Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

In de tuin van Eden is voetbal nog een spelletje

SportGeplaatst door Frank Van Laeken wo, december 12, 2018 20:38:16

('De Bankzitter' van deze week, eerder verschenen in De Standaard van maandag 10 december.)

Chelsea zorgde dit weekend voor een stuntje: het bracht landskampioen Manchester City de eerste competitienederlaag toe. Eden Hazard speelde als valse nummer negen, gaf twee assists en was zo weer eens beslissend. De zege werd ontsierd door het racistisch gedrag van een thuisfan.

El Cashico. Dat is de niet sympathiek bedoelde bijnaam van het duel tussen het door een rijke Rus geleide Chelsea uit Londen en het door een financieel machtige Arabier kunstmatig naar de top gestuwde City uit Manchester. In het begin van de eeuw nog simpele meelopers, zowel in de Premier League als in hun eigen stad, waar traditioneel grotere clubs de scepter zwaaiden. Tot de heren Roman Abramovitsj en sjeik Mansour bin Zayed Al-Nahyan hun dikke portemonnee opentrokken.

De rest is voer voor Football Leaks en andere niet-sportieve kanalen. Twee cijfers om dit te illustreren. Na het seizoen 2004/2005 noteerde Chelsea het op dat ogenblik hoogste verlies ooit in het internationale voetbal: 120 miljoen euro. In 2011 deed City nóg 'beter': 228 miljoen euro in het rood. Beide clubs overtreden al jaren schaamteloos de Financial Fairplayregels.

Trukendoos

Tussen al dat financiële geweld - dat na anderhalf miljard euro aan investeringen door beide geldschieters wel geleid heeft tot sportief succes - probeert een dribbelvaardige 27-jarige van 1m73 te doen waar hij ongelooflijk goed in is: speels voetballen. Eden Hazard loopt al meer dan zes jaar rond in Londen. Voetballer van het jaar in 2014/2015, maar daarna in een keurslijf gepropt door José Mourinho en Antonio Conte. Onder de aanvallende trainer Maurizio Sarri mag hij zich vrijer uitleven: die voortreffelijke wereldbeker wordt nu doorgetrokken naar de Engelse competitie. Over twaalf dagen kan hij ook nog Sportman van het Jaar worden.

Tegen het vooral in de eerste helft dominante City zorgde Hazard voor twee assists: de eerste na een wervelende persoonlijke actie, de tweede op hoekschop. Kanté en David Luiz zorgden voor de 2-0 eindstand. In 'Match of the Day' noemde analist Martin Keown Hazard 'a box of tricks'. Trukendoos. Goed voor de eerste nederlaag dit seizoen in de Premier League voor Man. City, waardoor Liverpool aan de leiding komt met een puntje meer. Chelsea blijft hangen op de vierde plaats, op acht punten van de nieuwe leider. Opmerkelijk: het is al van 20 april 2002 geleden dat Chelsea nog eens een thuiswedstrijd verloor van de regerende landskampioen.

Onderlinge duels tussen Rode Duivels vielen er zaterdagavond niet te noteren. Kevin De Bruyne zal bij City ten vroegste rond Kerstmis weer in actie komen. En Vincent Kompany zat weer negentig minuten op de bank. Zijn contract loopt over een half jaar af. Aan hem de keuze: er nog een jaartje bijdoen bij City, maar dan eerder als mentor en clubambassadeur dan als speler, of inleveren bij een Europese subtopper waar hij nog een paar jaar voetbalplezier kan beleven.

150 miljoen waard

Zaterdag speelde Hazard niet op zijn geliefkoosde positie, als aanvallende middenvelder komend van links. Sarri posteerde hem in de spits, als valse nummer negen, een rol die hem minder ligt. Maar de man uit La Louvière is geen Ronaldo: hij speelt voor het team en rendeert. Zelfs toen Mourinho een veredelde linksback van hem probeerde te maken. Hij deed dat zonder morren, toch niet naar de buitenwereld toe. Klagen doet hij evenmin als hij na een alweer onnavolgbare dribbel voor de tigste keer tegen de grasmat wordt gewerkt door een vileine tegenstander. Hazard kan incasseren, weet dat hij zijn opponent bij de volgende actie toch opnieuw zal degraderen tot pilaar.

Vraag is hoe lang Hazard zijn trucjes nog blijft vertonen op Stamford Bridge. Al jaren zijn er geruchten over een mogelijke overstap naar Real Madrid, zijn lievelingsclub. Die marktwaarde van 150 miljoen euro moet ooit toch eens gehonoreerd worden en een sputterend Real kan best een creatieve injectie gebruiken. Zijn contract loopt op 30 juni 2020 af, er zit dus stilaan haast achter. Ofwel aanvaardt hij een flink verbeterd contract bij Chelsea, waardoor hij allicht de bestbetaalde speler in Engeland wordt, en blijft hij de rest van zijn carrière in Londen. Ofwel houdt hij de boot af en zal Chelsea hem volgende zomer willen verkopen. Een speler met de waarde van Hazard een jaar later gratis laten vertrekken, is geen optie. Vader Thierry zal er als makelaar wel voor zorgen dat zijn zoon het plezier in het spelletje blijft behouden, voor een flink salaris weliswaar.

'Fucking black cunt'

Smet op de thuiszege van Chelsea was een racistisch incident. City-aanvaller Raheem Sterling ging een bal ophalen voor een spelhervatting en kreeg 'Fucking black cunt!' naar het hoofd geslingerd. Vertaling onnodig. Op de beelden zie je een schuimbekkende man van middelbare leeftijd te keer gaan tegen de zwarte international, die met een monkellachje weg stapte, maar zich een dag later wel kritisch uitliet over de Britse media, die volgens hem racisme aanwakkeren.

De zaak wordt nu onderzocht door de Metropolitan Police. Gezien de duidelijke beelden riskeert de fan een stadionverbod en mogelijk zelfs een celstraf. In Engeland wordt racistisch gedrag niet weggelachen. Luis Suárez, tegenwoordig actief bij Barcelona, werd eind 2011 als Liverpoolspeler voor acht wedstrijden geschorst omdat hij een zwarte tegenspeler herhaaldelijk 'negro' had genoemd. En kort daarna werd John Terry, op dat ogenblik aanvoerder van Chelsea én de nationale ploeg, vier speeldagen geschorst omdat hij, jawel, 'fucking black cunt' had gezegd.

Als medeauteur van 'Vuile zwarte. Racisme in het Belgisch voetbal', een boek dat twee herfsten geleden verscheen, volg ik het thema van kortbij. Het wordt in België nog altijd niet ernstig genomen. Beerschot Wilrijk-fans riepen - niet voor het eerst - racistische dingen op Westerlo, ze kwamen ervan af met een sensibiliseringscampagne. Incidenten in Brugge en Kortrijk werden op sociale media door clubfunctionarissen en supporters weggewuifd. 'Onze club zit zo niet in elkaar.' 'Als we racistisch gedrag zouden opmerken, moet zo'n man onmiddellijk zijn abonnement inleveren.' 'Ik zat er op vijf meter vandaan en heb helemaal niets gehoord.'

Tip voor hardhorige fans: als je iemand 'Oe-oe-oe' hoort brullen, is dat zelden een stotteraar die een vraag wil beginnen met 'Hoe'.

  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post845