Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Wachten op godot

ReizenGeplaatst door Frank Van Laeken wo, maart 13, 2013 18:07:58

In De Morgen stond vandaag een top tien van oorzaken van de recordfile die dinsdagochtend op onze wegen stond. Zestienhonderd kilometer verkeersellende voor tien centimeter sneeuw, het is buitenproportioneel. Volgens de krant liepen de redenen van de monsterfile uiteen van hevige sneeuw op het verkeerde moment over het moeilijke functioneren van de strooidiensten en het in de wind slaan van weerswaarschuwingen door de chauffeurs tot het statistische feit dat dinsdag sowieso al de dag is met de hoogste verkeersdichtheid.

Allemaal interessant, maar de vraag blijft waarom de strooidiensten - die al een week wisten dat er een sneeuwoffensief op til was - zo inefficiënt op de situatie reageerden. Een andere, wellicht nog interessantere vraag, is of we ons verkeer niet anders moeten organiseren. Er werd al direct gesuggereerd om het vrachtwagenverkeer bij extreme weersomstandigheden te verbieden tijdens de spitsuren. In mijn ogen een zeer waardevolle suggestie - vrachtwagens geraken immers in deze gladde omstandigheden niet meer over viaducten en op hellingen - maar ze werd onmiddellijk van tafel geveegd door de transportsector en door de bevoegde ministers. Lobbyisten wegen hier altijd iets meer door dan het gezond verstand.

Wat ook wel eens onderzocht mag worden: onaangepast rijgedrag. Eén van de eerste waarschuwingen bij slecht weer is: 'Pas je rijstijl aan'. Voor veel chauffeurs betekent dit: 'Wees overdreven voorzichtig'. Met als gevolg dat je bange wezels ziet rondrijden die bij normale omstandigheden 50 rijden waar 70 mag en 90 waar 120 mag en die bij hevige regen of sneeuw hun snelheid matigen tot 5 of 10 kilometer per uur. Onverantwoord traag. Ook dat is onaangepast rijgedrag. Of noem het: overdreven aangepast rijgedrag (wat ook uitermate ongepast is).

***

Maar goed, als het weer even tegenzit, hebben we nog altijd ons openbaar vervoer om werknemers die niet van de geneugten van het thuiswerk kunnen profiteren, tijdig en veilig op hun werk te brengen. NOT! Bussen en trams hadden ernstige vertragingen, maar de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen overtrof weer alle negatieve verwachtingen. Als we met zijn allen de NMBS nodig hebben, geeft die niet thuis. Dan staat het acroniem NMBS voor 'Nauwelijks Mobiel, Belabberde Service'. Of 'Niet Mobiel Bij Sneeuwval', zo u wil. De chaos was in het hele land niet te overzien en Brussel spande de kroon. De NMBS sloot op een bepaald ogenblik ten einde raad het treinverkeer in en om Brussel gewoon af. Jawel, Brussel, de hoofdstad van Europa, was urenlang niet of nauwelijks met de trein bereikbaar. Il faut le faire!

Daarom een voorstel: laten we in dit land ophouden met praten over de 'trein'. Een vervoermiddel dat een anagram is van 'inert' kan nooit goed functioneren, dat zit in de naam ingebakken. Laten we daarom, in navolging van het begrip 'allochtoon' in de krant De Morgen en in de stad Gent, 'trein' afschaffen (dat zijn ze bij de NMBS toch al gewoon!). Trein heet voortaan... godot, vrij naar Samuel Beckett.

Wachten op Godot, dat is wachten op iemand die niet komt. Voor de treinreizigers wordt wachten op godot dan vergeefs rekenen op een correcte service van de rijkelijk met ons aller belastinggeld gedoteerde en in zijn logge en complexe structuur abominabel functionerende overheidsdienst NMBS. Het zal het wachten draaglijker maken, want je weet als reiziger gevoelsmatig - alleen al bij het horen van het woord 'godot' - dat de kans gering is dat je stipt op je bestemming zult geraken, àls je er al geraakt.

