Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Een moment voor MoMeNT

JournalistiekGeplaatst door Frank Van Laeken za, juli 06, 2019 12:56:38

Geprivilegieerd ben ik. Ik mag beroepsmatig vragen stellen aan mensen. Over wat hen beroert. Over wat ze gedaan hebben, of net niet gedaan. Over wie ze van binnen en van buiten zijn. Leuke, vervelende, sympathieke, empathische, strontvervelende, arrogante, opdringerige, interessante, betweterige, persoonlijke, onpersoonlijke, veel té persoonlijke, afstandelijke, onpartijdige, partijdige, indringende, pijnlijke, te veel op de bomen en te weinig op het bos gerichte, schone, lelijke, ronduit irritante, dweperige, niets en niemand ontziende, controverse uitlokkende, vriendelijke, onvriendelijke, wijsneuzerige vragen. En het opmerkelijke is: meestal krijg je daar nog een antwoord op ook.

Ik heb veel kritiek op hoe journalistiek vandaag bedreven wordt, u heeft dat al eens zien passeren op deze plek als u hier wat vaker komt, en ik had ook al veel kritiek in het verleden. Maar het blijft een fijn beroep, met onwaarschijnlijke privileges. Zoals, dus, vragen stellen. En dat mag ik deze zomer opnieuw doen in de hoedanigheid van 'Tijdgeest' op het zes maanden durende evenement MoMeNT in Tongeren, waar u terecht kunt voor dans-, theater- en filmvoorstellingen, tentoonstellingen, lezingen, debatten, fuiven, wandelingen en een mannetje dat in een huisje vragen stelt (moment.tongeren.be).

Negen dagen lang, van 10 tot en met 18 augustus, ontvang ik elke middag van 12 tot 14 uur telkens drie gasten. Bekende gezichten, minder bekende gezichten, onbekende gezichten. Maar stuk voor stuk mensen met een verhaal, verdiensten voor de samenleving, een opvallende levensloop, een boodschap voor de mensheid, mensen die iets te vertellen hebben. Ik praat met hen over Leven & Werk, maar ook over het centrale thema van MoMeNT, tijd. Hoe gaan ze daarmee om? Hebben ze er genoeg? Geldt 'Time is on my side' voor hen? Kennen ze tijdsdruk? Wat zijn de KantelMoMeNTeN in hun leven geweest?

Ik mag dat dan ook nog eens doen op een historische locatie: Huis Theelen in de Maastrichterstraat, hartje Tongeren. Daar waar Nicolas Theelen in 1879 het Vlaamsgezinde katholieke weekblad Het Algemeen Belang der Provincie Limburg schreef en drukte, de voorloper van Het Belang van Limburg. Het huis is volledig gerestaureerd en wordt vrijdag 12 juli plechtig geopend. En een kleine maand later mag ik daar, met zicht op de oorspronkelijke drukpers, mijn gasten en een dertigtal toeschouwers ontvangen, in een huiskamersfeer, lekker intimistisch. Gratis, maar nooit gratuit.

Zoals wijlen Emiel Goelen placht te zeggen: 'Er is geen safe voorhanden'. Pardon, ik bedoel natuurlijk: 'U komt toch ook?'

***

ZATERDAG 10 AUGUSTUS

TOM HANNES: Leven in het nu heet zijn nieuwe boek, een filosofische zoektocht doorheen het ingewikkelde leven van de moderne mens. Hij leefde zelf een hele poos als zenmonnik en woont vandaag in Antwerpen, waar hij een therapeutische praktijk heeft. Hij is zowel boeddhistisch meditatieleraar als theatermaker. Een gesprek over zen, zijn en kantelmomenten, ver weg van de waan van de dag.

LIEVEN VAN GILS: vier jaar lang ontving hij z'n gasten in de gelijknamige talkshow. Daarvóór presenteerde hij Reyers Laat, werd hij door de sportredactie uitgestuurd naar de Tour en de Olympische Spelen, bracht hij het sportnieuws in Het Journaal en was hij in het namiddagblok te horen op Studio Brussel. Benieuwd wat hij in de nabije toekomst zal doen op radio en tv. Voor een keer is hij zelf gast.

