misplaatst zou zijn. Wil u dáármee geassocieerd worden? En dan nog: het is zo'n dooddoener, weledele regeringsleider. Ooit al iemand met de slogan 'Wij staan voor slecht bestuur' zien uitpakken? Neen, dus. Het zegt compleet niets, berg die term op, vergeet hem voor de rest van uw dagen, die u hopelijk in een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid mag doorbrengen.

Zo, thans schraap ik vijf minuten culturele moed bij elkaar om onverwijld te genieten van een moeilijk boek of straks een hermetische theatervoorstelling of iets van die strekking. Nu het nog kan.

Met ware doodsverachting,

Uw F.,

Bricoleur in de marge,

Bunker nabij de Klaagmuur.

  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.