Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

De cirkel is rond

FilmGeplaatst door Frank Van Laeken wo, februari 12, 2014 11:42:40

Eén minuut, aka 60 seconden, da's echt niet lang, hoor. Ik mocht het vanochtend vaststellen toen ik in Hautekiet op Radio 1 mijn mening ventileerde over de, in mijn ogen, overdreven hype rond de Belgische film The Broken Circle Breakdown. Voor wie de voorbije weken op Mars vertoefde: die is genomineerd voor een Oscar als Beste Buitenlandse Film.

Soms is een mens impulsief, dus reageerde ik maandag op een tweet van de immer gevatte @peet_vader die vond dat dat hele Broken Circle-gedoe hem de strot uitkwam. Ik antwoordde: 'Het wordt inderdaad tijd dat de cirkel rond is.' En kijk, zo beland je dan in een fijn radioprogramma. Gelukkig contacteerde de redactrice mij een dag vooraf, zodat ik - o schaamte - toch nog snel de film kon bekijken. Iets wat me niet gelukt was bij de eerste en tweede release in de zalen.

Natuurlijk is dat anders thuis op de bank dan in de bioscoop, al was het maar omdat er te veel afleiding is in de huiskamer en zelfs een behoorlijk groot tv-scherm niet opgewassen is tegen de impact van zo'n bioscoopscherm, of omdat je in een cinemazaal in perfect duistere omstandigheden zit, maar ik was hoegenaamd niet zwaar onder de indruk. Aardige film, met hele mooie, diep ontroerende momenten, dat wel, maar als Johan Heldenbergh voor de duusdste keer met een zwaar Gents accent 'Mah, meiske' tegen Elise/Alabama/Veerle Baetens zegt, werkte dat bij mij eerder op de lachspieren, dan dat het emotie veroorzaakte.

Naar het schijnt heb je tegenwoordig zo'n hype nodig om een kans te maken in de Oscarrace. Amerikanen houden van hypes. Ginds is dat normaal. Wij zijn veel nuchterder. Als iemand te hoog en te lang boven het maaiveld uitkomt, gaan we hakken. Dan gebruiken we lieve woordjes als 'aandachtshoer'. Dan worden we misschien wel een beetje jaloers. Dan verwijzen we gretig naar de gevleugelde woorden van een Brusselse politicus/saucissenmaker van weleer: 'Trop is te veel!'.

Een paar jaar geleden was er al veel aandacht voor de Oscarnominatie van Rundskop, maar toch niet in dezelfde mate als nu. Toen eenentwintig jaar geleden Daens een nominatie in de wacht sleepte, liepen er hooguit een drietal verloren gelopen reporters in het zog van de filmploeg, maar Stijn Coninx en Jan Decleir werden niet tot in het oneindige opgevoerd. Kon ook niet, er waren nog geen nieuwssites of sociale media, columns waren een zeldzaamheid, net als talkshows op televisie. De aandacht bleef beperkt tot een verslagje in het tv-journaal, een interview op de radio en een portret in die ene krant die voldoende budget had om een verslaggever mee naar Hollywood te sturen.

Vandaag heeft elk blokje van de tandbeugel van Veerle Baetens een eigen column in een krant of weekblad. Elk haar van de imposante baard van Johan Heldenbergh is al uitgenodigd in één of andere talkshow. En we zijn nog altijd ruim tweeëneenhalve week vóór de Oscarnacht. Het 'hoogtepunt' moet dus nog komen, de hype zal alleen maar versterkt worden.

Dat neemt niet weg dat ik vierkant achter de cirkel sta om straks dat gouden beeldje mee naar België te nemen. Zo chauvinistisch ben ik dan ook weer wel. Maar alleen op 2 maart, nu nog even niet. Anders riskeer ik een breakdown.  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.