Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Greta

JournalistiekGeplaatst door Frank Van Laeken za, mei 04, 2019 12:48:30

Weer eens iets over wat er fout loopt in de journalistiek?

Ja, wéér eens iets over wat er fout loopt in de journalistiek!

Omdat het moet. Steeds opnieuw. En helaas.

Tweede helft van de week: een site brengt het nieuws dat de moeder van Greta Thunberg zou gezegd hebben dat haar Greta CO2 kan zien. Een andere site neemt dat klakkeloos over. Niet van de minste, want het gaat om de twee meest gelezen nieuwssites van Vlaanderen. Een informatieprogramma op de radio laat, heel ernstig, een toxicoloog aan het woord op de vraag 'Kan je CO2 zien?' (Het antwoord, dat verder onbelangrijk is, luidt: neen. Maar dat wist de moeder van Greta heus wel. En Greta zelf ook.)

Greta Thunberg, dat schattige meisje met de vlechtjes dat de halve wereld rondtrekt met haar plakkaat 'Skolstrejk för klimatet', heeft het syndroom van Asperger. Dat weten we onderhand. De meeste media vinden dat haast belangrijker dan haar initiële boodschap. De meeste media zijn klimaatmoe. De meeste media vinden afwisseling belangrijker dan diepgang en herhaling. De meeste media denken dat het publiek er ook zo over denkt. Ik denk dat de meeste media daarin gelijk hebben, maar dat zou hen er niet van mogen weerhouden om relevante informatie te blijven brengen, ook al is dat al eens eerder gezegd of geschreven.

Normaal is autisme iets waar je niet mee lacht. En je lacht autisten zeker niet uit. In het geval van Thunberg, nog altijd maar zestien, geldt die stilzwijgende afspraak blijkbaar niet. Ze wordt volop uitgelachen, weggehoond, als freak weggezet door de zogeheten klimaatrealisten. Dat is makkelijker dan met argumenten schermen, ook al omdat die er niet zijn. Klimaatopwarming is een wetenschappelijk feit en is niet ontsproten uit het jonge brein van een Zweedse scholier. Maar wat doen feiten er nog toe? Wat doet de wetenschap er nog toe? Als de populisten op tafel springen, zijn wetenschappelijke bevindingen als de muggen die zoemend rond hun hoofd zweven. Hinderlijk. Wegslaan maar!

Neen, Greta Thunberg kan geen CO2 zien. Dat heeft haar moeder ook nooit beweerd. Zij had het over herkennen, waarnemen, 'zien' in een metaforische context, maar niet letterlijk. Het kwaad was geschied. Fake news werd als waarheid rondgestrooid. 'Nobelprijs voor de Vrede. Minstens', tweette een voormalige staatssecretaris die geen andere meningen dan de zijne tolereert. Verlichting, ongetwijfeld. Of identiteit, wie zal het zeggen?

Een gewezen rector had het over 'de Mariaverschijningen van onze tijd'. De man lijdt al een poos aan intellectuele constipatie: het zit er mogelijk wel in, maar het komt er al een tijdje niet meer uit. Dus braakt ie maar wat leeghoofdige aforismen. Intellectuele neergang is erg, héél erg, vooral als de patiënt het zelf niet doorheeft. Hij die door zijn volgelingen als een meester van de ironie wordt bestempeld, is in feite niet meer dan een ordinaire en onverbeterlijke cynicus. Een has-been die nooit meer zal zijn.

Na de foute interpretaties volgden de halfslachtige rechtzettingen. Te weinig, te laat. Het ergst van al was dat het fake news ontmaskerd werd door een anonieme Twitteraccount, @ArbiterOfTweets, die al eerder foute uitspraken van de ex-rector, door een barones verspreide hoaxes of leugenachtige uitlatingen van de ex-staatssecretaris rechtzette.

Ik ben blij dat zo iemand de moeite doet om berichtgeving te corrigeren.

Ik zou nog veel blijer zijn mocht die foute berichtgeving er nooit geweest zijn.

Check-double check-triple check-factcheck. Kortom, journalistiek.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post889