Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Woodstock in België — inleiding '1969'

LiteratuurGeplaatst door Frank Van Laeken za, april 06, 2019 12:47:03

Well, it's 1969, okay

All across the USA

It's another year for me and you

Another year with nothing to do

Neen, de heer James Newell Osterberg jr. klinkt niet echt vrolijk in het openingsnummer van de allereerste platenworp van The Stooges, een zootje ongeregeld uit Ann Arbor in de Amerikaanse staat Michigan. 1969 bekt wel lekker, net als No fun. Maar meneer Iggy Pop, want over hem gaat het in deze eerste zinnen, vergist zich: 1969 is zeer oké. We moeten er dan wel Richard Nixon bij nemen, als nieuwe president van het land van Pop, de zelfverbranding van Jan Palach, de dood van Brian Jones, de gruwelijke moord op Sharon Tate, maar er zijn toch ook: de eerste vlucht van een Boeing 747, het luchtdebuut van de Concorde en de plechtige opening van de nog fileloze Kennedytunnel in Antwerpen. Eddy Merckx landt op de maan en Neil Armstrong wint de Tour, of zoiets. Ze doen dat hartje zomer en binnen de vierentwintig uur.

1969 is het jaar van Woodstock. Drie dagen op affiche, vier dagen in de praktijk, omdat een en ander nogal stuntelig georganiseerd is in het dorpje Bethel, in de staat New York. Het duurt allemaal wat langer dan gepland, maar hé: Peace & music, Make love not war, ook in Amerika is de verbeelding heel even aan de macht, al was het maar als tegenreactie op die verderfelijke oorlog in Vietnam. Een melkveehouder stelt 240 hectaren weiland ter beschikking, grond die deskundig vertrappeld wordt door vierhonderdduizend bezoekers, van wie de meesten niet eens een ticket hebben gekocht. Chaos troef. De autoriteiten roepen de noodtoestand uit. Er vallen drie doden te betreuren en er worden twee baby's geboren, dat compenseert. Net als de muziek.

1969 is bij ons het jaar waarin pop- en rockfestivals voor het eerst au sérieux worden genomen. Er zijn er nogal wat, en nog wel op de meest onverwachte plekken: Amougies, Châtelet, Ciney, Deurne, Hoei, een parking onder het Hiltonhotel in Brussel. Niet dat het werkelijk 'de eerste festivals' zijn. Er worden dan al enkele jaren festivals georganiseerd, waarin pop- en rockaccenten worden gelegd. Máár: het wordt allemaal groter én voor het eerst nemen pop en rock de bovenhand. Op Jazz Bilzen worden voor het eerst twee rockavonden opgezet. In de Arenahal in Deurne wordt het 1st International Pop Event georganiseerd. En meteen ook het last. In Amougies - Amengijs voor de flaminganten - stelt een boer zijn weiland ter beschikking voor een vijfdaags festival dat in Parijs niet mag plaatsvinden, uit angst voor late Mei '68-toestanden. Aan de voet van de Kluisberg mag het wel.

Fleetwood Mac, The Nice, Yes, Ten Years After, Captain Beefheart, Frank Zappa, Pink Floyd: de namen doen watertanden, als je ze in 2019 op vergeelde affiches ziet staan. En wie er ook bijna altijd mee op staan: The Pebbles en Wallace Collection. Want 1969 is het jaar van Seven horses in the sky en Daydream. Belpop wordt volwassen. Ook Jess & James en New Inspiration pikken hun graantje mee.

1969 is het jaar dat Guy Mortier hoofdredacteur van Humo wordt en dat zullen we geweten hebben. Je ziet het blad week na week verpoppen van een overzichtelijk maar verder nogal braaf en voorspelbaar weekblad naar een onmisbare baken voor lezers die in de volgende decennia niet in de pas zullen lopen. De poppagina's - TTT, weet u wel - breiden uit. De koppen worden gemortieriseerd. Er moet gelachen worden.

1969 is vijftig jaar geleden. Da's lang. Toch hebben we nog voldoende 'overlevenden' bereid gevonden om diep in hun geheugen te grasduinen. Daar zaten nog herinneringen verborgen, die voor de ene al frisser oogden dan voor de andere. En waar dat niet hielp — of waar er niemand meer te vinden was die het kon navertellen —, hebben we archieven onveilig gemaakt. Het gevolg van die zoektocht houdt u in de hand: een boek. Netjes opgedeeld in twaalf hoofdstukken, voorafgegaan door een hoofdstuk Nul dat de voorgeschiedenis van de festivals in ons land samenvat. Meer moet dat niet zijn.

Of toch... we hebben terloops ook een maandblad gecreëerd, over pop en rock in 1969, om u helemaal terug te voeren naar de sfeer van toen. Na een korte, maar intense brainstormsessie hebben we het Pop & Rock 69 gedoopt. Met als vaste rubrieken: Nieuw in de platenwinkel!, de Top 10 in Vlaanderen, een concertkalender en artikels uit de pers van die dagen.

Well, it's 1969, okay!

Geert De Vriese & Frank Van Laeken, Woodstock in België. De eerste festivals, Houtekiet, 272 blz., 21,99 euro.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post878