Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Propere handen

SportGeplaatst door Frank Van Laeken za, april 27, 2019 12:51:19

Slimme mensen zijn in staat om domme dingen te zeggen. Of te schrijven. Daaraan moest ik denken toen ik gisteren de column van mijn hooggeachte collega Peter Vandenbempt las in Het Nieuwsblad. 'Moet een hele club die zware prijs van degradatie betalen?' luidde de titel ervan. En de teneur was: is het wel rechtvaardig dat KV Mechelen en Waasland-Beveren een seizoen later moeten degraderen of niet mogen promoveren voor wat enkele bestuurders in een vorige jaargang zouden mispeuterd hebben.

Ik begrijp dat niet, en al zeker niet van een slimme, hooggeachte collega. (Waarvoor ik overigens het diepste respect heb: als er ergens in het voetbalwereldje iets scheefloopt, en dat gebeurt nogal eens, duikt de radiomens in tv-studio's op om te duiden wat er is gebeurd. De tv-collega's verstoppen zich dan onder hun bureau. Sportjournalisten durven al eens te vergeten dat ze in de eerste plaats 'journalist' zijn. Dat kan je de slimme, hooggeachte radioman niet verwijten, geschoold als hij is door Jan Wauters.)

Als bewezen wordt geacht dat invloedrijke bestuurders — mensen die het écht voor het zeggen hebben — gepoogd hebben het correcte verloop van de competitie te vervalsen, moet de hele club daarvoor boeten. Zo eenvoudig is dat concept. En dan gaat het er niet om dat dat vorig jaar of het jaar daarvoor of nog wat vroeger is gebeurd, dat niet alle bestuurders op de hoogte waren of actief betrokken, en dat de supporterende Jan met de pet de ultieme dupe is. Als hier ooit ­— stel je dat eens voor! — een fraudeur al zijn zwarte, grijze en niet-zo-witte geld moet teruggeven aan de staat, zal dat allicht ook betekenen dat er een bedrijf over de kop zal gaan. Jammer voor de werknemers, maar zo gaat dat. Collateral damage valt nooit uit te sluiten.

***

Terloops: Waasland-Beveren wordt vooral verweten dat het verzaakt heeft aan de meldingsplicht. Degradatie zou voor die club een veel zwaardere straf inhouden dan de sanctie die KV Mechelen zou krijgen, terwijl alles wel start met de poging tot omkoping. Weegt valsspelen even zwaar als verzwijgen dat je iemand hebt zien valsspelen?

***

De slimme, hooggeachte collega verwijst in zijn column ook naar het de voorbije dagen veelbesproken artikel B1711 uit het bondsreglement, waarin staat dat daden van competitievervalsing alleen maar tot degradatie of puntenaftrek kunnen leiden als die worden aanhangig gemaakt 'vóór 15 juni van het betrokken seizoen of, indien het kampioenschap op die datum nog niet beëindigd is, binnen de zeven dagen na het einde van deze competitie'. Als dat reglement consequent zou worden toegepast, kan er in dit land nooit nog een club bestraft worden voor poging tot matchfixing, tenzij de betrokken personen op heterdaad worden betrapt of binnen de kortste keren hun mond voorbijpraten. In een ander artikel van het bondsreglement is dan weer sprake van een verjaringstermijn van acht jaar. Voer voor juristen. Gaat het over het seizoen waarin de feiten plaatsvonden of waarin ze aan het licht kwamen?

***

Of KV Mechelen en Waasland-Beveren schuldig zijn? Ik weet het niet. Ik lees en hoor wel eens wat, en daaruit kan je dan — voorzichtig — concluderen dat er wel degelijk iets aan de hand was met die laatste wedstrijd van het seizoen 2017/2018. Mijn punt is: als dat zo was of bewezen wordt geacht door de Geschillencommissie Hoger Beroep Betaald Voetbal — jawel, hoor, bij de voetbalbond heet 'eerste aanleg' 'hoger beroep', begrijpe wie kan —, dan moeten er passende sancties volgen. Degradatie voor KV Mechelen, dat is logisch. Maar omdat we intussen een jaar verder zijn en de Mechelaars hoe dan ook al een reeks lager speelden — de vermeende poging tot competitievervalsing is dan ook nog eens mislukt —, bovendien ook nog kampioen werden, is het begrip 'degradatie' een moeilijke. Moeten ze dan naar Eerste Amateurklasse, wat vanuit het standpunt van vorig seizoen neerkomt op twee reeksen zakken? Of mogen ze dan niet naar 1A, waar ze sportief recht op hebben. Het bondsparket gaat voor het laatste en daar valt iets voor te zeggen.

Maar in geen geval kan je als slimme, hooggeachte mediamens verwijzen naar hoe erg dat is voor supporters en spelers. Natuurlijk is dat erg. Ik loop weleens in een werkomgeving rond waar een aantal KV Mechelen-fans vertoeven. Ik vind dat sneu voor hen, zit mij niet te verkneukelen om wat hen overkomt (toevallig heb ik dan ook nog eens sympathie voor een club die zou profiteren van een veroordeling van KV), maar dat mag niet wegen in de rechtspraak.

Mijn slimme, hooggeachte collega verwees ook nog eens naar de affaire Standard-Waterschei van 1982, die twee jaar na datum en stoemelings aan het licht kwam door een onderzoek naar zwart geld in het Belgisch voetbal. 'Ik ben (...) zeer benieuwd naar de verklaring van de voetbalbond waarom Standard 35 jaar geleden op basis van het bondsreglement niet moest degraderen en de twee betrokken clubs nu op basis van hetzelfde, nochtans ongewijzigde reglement wel.'

Het is nochtans heel eenvoudig: toen ging het om een initiatief van een panikerende trainer (Raymond Goethals) die zijn aanvoerder (Erik Gerets) ervan overtuigde dat de Standard-spelers hun winstpremies moesten afstaan aan die van Waterschei, zodat die waar nodig een voetje zouden terugtrekken in die laatste wedstrijd van de competitie. Het ging dus niet om clubbestuurders, ook al noteerde de financieel directeur die 420.000 frank (10.500 euro) keurig in de boekhouding als een onderling feestje van de spelers van beide clubs en zal de voorzitter (de almachtige Roger Petit) ook wel iets geweten hebben. Maar het ging niet om een initiatief van het bestuur. Vraag trouwens maar aan de betrokken spelers, Gerets op kop, wat ze van hun straf vonden. Op Goethals en Arie Haan na, die de dans handig ontsprongen, moesten ze een tijdje geschorst toekijken, carrière brutaal onderbroken. (Ik had ook iets korter kunnen repliceren met: een reglement durft al wel eens te veranderen in vijfendertig jaar.)

Neen, zo'n column tikken levert niet dadelijk journalistiek propere handen op. 'Vindt u het antwoord op mijn initiële vraag (of een hele club die zware prijs van degradatie moet betalen) nog altijd een no-brainer?' vraagt de slimme, hooggeachte voetbalcommentator zich op het eind af. Het antwoord is: ja. En laat nu het recht maar zegevieren.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post886