***

Ik had dinsdagmiddag een lunchbespreking in Antwerpen en had het in mijn hoofd gehaald om met de godot ter plekke te geraken. Tollembeek-Antwerpen, da's ongeveer een halve dagreis, maar ik ben dan één van die potentiële weggebruikers die een alternatief zoekt voor ondergesneeuwde wegen en voorspeld fileleed. En dus stapte ik fluks de godot op, die weliswaar twaalf minuten vertraging had wegens een probleem aan de motor, maar die mij nog wel tijdig afzette in Edingen, zeven godotminuten verderop.

Daar had ik een stipte aansluiting op een godot die mij rechtstreeks naar Antwerpen zou voeren. Hoeveel perrongeluk kan je hebben? Hoeveel pech kan je hebben dat net dan de persoon waarmee je afgesproken hebt, laat weten dat hij zich helemaal heeft vastgereden in Nederland, toch nog altijd het gidsland als het op files aankomt. Afspraak geannuleerd. Dan maar vliegensvlug mijn spullen bijeen gegrist en afgestapt in het provinciestadje Halle. So far so good.

Maar dan... De L-godot van 10u38 naar Geraardsbergen had 23 minuten vertraging, las ik. Dat werd al snel 38. En 53. Oeps: 55. O nee, toch niet: +01H15 (zoals dat wordt aangegeven op de schermen in het station). Ik kan vrij goed hoofdrekenen. Als de godot van 10u38 75 minuten vertraging heeft, dan is het verwachte aankomstuur 11u53. Dus installeerde ik mij om 11u48 op het perron, waar ik wachtte en wachtte (en ondanks een stuk of vijf kledingslagen kou leed) en wachtte en tenslotte verkleumd en boos naar boven liep, waar die godot opeens niet meer op het bord stond. Had ik hem gemist? Was er misschien omgeroepen dat godot op een ander perron toekwam en had ik dat niet gehoord?

Uitgekeken naar andere manieren om veilig thuis te geraken tot... mijn godot out of the blue weer op het bord verscheen, dit keer met een vertraging van 1u35. Wat doet iemand die kan hoofdrekenen dan? Hij gaat iets voor 12u13 naar het perron om daar krek hetzelfde mee te maken als een halfuurtje voordien. Neen, erger. Er kwam zowaar zonder boe of ba of aankondiging een trein uit de tegenovergestelde richting aan. Was dat godot, en zou die zo dadelijk terugkeren richting Geraardsbergen, of was ie het niet? Geen aanduidingen op het perron, geen conducteur om het aan te vragen, zelfs de andere reizigers waren op goed geluk opgestapt, maar die moesten wel richting Brussel. Ik bij voorkeur niet.

Korte versie van het lange verhaal: ik ben net op tijd van de godot gesprongen (die wel degelijk naar onze hoofdstad tufte), terug naar de stationshal geschoven, om daar vast te stellen dat mijn godot opnieuw van het aankondigingenbord verdwenen was. Dan maar met flinke tred naar het loket gestapt, waar de bediende mij doodgemoedereerd toesnauwde: 'Ja, meneer, maar u moet niet naar die borden kijken, u moet luisteren naar wat wij omroepen. En er is net een trein uit Brussel Zuid vertrokken die naar Geraardsbergen rijdt.' Tussen het uitbundige gekakel van de scholieren kon je intussen zo goed als niets meer verstaan van de vrouwenstem die de ene na de andere wijziging omriep. Maar ik wist, in al mijn ergernis: nog een dikke tien minuten en er is een godot die mij hier vandaan haalt.

Dat ik bijna twee uur na het normale tijdstip thuis arriveerde vond ik vervelend, maar dat kan gebeuren. Wat ik ergerlijk en amateurisch vond, was het gebrek aan communicatie, en als die er al was, was ze ontoereikend en foutief. Wat ik ronduit hemeltergend vind, is dat de NMBS op momenten dat het godotverkeer flinke promotie voor zichzelf kan maken, de ene na de andere flater slaat. De excuses achteraf zijn wat mij betreft too little too late. Steek uw godot waar de zon niet schijnt!

  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.