Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

De geest van Goebbels

PolitiekGeplaatst door Frank Van Laeken za, december 08, 2018 12:57:56

De jaren 30. Reductio ad Hitlerum. Gaan we niet doen, hé. Mógen we niet doen! En toch... Reductio ad Goebbelsum, mag dat wel? Een poging...

***

'Propaganda werkt het best wanneer diegenen die gemanipuleerd worden ervan overtuigd zijn dat ze uit eigen vrije wil handelen.'

***

Ja, het gaat over díe campagne, die officieel niet meer bestaat, vanwege: ingetrokken. Maar uiteraard bestaat ze nog wel: 1) omdat de (des)informatie is blijven hangen, 2) omdat alles wat ooit verspreid wordt in deze internettijden, niet zomaar kan verdwijnen, en 3) omdat de boodschap in de hoofden van wie het moest lezen — dus niet de opiniemakers, journalisten en politieke tegenstanders —, wel degelijk is overgekomen.

Slechte reclame is ook reclame, zo wordt weleens badinerend gezegd. En dus zijn de zes plaatjes die N-VA dinsdag op het middaguur de wereld instuurde, gewoon reclame. Ze hebben hun doel bereikt, de commotie achteraf is niet meer dan collateral damage, en dan nog. Voor de camera's namen kopstukken afstand, maar 's avonds plaatste de voorzitter tijdens nota bene een crisisvergadering op Instagram een 'grappig' fotootje van een chocolade zwartepiet, die hem was overhandigd. 'Ze hebben mij de Zwarte Piet gegeven.' Onderliggende boodschap: alles onder controle, we kunnen er alweer om lachen.

***

'De meest briljante propagandatechniek zal niet tot succes leiden als er niet aan één fundamenteel principe wordt voldaan - het moet beperkt blijven tot enkele punten die keer op keer herhaald worden.'

***

Hoe komt zo'n politieke top topical campagne tot stand? De communicatieverantwoordelijke geeft een opdracht, het communicatieteam komt met een voorstel, de verantwoordelijke geeft zijn fiat of stuurt bij, een laatste versie wordt bekeken, de communicatie wordt gelanceerd. De woordvoerder van Vlaams minister Weyts was, zoals gebruikelijk, een van de eersten om de boodschap gretig te delen. Begrijp: dit is zo afgesproken en ik sta er zoals altijd honderd procent achter.

Enkele uren wordt er dan geretweet en geliket dat het een lieve lust is. De achterban heeft de boodschap begrepen. Alleen kniesoren en opponenten roeren de kritische trom. Maar de negatieve reacties zijn behoorlijk massaal, dus wordt er van hogerhand ingegrepen. Campagne een beetje ongepast, we zijn te ver gegaan, bla en bla. Ben ik een machiavellist als ik denk dat dit ingecalculeerd was? Mogelijkheid 1: weinig of geen reactie, er is geen probleem. Mogelijkheid 2: sterke negatieve respons van de buiten- én een deel van de binnenwereld, we trekken de campagne in. Wat dus gebeurd is. Maar wat écht telt, is dat de fanatieke achterban mee is.

***

'Het is niet de taak van propaganda om intelligent te zijn, haar taak is om tot succes te leiden.'

***

De beelden van de campagne waren ronduit ranzig, op het randje van fascistoïde en racistisch. De tekst overleefde in vijf van de zes gevallen een eenvoudige factcheck niet. Leugentjes om bestwil, die al een tijdje circuleren in sommige kringen. Ze worden met zulke hardnekkigheid verspreid, dat het waarheden worden. Zo werkt dat nu eenmaal bij ongeïnformeerde burgers. Zo móet dat werken, volgens de wetten van de propaganda. Vlaams Belang zei: goed gedaan en dankuwel, we nemen het met veel plezier over. Dat zegt alles over vorm en inhoud van de campagne.

***

'Alleen geloofwaardigheid moet bepalen of propaganda-output waar of onwaar zou moeten zijn.'

***

To add insult to injury, is een bekend Engels spreekwoord. Een belediging toevoegen aan een kwetsuur, vrij vertaald. Dat deed de communicatiedienst van de N-VA dinsdagnamiddag na het intrekken van de infame campagne. Ik heb de tekst een keer of zeven gelezen en vind hem steeds beledigender klinken.

