Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Goed herbegonnen is half gewonnen

SportGeplaatst door Frank Van Laeken zo, oktober 28, 2018 13:02:24

(Deze bijdrage verscheen afgelopen maandag, 22 oktober, in mijn wekelijkse rubriek 'De Bankzitter' in De Standaard.)

Na het uitbreken van Het Schandaal en de welgekomen interlandbreak werd er dit weekend weer gevoetbald in 1A en 1B. 'Respecteer de spelleiding' was de boodschap. Supporters hielden zich daaraan, maar wie respecteert de fans?

Anderhalve week nadat het naïeve deel van de voetbalwereld het dak op zijn hoofd had gekregen en enkele dagen nadat werd bekendgemaakt dat negen verdachten in het kader van operatie 'Propere Handen' een maand langer in de cel moeten blijven, liet de profliga niets aan het toeval over. Alle clubs ontvingen een brief met de dringende en dwingende oproep om de scheidsrechters te respecteren.

'In de huidige context is het van het allergrootste belang om zorgzaam om te gaan met de geloofwaardigheid van onze sport en vooral het scheidsrechterskorps, dat instaat voor het vlotte verloop van onze wedstrijden, alle steun te geven die het verdient', zo stond er te lezen. 'Daarom vraagt de Pro League aan alle clubs om dit weekend en volgend weekend ostentatieve en duidelijke steunbetuigingen, zoals applaus en erehagen, te leveren aan de scheidsrechters van de wedstrijden waaraan zij deelnemen.'

'Union Belge Maffia'

Erehagen waren er bij mijn weten niet, het zou ook wat overdreven geweest zijn. Stadionomroepers vroegen respect voor de spelleiding. Zelfs Hein Vanhaezebrouck had tijdens zijn persbabbel vooraf zijn collega's opgeroepen om de scheidsrechters te ontzien, wellicht geïnspireerd door die brief van de Pro League, waarvan zijn baas ook voorzitter is. Als de vos de passie preekt...

Of het een statement was, weten we niet, maar de eerste referee die een wedstrijd mocht fluiten, was Alexandre Boucaut, de man die de voorbije seizoenen tot twee keer toe wekenlangs langs de kant moest staan na een aantal foute beslissingen. Bovendien werd ie anderhalf jaar lang gewraakt door Waasland-Beveren, dat vrijdagavond op bezoek moest bij Club Brugge. Vreemde keuze, maar niemand beklaagde het zich achteraf. Trainer Ivan Leko, toch beschuldigd van witwaspraktijken, werd nog net niet op handen gedragen door de thuisaanhang.

Op Anderlecht werd er door enkelingen gefloten, elders weerklonk voorzichtig applaus. Trainers hielden zich opvallend gedeisd, sprongen niet bij elke betwiste fase uit hun vel. Opdracht volbracht, zullen ze bij de bond denken, maar eigenlijk was die oproep richting supporters behoorlijk misplaatst. Als er iemand in deze hele affaire belazerd werd, dan is het de fan. Die moest het allemaal lijdzaam ondergaan, kreeg geen respect, geen applaus, geen erehaag. Op KV Mechelen, de 1B-club die in opspraak is gekomen voor omkopingspraktijken, hing een toepasselijke spandoek: 'The only loyalty in football is between supporter & club'.

De Storm Ultras 2001 van Sporting Charleroi waren de enigen die balorig reageerden. Uit protest tegen het dreigement met strenge sancties voor sarcastische gezangen of spandoeken klonk voor de wedstrijd een stevig fluitconcert. Na vijf minuten begonnen ze unisono 'Union Belge Maffia' te roepen. Ambiance!

Geen vertrouwen in de ref

Niet dat we overdreven veel medelijden moeten hebben met de modale supporter, want net als de wielerliefhebber in het recente verleden, kan de voetbalfan veel hebben. Een beetje valsspelen moet kunnen, vinden ze, als het maar de eigen club ten goede komt. Eerst ónze mensen. Denk opnieuw aan het eerbetoon voor Ivan Leko, even begrijpelijk als voorbarig.

Dat twee topscheidsrechters, Sébastien Delferière en Bart Vertenten, in opspraak zijn gekomen - de tweede nog in veel grotere mate dan de eerste - doet ons voetbal meer kwaad dan witwaspraktijken. Fraude wordt in dit land nog net niet op een schouderklopje onthaald. Matchfixing vinden we veel erger, zeker als er refs hebben meegewerkt. Reken daar ook maar een chef voetbal van de populairste sportkrant bij, die mogelijk een makelaar zou geholpen hebben in diens relatie met clubs. Wie kan de lezer nog vertrouwen?

We weten dat we voorzichtig moeten zijn met peilingen, zeker als die geïmproviseerd en snel afgenomen zijn, maar toch: uit een poll van Het Nieuwsblad blijkt dat het vertrouwen in de scheidsrechter gekelderd is. Van 63 naar 37 procent. Een op drie fans zou nog fiducie in de wedstrijdleiding hebben. Daar helpt één speeldag zonder noemenswaardige incidenten niet tegen.

Voorbehoud

In 1B speelde Beerschot Wilrijk de uitwedstrijd bij KV Mechelen, een regionale derby, 'onder voorbehoud'. 'De club heeft deze keuze gemaakt, gelet op de onduidelijkheid die door operatie 'propere handen' is ontstaan in het voetbal', stond er in het begeleidende persbericht. Versta: Beerschot Wilrijk gaat ervan uit dat de grote favoriet alsnog zal worden gesanctioneerd voor matchfixing en hoopt natuurlijk dat het zelf daardoor kan promoveren. Vorige week werd er in 1B trouwens al een speeldag geannuleerd vanwege de onduidelijke situatie die ontstaan is.

De wedstrijdleiding werd veiligheidshalve toevertrouwd aan een Nederlands kwartet, met Sander van der Eijk als fluitenier, een 27-jarige die vooral ervaring heeft in de Jupiler League, de Nederlandse tweede klasse, niet te verwarren met onze Jupiler Pro League. Zou hij de reputatie van de Beerschot Wilrijk-fans, vaak balancerend op de grens van ludiek en volstrekt ontoelaatbaar, ingefluisterd hebben gekregen? Die hadden opgeroepen om in de dertiende minuut washandjes op het veld te gooien. Dertien, het stamnummer van het historische Beerschot. Washandjes, om de draak te steken met 'Propere Handen'.

Het bleef bij enkele washandjes, een vervelende rookbom en een spandoek met het opschrift 'KV M€CH€L€N'. Drie eurotekens die allicht de aangehouden huismakelaar Dejan Veljkovic en twee bestuursleden moesten voorstellen. Al bij al beschaafd, en gelukkig maar. Het leek wel of de spelers van Beerschot Wilrijk iets te veel onder voorbehoud speelden en dat die van Mechelen zichzelf hadden opgepept om negentig minuten lang de extrasportieve zaken te vergeten, want het werd makkelijk 3-0 voor KV, meer dan ooit titelkandidaat in 1B. Onder voorbehoud, dat spreekt voor zich.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post832