Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Dominante Rode Duivels klaren vlotjes eerste routineklussen

SportGeplaatst door Frank Van Laeken wo, maart 27, 2019 07:21:20

(Deze 'Bankzitter' verscheen maandag 25 maart in De Standaard.)

De beste Belgische voetballer aller tijden speelde in Cyprus zijn honderdste interland. Eden Hazard vierde dat met een doelpunt. België won zelfs met een handvol invallers twee keer vrij makkelijk. Het zegt evenveel over de eigen sterkte en de breedte van de kern, als over de zwakte van de groep.

Zelfs een resem afwezigen kon de Rode Duivels nauwelijks deren in de twee openingspartijen van groep J in de voorronde van Euro 2020. Zonder de geblesseerden Kompany, Meunier, Witsel, De Bruyne, Dembélé en Lukaku, en definitief zonder de afgehaakte Fellaini werd er behoorlijk eenvoudig gewonnen van Rusland — vooraf ingeschat als moeilijkste tegenstander in de poule — en Cyprus, ook al onze tegenstander in de kwalificatiefasen van Euro 2016 en het WK 2018.

De wedstrijden waren vooral interessant om de alternatieven centraal op het middenveld en op de flanken te bestuderen. Het duo Tielemans-Dendoncker deed het prima. Youri Tielemans was zeer dominant aanwezig, een combinatie van flair en lef, scoorde ook nog eens tegen de Russen. Leander Dendoncker stelde zich ten dienste van het elftal, zonder franjes. Allicht belanden ze straks opnieuw op de bank als Axel Witsel en Kevin De Bruyne terug zijn, maar zeker Tielemans solliciteerde nadrukkelijk naar een basisplek.

Meunier werd op rechts vervangen door Castagne, die het goed doet bij Atalanta: een verrassing was dat niet echt. Op links koos Roberto Martínez niet voor Chadli, bankzitter bij een sputterend Monaco, of Carrasco, tegen zijn zin nog altijd in China voetballend, maar voor Thorgan Hazard. Ook dat was niet onlogisch: we noemden hem hier eerder al een valabel alternatief voor de vleugel.

Tous ensemble

Wat opviel tegen Rusland: de vleugelbacks stonden vooral in de eerste helft heel hoog gepositioneerd. Duidelijk een opdracht van de bondscoach, want hij stuurde niet bij. Daardoor waren er minder afspeelmogelijkheden voor de centrale verdedigers Alderweireld, Vertonghen en Boyata — die toen de voorkeur genoot. Het domme tegendoelpunt had daarmee te maken. Vertonghen speelde noodgedwongen terug op z'n doelman, die de bal voor zijn zwakkere rechter duwde en in het gras bleef steken. Flater van Thibaut Courtois, ongetwijfeld, maar ook een gevolg van een te optimistische tactiek.

Tegen Cyprus één wijziging: Vermaelen verving Boyata achterin. De vleugelbacks waren bereikbaarder en de defensief ingestelde Cyprioten werden goed onder druk gezet. Eden Hazard zette zijn honderdste interland in de tiende minuut luister bij met een vroeg doelpunt. Netjes in de hoek gedeponeerd. Zijn dertigste goal voor de nationale ploeg, waarmee hij Bernard Voorhoof en Paul Van Himst bijbeent. Romelu Lukaku zit, onbereikbaar, aan 45. Michy Batshuayi rondde acht minuten later een vlotte aanval af. Wedstrijd dan al gespeeld. De Rode Duivels behielden rustig de controle, kregen nog wat kansjes voor en na de pauze, maar het hoefde niet meer zo nodig. Op het eind kopte Standardverdediger Laifis zowaar nog nipt over het Belgische doel. Het bleef dus bij een zuinige, maar correcte 0-2.

Na twee groepswedstrijden staat België al alleen op kop met drie punten voorsprong. Nog meer goed nieuws: er is een systeem en er staat een team. Dit is meer dan een elftal. Tous ensemble. Alleen Eden lijkt onmisbaar. De terugkeer van Witsel, De Bruyne & co zal nog voor een extra kwaliteitsinjectie zorgen.

Meer kwantiteit = minder kwaliteit

Tevreden zijn mag, vaststellen dat deze Rode Duivels zich niet meer laten verrassen bij routineopdrachten eveneens, maar het besef moet er ook zijn dat ze het tegen veel zwakkere tegenstanders moesten opnemen. Soms is winnen de normaalste zaak van de wereld. Euforie zou fel overdreven zijn.

Want laten we wel wezen: deze voorronde is overbodig voor landen van het kaliber van België. Het nummer één op de huidige wereldranglijst móet gewoon bij de eerste twee eindigen in een groep met, godbetert, Schotland (40ste op de ranking), Rusland (50), Cyprus (87), Kazakhstan (117) en San Marino (211de en allerlaatste). Zelfs een tweede plaats in de eindstand zou een blamage zijn voor deze 'Golden Generation'.

Naast de nummers één en twee in de groepen, mogen ook de betere landen uit de poules van de Nations League nog hopen. Georgië, Kosovo of Wit-Rusland op een EK-eindronde, het zou zomaar kunnen. Dat heeft natuurlijk te maken met de uitbreiding van 16 naar 24 deelnemers aan Euro 2020. Eenenveertig jaar geleden namen er 16 landen deel aan het WK in Argentinië. Volgend jaar doen er 16 landen mee op een EK. Veel beter kan je dit kwaliteitsverlies als gevolg van een kwantitatieve obsessie — zoveel mogelijk landen laten deelnemen aan een eindronde, zodat je als FIFA- of UEFA-voorzitter makkelijker herkozen zult geraken — niet illustreren.

Als het aan FIFA-voorzitter Infantino ligt, wordt het wereldkampioenschap voetbal binnenkort uitgebreid van 32 naar 48 landen. In een niet zo verre toekomst zal dus 43,6 procent van de bij de Europese voetbalbond aangesloten landen (24 op 55) naar het EK mogen en mag 22,7 procent van de leden van de wereldvoetbalbond (48 op 211) deelnemen aan het WK. Voorrondes worden hoe langer hoe meer belachelijke bedoeningen. Puur tijdverlies. Het equivalent van oefenpartijtjes voor de toplanden. Zelfs het kunstmatige gedrocht Nations League is een betere waardemeter dan dit.

Gokje op Courtois

De voorronde- en oefenwedstrijden van de Rode Duivels worden tegenwoordig uitgezonden door de commerciële omroep. Reclameboodschappen van gokbedrijven vullen voor, tussen en na de ether, en het was al zo ergerlijk tijdens het voorbije WK op de openbare omroep. Ook op sociale media passeren de 'uitgelichte' of 'gesponsorde' bijdragen van de Unibets, de Bwins en de Bingoals tegen een hoger tempo dan dat er gevoetbald wordt. Gokverslaving wordt nog altijd onvoldoende ernstig genomen in dit land.

'We zetten ons geld op Courtois', zei de VTM-commentator donderdag bij een Russische vrije trap. De taal van de gokindustrie sijpelt nu ook door in het wedstrijdcommentaar.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post875