SASKIA VAN NIEUWENHOVE: als journaliste berichtte ze kritisch voor diverse media over jeugdzorg en -beleid. Tot ze twee jaar geleden de stap zette en zelf kwetsbare meisjes in huis begon te nemen, omdat het beleid in haar ogen veel te weinig voor hen deed. Ze richtte een vzw op, Ne(s)t, vroeg en kreeg subsidies, en heeft nu zeven meisjes met een bijzonder pijnlijke voorgeschiedenis in huis, terwijl ze er een dertigtal ambulant hielp.

ZONDAG 11 AUGUSTUS

KHALID EL JAFOUFI: geboren en getogen Antwerpenaar, die mee aan de basis ligt en voorzitter is van een nieuw politiek initiatief: Democratisch-Solidair Appèl, D-SA, dat de nadruk legt op diversiteit en sociale thema's. Als student rechten aan de UAntwerpen richtte hij de islamitisch geïnspireerde studentenvereniging Mahara op. 'Ambitieus in bescheidenheid', omschrijft hij zichzelf.

SIGRID SPRUYT: journaliste en voormalige nieuwsanker, die in 2007, na 16 jaar Het Journaal gepresenteerd te hebben, de VRT plots verliet. Officieel vanwege een schminkallergie. In werkelijkheid was ze ook allergisch aan de manier waarop het nieuws gebracht werd, konden we lezen in haar eind vorig jaar verschenen Dagboek van een anker. 'De toestand in medialand is er niet op verbeterd', constateert ze daarin.

LOUIS DE VRIES: onmogelijk om zijn leven samen te vatten in enkele zinnen. Trefwoorden: manager in de muziekwereld (The Pebbles, Ferre Grignard), concert- en festivalorganisator, sportief directeur in het voetbal (Antwerp, Germinal Beerschot), spelersmakelaar (Marc Degryse...) bokspromotor (Sugar Jackson) en sinds kort ook voorzitter-eigenaar van een voetbalclub, Sporting Lokeren. Dit najaar ligt zijn autobiografie in de winkel, u krijgt een voorproefje.

MAANDAG 12 AUGUSTUS

STIJN DE PAEPE: een moderne rederijker wordt hij genoemd, de man die elke dag de actualiteit op rijm becommentarieert op pagina 2 van De Morgen. Scherp, af en toe vilein, maar altijd zeer alert. Van hem verschenen al de boekjes Vers gezocht en Belgische ballades. Is als docent Nederlands verbonden aan de Arteveldehogeschool in Gent. Dat wordt een gesprekje fijn, met De Paepe Stijn.

WOUTER TORFS: grootvader Torfs richtte in 1948 vier schoenenwinkels op. In 1986 nam kleinzoon Wouter de zaak over. Sindsdien is Schoenen Torfs een begrip in heel Vlaanderen, met intussen meer dan 70 vestigingen. Combineert klantvriendelijkheid met een prettige omgeving voor het personeel om in te werken. Torfs werd al meerdere keren uitgeroepen tot Beste Werkgever. Zijn zelfkennis en meditatie zijn geheimen?

MATHIAS VAN DE WINKEL: was al MoMeNTmaker tijdens de eerste twee edities en zit zodanig vol ideeën dat hij dat dit jaar nog eens overdoet met interactief werk. Iedereen kent de nageltapijtjes waar je je hand of gezicht in drukt, die je een afdruk aan de andere kant opleveren. Mathias laat ons ons hele lichaam pinnen. Wie de man achter al die creatieve invallen wil leren kennen, moet in Huis Theelen zijn.

DINSDAG 13 AUGUSTUS

IMKE COURTOIS: de eerste vrouw die werd uitgenodigd om voetbalanalyses te geven in een tv-studio en die ondertussen niet meer weg te denken valt op grote voetbalmomenten op Sporza en Play Sports. Speelde zelf voor Rapide Wezemaal, Eva's Tienen, Standard en de nationale vrouwenploeg. Werd begin dit jaar ook aangesteld als experte in sport en gezondheid bij de VRT.

