Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Axel Witsel is nu ook in Dortmund incontournable

SportGeplaatst door Frank Van Laeken wo, november 28, 2018 09:53:53

(Uit de reeks 'De Bankzitter', verscheen eerder op maandag 26 november in De Standaard.)

Borussia Dortmund domineert de Bundesliga. 28-voudig landskampioen Bayern, zes titels op een rij, staat na 12 speeldagen al op negen punten. Draaischijf bij Borussia is een Belg: Axel Witsel. Na een financieel lucratief avontuur in China opnieuw topvoetballer.

De commentator van de Sportschau had het zaterdag consequent over 'Witsel', zonder accent op de e. Dat je de naam van de Belgische international uitspreekt als 'Witsèle' is blijkbaar nog niet tot in Duitsland doorgedrongen. Wat ze er wel al beseffen: de controlerende middenvelder is er even onmisbaar als in de nationale ploeg. Slechts vier spelers bij Borussia Dortmund hebben een hogere transferwaarde dan de Belg.

In de uitwedstrijd bij middenmoter Mainz speelde Borussia de eerste helft als een waardige leider: dominant, hoog, een tikkeltje arrogant. Witsel ging voorop in de strijd, was bij zowat elke aanval betrokken. Een poging van dichtbij van hem werd afgeblokt en zijn afstandsschot met links door de doelman van Mainz onder de dwarslat weggetikt. Na de rust was Mainz sterker en werd Witsel samen met z'n ploegmaats achteruitgeduwd. Typisch Witsel mag je stellen: uitblinkend in een goed draaiend elftal, nogal onzichtbaar als het iets moeilijker gaat. Zie ook de interland in Zwitserland, waar hij kansloos mee ten onder ging.

Vaderlijke trainer

Borussia won zaterdagnamiddag uiteindelijk wel: 1-2. Onder meer dankzij een doelpunt van supersub Paco Alcacer, al negen keer trefzeker als invaller. De Spanjaard - doorgebroken bij Valencia, weggedeemsterd bij Barcelona - wordt na een huurperiode van een paar maanden definitief overgenomen van de Catalanen.

Ondertussen is Borussia stilaan topfavoriet in de Bundesliga: 9 overwinningen, 3 gelijke spelen, 0 nederlagen. 35 doelpunten gemaakt, 13 tegen. De beste aanval en op de een na beste verdediging. De eerste achtervolger, dat andere Borussia uit Mönchengladbach, waar uitblinker Thorgan Hazard gisteren opnieuw scoorde en liet scoren, volgt op vier punten, Eintracht Frankfurt op zeven. Bayern München staat heel verrassend pas vijfde en telt negen punten minder dan Dortmund. Zaterdag verspeelde het punten tegen Fortuna Düsseldorf (3-3), waar de Belgische Watford-huurling Dodi Lukebakio drie keer scoorde.

Dat Borussia na een paar tegenvallende seizoenen deze zomer met de grove bezem door de spelerskern ging, loont dus. Acht spelers kwamen, elf vertrokken er. En er werd een nieuwe trainer aangesteld: de 61-jarige Zwitser Lucien Favre. Vaderlijk én Franstalig, belangrijk voor een gevoelige jongen als Witsel. Dat was al gebleken bij Standard, waar hij open bloeide onder Michel Preud'homme, Laszlo Bölöni en Dominique D'Onofrio.

'Moeilijke keuze'

Flashback naar zondag 17 september 2006. Een 17-jarige frêle jongeman vervangt in de 89ste minuut van de wedstrijd Standard-FC Brussels Steven Defour. Zijn debuut bij de Rouches, waar hij al sinds z'n tiende rondloopt. Meteen het begin van het wonderbaarlijke jeugdtrio Defour-Fellaini-Witsel. Ze mogen in mei 2008 en 2009 de landstitel vieren. Axel Witsel ontvangt de Gouden Schoen en de trofee voor Jonge Profvoetballer van het Jaar, hij is niet eens twintig. De box-to-box-speler charmeert alle voetballiefhebbers. Tot die vermaledijde 30ste augustus 2009, wanneer hij het rechterbeen van Marcin Wasilewski in flarden trapt. Twee seizoenen lang wordt hij op alle Belgische velden uitgefloten. Een transfer is half juli 2011 de oplossing om de haat te ontvluchten: het wordt de Portugese grootmacht Benfica.

Een zomer later reeds vertrekt hij naar Zenit Sint-Petersburg. Hij arriveert er samen met de Braziliaan Hulk. Ook daar is er kritiek: op de hoge salarissen van de nieuwkomers en op hun gegarandeerde basisplaats. Maar vooral: op hun huidskleur. Fans van Zenit ondertekenen zelfs een manifest waarin ze het bestuur oproepen geen niet-blanken meer aan te werven. De Russische voorzitter weigert mee te werken aan dit racistisch opzet.

Begin 2017 verbaast Witsel de voetbalwereld. Hij kan naar Juventus, maar ondertekent een contract bij Tianjin Quanjian in de Chinese Super League. Daar zal hij 18 miljoen euro per seizoen verdienen, plus 2 miljoen bonussen. 'Een moeilijke keuze', noemt hij het zelf. 'Maar met mijn familie in het achterhoofd kon ik niet weigeren.'

Racewagen in Zone 30

Anderhalf jaar begraaft Witsel zich in de onbeduidende Chinese voetbalcompetitie. Hij zal er een kleine 30 miljoen euro verdiend hebben, wanneer hij in augustus voor Borussia Dortmund kiest. Topclub in Duitsland, subtopper in Europa. Trouwste aanhang ter wereld, met gemiddeld bijna 80.000 toeschouwers bij thuiswedstrijden, in goede en kwade dagen. 'Die gelbe Wand', de steile tribune achter een van de doelen waar de fanatiekste fans plaatsnemen, is een begrip. Een 'gele muur' die Witsel niet kende in Tianjin, een stad met veertien miljoen inwoners waar hij voor zo'n 20.000 fans speelde.

Hij scoort in Dortmund bij zijn debuut en is sindsdien niet meer weg te denken uit de basiself. Bij de nationale ploeg is hij al even incontournable. Zijn naam staat bij de eersten op het wedstrijdblad, ondanks jarenlang gemor bij commentatoren, analisten, journalisten en fans. Hun kritiek: hij speelt te lateraal, vertraagt het spel, denkt louter defensief. Na een uitstekend WK in Rusland heeft hij zowat alle voetbalharten weer voor zich gewonnen. De vertragende Witsel bleek een uitvinding van de vorige bondscoach.

Onder Wilmots was Witsel een racewagen van wie de actieradius beperkt werd tot toertjes maken in Zone 30. Onder Martínez mag hij zich uitleven. Het verschil zit 'm in de intentie van beide bondscoaches: absoluut op veilig spelen (Wilmots) versus offensief denken (Martínez). Nu komt Witsels polyvalentie beter tot zijn recht.

101 interlands telt hij, sinds die desastreuze Nations Leaguewedstrijd in Luzern. Dan kun je onmogelijk een prutser zijn. In januari wordt Axel Witsel pas dertig, er kunnen gerust nog 20 of 30 interlands bij. Woensdagavond kijkt hij in de Champions League de spelers van Club Brugge in de ogen. Die zijn gewaarschuwd: Borussia Dortmund is momenteel een voetbalmachine, met een Belg als draaischijf. Alleen moeten de Duitsers zijn naam nog correct leren uitspreken.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post841