Lees even mee: 'De afgelopen uren is er commotie ontstaan rond de Facebookcampagne die de N-VA vandaag lanceerde. We vinden het belangrijk dat het inhoudelijke debat over het Migratiepact wordt gevoerd en dat onze bezwaren gekend zijn bij de bevolking.' (Door halve waarheden en hele leugens te vertellen?)

'De bedoeling was om laagdrempelig te zijn.' (Versta: u bent dom, we zakken af tot op úw niveau.)

'Maar de campagne heeft door de gekozen beelden haar doel voorbijgeschoten en wordt daardoor verkeerd begrepen.' (Alleen door de 'gekozen beelden'? De tekst was minstens even fout. En die 'verkeerd begrepen' is intussen een stoplap geworden bij de partij en haar functionarissen. Ook hier weer klinkt de onderliggende boodschap: jullie begrijpen ons niet, het probleem zit bij júllie.)

'Het bevordert het debat niet en is nu een politiek feit geworden. Daarom stoppen we de campagne.' (Versta: wie ons standpunt moest weten, wéét het nu, daar draait het om.)

***

'De essentie van propaganda bestaat erin om mensen zodanig van een idee te overtuigen, dat ze zich er uiteindelijk helemaal aan overgeven en er nooit meer aan kunnen ontsnappen.'

***

Heikele kwestie: mag je wel een vergelijking maken tussen een periode waarin Joden vervolgd en uiteindelijk systematisch uitgemoord werden, en de vluchtelingenkwestie vandaag? Er is nu eenmaal die holocaust, een onuitwisbare schandvlek in de geschiedenis van de mensheid, met weinig te vergelijken, en al zeker niet met de behandeling van vluchtelingen en migranten in 2018. Je kunt ook niet stellen dat de N-VA een fascistoïde en racistische partij is, ook al doen sommigen geregeld hun best om het tegendeel te bewijzen. Het gaat nog altijd om enkelingen.

Laten we die jaren 30-vergelijking dan ook niet maken. Maar sta me toe te benadrukken dat de onmenselijkheid en de ontmenselijking gelijkenissen vertoont. De manier waarop migranten, asielzoekers en vluchtelingen door een niet te onderschatten (significante!) minderheid in de samenleving op één hoopje worden gegooid — niet welkom! — is wel degelijk vergelijkbaar met de manier waarop de Joden tachtig jaar geleden ontmenselijkt werden. Allemaal dezelfde. Onbetrouwbaar. Ze willen onze leefruimte inpikken. Onze identiteit is in gevaar!

Meedoen aan die beeldvorming is ronduit gevaarlijk en onverantwoordelijk. Tenzij het zo bedoeld is.

***

'Propaganda moet zorgvuldig getimed zijn. De communicatie moet het publiek bereiken vóór concurrerende propaganda. Een propagandacampagne moet op het optimale moment starten. Het propagandathema moet herhaald worden, maar niet voorbij een punt van verminderend effect.'

***

Als je een leefloon wil, zal je moeten aanvaarden dat je aan anticonceptie doet. Een multicultureel feest zullen we niet sponsoren. Als hier een stel Afghanen een voetbalploeg wil oprichten, zullen we dat niet aanvaarden.

Aalst, 2018. Waar CD&V en Open Vld een coalitie hebben gevormd met de N-VA van burgemeester D'Haese. Bovenstaande 'ideetjes' werden de afgelopen dagen gelanceerd.

Ik voel mee met oprechte Vlaams-nationalisten die vanuit de bekommernis dat Vlaanderen beter af zou zijn als het onafhankelijk is — niet mijn standpunt, maar wel een democratisch verdedigbare piste — nu moeten vaststellen dat de partij die hen daarnaar moet leiden — en die zich in een nog niet zo ver verleden niet wenste te vereenzelvigen met het racistische discours van die andere, extremere partij — tot op dit niveau gedaald is. Begrijpelijk dat ze met alle postjes die vasthangen aan meer dan dertig procent halen tijdens verkiezingen niet onmiddellijk opstappen, maar wat moet het verdomd knarsetanden zijn om de voorbije weken te hebben beleefd. Die ranzige campagne was slechts de kers op een wansmakelijke taart. Hoe lang houd je dit vol?

***

'Propaganda naar het thuisfront moet een maximaal angstniveau creëren.'

(Alle citaten zijn afkomstig van of worden toegeschreven aan Joseph Goebbels (1897-1945), minister van Volksvoorlichting en Propaganda in nazi-Duitsland.)  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post844