KYOKO SCHOLIERS: ze is tussen 9 en 18 augustus alomtegenwoordig in Tongeren. Voor Misconnected (Vrijthof) heeft ze zelf een telefoonhokje gebouwd. De toeschouwer luistert naar gesprekken die Kyoko heeft gevoerd met allerhande 'gedisconnecteerde' mensen. In Tussen hond en wolf neemt ze een veertigtal toeschouwers mee op een rijdende tribune. De actrice was ook al te zien in een tiental tv-reeksen en films.

LUC VAN GORP: de grote baas van de Landsbond van Christelijke Mutualiteiten was vorig jaar onze trouwste toeschouwer. Hij studeerde achtereenvolgens verpleegkunde, filosofie en godgeleerdheid. In een tijd dat steeds meer mensen met gezondheidsproblemen kampen, is hij de uitgelezen gast om te praten over verleden, heden en toekomst van onze gezondheidszorg. En over tijd, uiteraard.

WOENSDAG 14 AUGUSTUS

STEVEN DEGRYSE (LECTRR): al acht jaar huiscartoonist van De Standaard, waarin hij in één vakje, aan de hand van twee of drie figuurtjes en met een paar welgemikte quotes de waan van de dag fileert. Haarscherp. Elk jaar maakt hij een Jaaroverzicht in cartoons, waarin die pareltjes uit de krant en nog vele niet eerder gepubliceerde worden gebundeld. Was twee jaar geleden scenarist van een remake van De Rode Ridder, Red Rider.

STIJN MEURIS: rockjournalist wint in 1990 Humo's Rock Rally en de rest is geschiedenis, maar toch vertellen we ze u. Eerst was er Gruppenbild, dan het imposante Noordkaap en daarna kwam Monza. Tussendoor waren er ook soloprojecten. Zijn passie, naast muziek, is sterrenkunde, een domein waarop hij méér dan een amateur is. Zijn Ik hou van u werd opgenomen in het EU Songbook. We houden van u, Stijn. En volgend jaar komt Noordkaap terug.

MOHAMED OUAAMARI: digital creative die als Antwerpenaar van Marokkaanse origine constant in twee werelden vertoeft. Over zijn leven in Borgerhout schreef hij Groetjes uit Vlaanderen, brieven aan zijn (overleden) grootouders. Afwisselend hilarisch en schrijnend. 'Mijn identiteit is een kakofonie', schrijft hij. De Morgen noemde hem spontaan 'de Marokkaanse David Van Reybrouck'.

DONDERDAG 15 AUGUSTUS

LIESBETH KENNES: sociaal-cultureel pedagoog en projectmedewerker bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk, die vooral werkt rond preventie en sensibilisering van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Was coauteur van #seksisme; Nee wij overdrijven niet!, een boek dat verscheen nog vóór er sprake was van #metoo. Vorig jaar publiceerde ze Alleen ja telt, over hoe we ons moeten afzetten tegen mythen en stereotypes inzake seksueel geweld.

ELENA PEETERS: 'verbeeldenaar', noemt ze zichzelf op haar website. Toen ze 22 was stapte ze naar Rome, 2200 kilometer ver. In Elena — Voetreis naar Rome vertelt ze die belevenis in één uur tijd. Ook Johnnyboy, een monoloog over haar ontmoetingen met Texaanse terdoodveroordeelden, is een heel persoonlijke voorstelling. Beide te zien op MoMeNT. Maar eerst mag ze er honderduit over komen praten.

NOG EEN DERDE GAST VAST TE LEGGEN

VRIJDAG 16 AUGUSTUS

MATTICE BOETS: de Hasseltse student design mocht eind juni in Italië twee medailles ophalen in de gerenommeerde internationale designwedstrijd 'A'. Hij behaalde goud met zijn 'Reverse Clock', een klok waarop de kleine wijzer aan de buitenkant werd bevestigd en die hij al op z'n zestiende had ontworpen. Volgend jaar hoopt hij in Kortrijk af te studeren als designer, eerst mag hij bij ons over, jawel, de tijd komen praten.

