Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Supporters willen niet weten waarom

SportGeplaatst door Frank Van Laeken wo, november 07, 2018 16:21:23

('De Bankzitter', aflevering 15, eerder verschenen in De Standaard op maandag 5 november.)

De topper tussen KRC Genk en Club Brugge eindigde op een billijk gelijkspel, 1-1. Maar een nieuwe oprisping van de 'Football Leaks' overschaduwde de sportieve gebeurtenissen in het voetbal. De Fifa-baas blijkt even corrupt als zijn voorganger en de grootste clubs in Europa plannen een coup.

Er was geen ontkomen aan dit weekend. Een halve voorpagina, gevolgd door negen pagina's binnenin. De lezer van deze krant zal geweten hebben dat de redactie deel uitmaakt van het internationaal journalistenconsortium EIC, wat staat voor European Investigative Collaborations. Een netwerk van onderzoeksjournalisten dat zich sinds najaar 2017 ook toespitst op het topvoetbal, dankzij de 'Football Leaks': miljoenen documenten die werden gelekt door ene 'John', een mysterieuze man (of een groep mensen?) die duidelijk thuis is in de wereld van het Grote Geld, corrupte cenakels en machtige makelaars.

Lag de nadruk vorig jaar op dure contracten (de salarissen van Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic, de makelaarsvergoedingen van Mino Raiola en Jorge Mendes) dan ging het de voorbije weken over de door Ronaldo afgekochte verkrachtingszaak en nu over de rol die Fifa-baas Infantino in zijn vorig bestuurdersleven speelde bij het beschermen van clubs die de regels van Financial Fairplay met voeten traden, Paris Saint-Germain voorop.

Parvenus Sans Gêne

Gianni Infantino was van 2009 tot 2016 secretaris-generaal van de Uefa, en in die hoedanigheid rechterhand van Michel Platini. Nadat het zoveelste schandaal eindelijk de kop had gekost van de tot op het bot gecorrumpeerde Fifa-baas Sepp Blatter stelde de ambitieuze Infantino zich kandidaat voor het allerhoogste voetbalambt en zo werd in het Zwitserse Genève een Zwitser opgevolgd door een Zwitser, iemand die zich profileerde als 'zuiver' en die stemmen ronselde met de belofte dat het WK Voetbal zou worden uitgebreid van 32 naar 48 landen.

Uit de gelekte documenten moet nu blijken dat Infantino is tussenbeide gekomen om PSG ter wille te zijn. De Parijse club - in mijn drie jaar geleden verschenen boek £X€£$$ UNITED. Het geld van het voetbal verwerkte ik het acroniem tot 'Parvenus Sans Gêne' - is al acht jaar in handen van de emir van Qatar. Aan die deal gingen persoonlijke gesprekken met toenmalig Frans president Sarkozy en Uefa-voorzitter Platini vooraf. In ruil ondersteunde die laatste de kandidatuur van Qatar om het WK van 2022 te mogen organiseren. Het lukte in beide richtingen: PSG werd financieel gered en Qatar kreeg de organisatie toegewezen.

Onder de nieuwe eigenaars probeerde PSG de wereldtop naar de Franse hoofdstad te halen: Ibrahimovic, Cavani, Di María, Neymar, Mbappé. Het mocht wat kosten, ook al bestond er intussen zoiets als Financial Fairplay, FFP, in 2010 in het leven geroepen door... Platini en Infantino om de 'financiële doping' (hun woorden) in het voetbal aan banden te leggen. In een eerste fase mochten clubs nog 45 miljoen euro verlies draaien, tegenwoordig zitten we in fase 4: het verlies moet nu beperkt worden tot 5 miljoen euro over drie seizoenen. PSG negeerde zelfs die aanvankelijk nog heel soepele regels en kon rekenen op Infantino om te vermijden dat het zou uitgesloten worden van Europees voetbal, de ultieme straf voor wie FFP niet naleeft. Eerst was er wel een monsterboete van 60 miljoen, die na protest van PSG werd teruggebracht tot 20 miljoen, een som die ook Manchester City, die andere artificiële topclub, had betaald. Een habbekrats voor een emir of een sjeik. Clubs uit pakweg Roemenië en Turkije werden wel uitgesloten. Niet iedereen is gelijk voor de Europese voetbalwet.

In de zomer van 2017 was er de ruchtmakende transfer van Neymar, kostprijs: 222 miljoen euro. Een commissie onder leiding van de Belgische ex-premier Yves Leterme onderzocht de zaak, leek eerst openlijk tot de conclusie te komen dat PSG de FFP-regels met voeten had getreden, maar zette de officiële procedure alsnog stil. Wie gelooft die mensen nog? Terwijl vijf minuten sportieve moed hadden volstaan. Er zal nog eerder een vrouw in het toekomstige directiecomité van de Nationale Bank zetelen, dan dat het internationale topvoetbal zal worden gesaneerd.

Benieuwd of Gianni Infantino zijn conclusies zal trekken. In een eerste reactie noemde de Fifa de publicaties van 'Football Leaks' een lastercampagne. Dat zegt alles.

'Bedrieg ons!'

Nog opzienbarend in 'Football Leaks' zijn de concrete plannen van zestien profclubs om een eigen competitie op te richten, los van de nationale liga's en de Champions League. Een 'Super League' met de rijkere clubs uit Engeland (5 stuks), Italië (4), Spanje (3), Duitsland (2) en Frankrijk (2), alleen deelnemers uit de vijf grootste Europese competities. Bedoeling is om in 2021 van start te gaan met deze gesloten competitie.

De Super League zou de ultieme middelvinger richting Uefa zijn, terwijl de Europese voetbalbond de voorbije decennia al plat op de buik ging voor die topclubs. Eerst door de Europabeker voor Landskampioenen in 1992 om te vormen tot de veel lucratievere Champions League, daarna door meerdere clubs uit de toplanden toe te laten tot een competitie die cynisch genoeg wel 'kampioenenliga' bleef heten. Europese middenmoters als België mogen nog een rondje meedraaien, kampioenen uit kleinere voetballanden zijn enkel welkom in de opwarmfase in juli en augustus.

Als er ooit zo'n Super League komt, valt het te hopen dat tv-zenders de ballen zullen hebben om niet te bieden op de uitzendrechten. Een naïeve gedachte, maar ooit moet die 'Money makes the world go around'-spiraal toch doorbroken worden? Het zou helpen mochten supporters internationaal in opstand komen tegen deze gang van zaken. Ook dat is naïef, want fans lopen nog net niet met het opschrift 'Bedrieg ons!' op hun voorhoofd rond. En kijken vervolgens naar een wedstrijd van PSG of Manchester City. Om de slogan van de sponsor van onze eigen eerste klasse te parafraseren: supporters willen niet weten waarom.

Het voetbal is ziek, doodziek. Maar de patiënt weigert elke hulp.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post835