Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Brexit

PolitiekGeplaatst door Frank Van Laeken za, maart 30, 2019 12:53:13

"March 29th, 2027 — Theresa May brings a single page of her Brexit deal before Parliament. DUP confirm they will vote the page down as they're not happy with the font size."

***

Zelfspot is een Britse deugd, zelfs in uiterst warrige tijden. Ik vond dit grapje terug op de Twitter-account van Have I got news for you, de satirische BBC-nieuwsshow die momenteel niet op antenne is, maar wel via andere media het nieuws in een nóg lachwekkender jasje steekt. Volgende vrijdag beginnen de tv-uitzendingen opnieuw: tien uur 's avonds op BBC One. Aanrader.

(Nog een tweet van diezelfde account om het af te leren: "As Theresa May 'chops her deal in half' in order to get it in front of Parliament, some suggest chopping it several more times and then setting fire to it.")

De grapjurken die de account van HIGNFY (afkortingetje voor de fans) beheren, schrijven 'Parliament' vooralsnog met een hoofdletter, terwijl een kleiner dan kleine 'p' gepast zou zijn. (Ze schrijven zelfs 'brexit' met een hoofdletter, ook al volstaat een kleine 'b'.) De Britse politiek werd drie jaar geleden gekaapt door een stel brulboeien-met-achterban die het typische gedrag van pyromanen vertoonden: je steekt de boel in de fik en vervolgens loop je hard weg, om op de hoek van de straat halt te houden, genietend van het vurige spektakel dat je hebt veroorzaakt. Dat knetteren en knisperen klinkt als muziek in hun oren. Het laaft hun zieke brein. Pyromaan begint niet toevallig met de letter 'p', net als parlement en populist.

Het toneelstuk dat een of andere 'Shakespeare van de Lidl' — het moet niet altijd den Aldi zijn — heeft geschreven en dat tegenwoordig bijna dagelijks wordt opgevoerd, niet zoals gebruikelijk in een theaterzaal in de West End, maar in het plechtstatige Palace of Westminster, houdt ons allen bezig. Wij kunnen er eens om lachen, als we weer een episode op tv zien passeren. De Britse parlementsvoorzitter John Bercow is intussen bekender dan onze eigen parlementsvoorzitters, hoe hard Siegfried B. en Jan P. ook hun best doen om op te vallen. Misschien moeten ze wat vaker 'Order! Ooooooorder!' roepen. Of moeten ze hopen dat de populisten de boel ook bij ons versjteren. Niet dat ze hier hun best niet doen, de patjepeeërs, maar hun pogingen verzinken in het niet bij wat Nigel Farage en Boris Johnson uitrichten aan de overzijde van de Noordzee. Om nog maar te zwijgen van de hoogmoed van voormalig premier Cameron, toen hij dat vermaledijde referendum van 23 juni 2016 uitschreef, met in het achterhoofd 'Triumph! Triiiiiiiumph!', terwijl het volk antwoordde met 'Disorder! Disoooooorder!'

***

Wat zich nu al drie jaar afspeelt in het allesbehalve Verenigd Koninkrijk geeft prima aan wat er gebeurt wanneer populisten het laatste woord krijgen. Niet dat er bij ons geen populisten rondlopen (lijst op eenvoudig verzoek verkrijgbaar), maar het lot van een land in handen leggen van met desinformatie overspoelde en sowieso al weinig geïnteresseerde burgers is iets wat we hier nog niet hebben meegemaakt.

Verkiezingen, zegt u? Klopt gedeeltelijk. Een gevolg van stemrecht zonder opkomstplicht? Ook waar, want de jongere Britten die in 2016 met een gerust gemoed dachten dat ze niet hoefden deel te nemen aan het referendum, hebben daar nu dik spijt van. Overdreven mediatisering van scabreuze uitspraken van megafoonpolitici? Zeer zeker, lees uw krant en u vindt wel wat dingetjes terug.

En toch... Ik maak me sterk dat wat nu in Groot-Brittannië gebeurt, bij ons voorlopig onmogelijk is. Dat heeft te maken met ons parlementaire systeem. Onwerkbaar, zeggen steeds meer mensen, maar net die ingewikkelde, ietwat kafkaïaanse, op lichtjes compromitterende compromissen gestoelde structuur zorgt ervoor dat extremisten nog enigszins aan de leiband worden gehouden. Onze eigen Farage — ja, ik kijk naar u, Jean-Marie D. — is niet veel meer dan een hofnar, die iets te vaak een microfoon voor de neus geschoven krijgt, dat wel, maar die voor de rest toch vooral wordt behandeld als wat hij is: een curiosum. Dan is een Farage veel gevaarlijker, wat ook gebleken is. En een onverbeterlijke opportunist als Boris Johnson heeft maar één ultiem doel: premier worden. Ten koste van alles. Dat hij daarvoor zijn land de dieperik moet insturen, is in zijn hoofd hooguit collateral damage. Johnson is de gids die zijn volk naar de ravijn leidt, hen dan aanspoort om nog een laatste stap voorwaarts te zetten en dan wegrent van de dramatische scène.

***

Boris Johnson is een verder verleden een paar keer te gast geweest in Have I got news for you, waar hij dan op de korrel werd genomen door de vaste panelleden. Zeg maar: hij werd vierkant uitgelachen. Hij lachte schaapachtig mee, poneerde iets semi-grappigs als repliek en dacht vooral: weer aan populariteit gewonnen. Populisten zeggen domme dingen, maar ze zijn slimmer dan u denkt. Nodig ze dus niet uit in tv-shows, in het parlement en in uw woonkamer, want voor u het goed en wel beseft staat de boel in lichterlaaie.

Hoed u voor mensen die zeggen dat zij zeggen wat u denkt, want zij kennen u niet, hebben niet de minste interesse in u, willen alleen uw stem, eens om de zoveel jaar.

Hoed u voor politieke opportunisten.

Hoed u voor volksvreemde populisten.

Kijk naar HIGNFY!  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post876