LUC DAELEMANS: vorig jaar stonden zijn manshoge foto's in de hele stad, nu heeft hij zijn lens gericht op twaalf enthousiastelingen die hun lichaam vol tatoeages hebben laten zetten. Die worden van 1 augustus tot 31 oktober letterlijk huizenhoog afgebeeld in 'Old skin, new faces'. Verbeeldingskracht, lagen van identiteit, tijd, daarover komt Luc praten.

ASTRID STOCKMAN: sopraan die de voorbije jaren op podia in binnen- en buitenland furore maakte, zowel solo als in gezelschap. Ze was te zien in Bozar, De Munt, DeSingel, Barcelona, Rotterdam, en zingt met evenveel gemak Bach als Mozart. Met Liesbeth Devos vormt ze het duo Stokman & Vos. In Een zoen van toen brengen ze levensliederen. Hoe gaat iemand met zo'n druk bestaan om met de zeer kostbare tijd?

ZATERDAG 17 AUGUSTUS

VEVA DANIELS: als u een roodharige vrouw in het journaal ziet verschijnen, weet u dat het hommeles is op de weg. Als woordvoerder van het Agentschap Wegen & Verkeer is Veva het eerste aanspreekpunt van de media als er weer eens ergens iets fout loopt. Mobiliteit en verkeersveiligheid zijn ook de thema's die haar nauw aan het hart liggen bij haar politieke engagement voor Groen.

ZUHAL DEMIR: laat niemand onberoerd met haar uitgesproken meningen. Limburgse met Turkse roots die tussendoor ook een tijdje in Antwerpen woonde. Werd in 2010 namens de N-VA verkozen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Een pikante fotoshoot in P-Magazine zorgde voor ophef. Begin 2017 werd ze staatssecretaris voor o.m. Armoedebestrijding, Gelijke Kansen en Wetenschapsbeleid in de regering-Michel I.

WAAS GRAMSER/KRIS VAN TRIER: compagnie Marius voert 16, 17 en 18 augustus Les enfants du paradis op, een theatervoorstelling die is gebaseerd op het scenario dat Jacques Prévert schreef voor het filmmeesterwerk van Marcel Carné uit 1945. Humor en tragiek lopen door elkaar in het verhaal. Waas of Kris (of allebei!) schuift aan om het te hebben over Marius, een theatergezelschap met een reputatie die de landsgrenzen ver overschrijdt.

ZONDAG 18 AUGUSTUS

WILLY CLAES: een minister van Staat om af te ronden, mooier kan niet. Een sociaaldemocraat van 80 die partijvoorzitter was, zes keer minister, vicepremier, 36 jaar volksvertegenwoordiger en secretaris-generaal van de NAVO. De voorbije jaren heeft hij meer tijd om zich met zijn passie voor muziek bezig te houden. Terug- en vooruitblikken met een grote meneer uit onze politiek.

HEDWIG SNOECKX: met een stinkende potvis schrok Zephyr, het Tongers kunstenaarsbedrijf van Dirk Claesen en Hedwig Snoeckx, twee jaar geleden Parijs op. Een jaar later deden ze dat nog eens over in Madrid. Geen potvis in Tongeren, maar een huiselijk tafereel in de vitrine van Huis Theelen. Daar mag hij in geuren en kleuren over komen vertellen op diezelfde locatie.

JORIS VANVINCKENROYE: mensen met een zeldzame of moeilijk te behandelen aandoening, of wie nood heeft aan een second opinion in contact brengen met de juiste arts, waar ook ter wereld: dat is de missie van Royal Doctors. Oprichter Joris Vanvinckenroye begon er 20 jaar geleden mee vanuit een persoonlijke bekommernis. Vandaag telt de organisatie wereldwijd duizenden leden.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post902