Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Forza

PolitiekGeplaatst door Frank Van Laeken za, oktober 20, 2018 13:13:32

'Vandalisme op het kerkhof: totaal gebrek aan respect voor onze overledenen'. 'FORZA TV: onthutsende beelden. Afrikanen lopen met vuurwapen door de stad!' 'Video: Vechtpartij in de Achturenstraat. Integratie al zeer goed geslaagd, of is het "geslagen"?...' 'Nieuwe beelden van jongerenbende Squad 94! Forza Ninove eist keiharde aanpak en roept slachtoffers nogmaals op om klacht in te dienen!' 'Deze nacht diefstal in zwembad van Ninove. Wees waakzaam!'

Het krioelt van de uitroeptekens op de website van Forza Ninove, de extreemrechtse lijst die vorige zondag veertig procent van de stemmen behaalde in de Oost-Vlaamse stad. Het lijkt wel alsof Ninove een grote no-gozone is geworden, door de intocht van 'vreemdelingen' die het Nederlands onmachtig zijn. Even de statistieken van de federale politie erbij halen (www.stat.policefederale.be/criminaliteitsstatistieken/interactief/tabel-per-politiezone/): blijkt dat er in 2012 2.599 criminele daden werden vastgesteld in Ninove en dat dit cijfer vorig jaar was opgelopen tot 2.687. Een stijging met achtentachtig sinds zes jaar geleden. Dat is niet significant veel meer, maar wel opmerkelijk, omdat de criminaliteitscijfers in de meeste politiezones zijn gedaald. Aandachtspuntje. Als we dan kijken door welke categorieën die stijging wordt veroorzaakt, dan blijken dat 'bedrog', 'drugs' (een groeiend fenomeen dat in alle politiezones opduikt) en 'andere' (een vergaarbak van criminele feiten) te zijn. Autodiefstallen en diefstal van objecten uit de auto zijn nagenoeg gehalveerd (betere beveiliging door de constructeurs, ongetwijfeld), zakkenrollerij eveneens, woninginbraken zijn met een derde afgenomen. Het aantal handtasroven was in 2017 zelfs gedaald tot... nul. Stijgen wel: fietsdiefstallen (van 79 naar 141), winkeldiefstallen (95-107) en — verontrustend — gewapende diefstallen. Al ging dat in totaal om zeven gevallen, een om de twee maanden. Erg voor de betrokkenen, zeer zeker, arresteer de daders en geef de slachtoffers psychologische bijstand, maar op een totaal van 38.692 inwoners nog altijd beperkt.

Het is nu niet bepaald dat je in Ninove (geuzennaam: 'De oudste, de stoutste en de wijste der steden') voortdurend achterom moet kijken, maar je moet wel op je hoede zijn. Zoals in alle steden ter wereld, eigenlijk.

***

Grappig: als je op forzaninove.be van een detailpagina opnieuw naar de startpagina wilt, verschijnt er in het url-scherm heel eventjes 'about:blank', wat meteen de essentie van dit samenraapsel van Vlaams Belangers en onafhankelijke kandidaten illustreert: het gaat om een bijzonder blank fenomeen. Eigen volk eerst, pardon: eerst onze mensen. 'Forza Ninove zet met 15 zelfstandigen op de lijst zwaar in op de middenstand!' Spoiler alert: het gaat om witte middenstanders (en dan heb ik het over hun huidskleur).

Omdat ik afgelopen weekend mee de verkiezingen mocht presenteren op TV Oost en ik dan op tien minuten van mijn deur telkens door Ninove reed, zag ik de verkiezingsborden prominent naast de weg staan. 'Het is 1 voor 12!' 'Guy D'haeseleer Kandidaat Burgemeester'. Maandag mocht ik die kandidaat-burgemeester interviewen na zijn triomftocht. Eerlijk: een man zonder charisma, geen vlotte prater, je vraagt je af hoe zo iemand zo populair wordt. Een tip van de sluier (oeps!) wordt nu opgelicht in de weekendkranten: hij zit voortdurend op café, trakteert jan en alleman, spendeert daar een groot deel van zijn parlementaire wedde aan (hij is meestal afwezig in het Vlaams Parlement), praat veel, luistert veel en knikt nog veel meer. Hij geeft 'de mensen' het gevoel dat ze meetellen en dat ze gelijk hebben. Dienstbetoon met een Witkap binnen handbereik, het werkt. Niet luisteren naar de mensen, dat werkt niet, zo wisten ze dertig jaar geleden al in de Antwerpse Seefhoek.

Ik mocht zijn partij niet extreemrechts noemen en hij benadrukte dat er slechts zes Vlaams Belangleden op de lijst met 33 namen stonden. Die verontrustende foto met een Hitlergroet op het volksfeest 's avonds? Framing van De Morgen, zo wist hij. Helaas had ik de fameuze 'chocomousse'-post toen nog niet zien passeren. Hij rekende op clementie van de N-VA-top. Je mag gerust ons programma lezen, daar staat niets racistisch in, benadrukte hij nog. En dat klopt: in dit meer dan zeventig (!) punten tellende programma lees je veel over mobiliteit, parkeerbeleid, veiligheid en dat soort dingen. Hoofddoeken mogen niet in stadsgebouwen, er wordt her en der over 'vreemdelingen' gesproken, maar ranzige taal? Neen, een duidelijk doordachte, radicaal rechtse tekst. Meer donkerblauw dan bruin. De taal in de brochure is een pak voorzichtiger dan de taal aan de toog in sommige Ninoofse etablissementen.

N-VA-voorzitter De Wever had maandagochtend nog niet in zijn kaarten laten kijken, met een wat warrige uitleg: dat je het signaal van de kiezer niet kunt negeren en dat het wat hem betreft liever niet tot een coalitie Forza-N-VA zou komen, maar dat dit eerst intern moest besproken worden. Ik dacht: er wordt een opening gecreëerd. Tot die chocomousse-foto 's avonds in Het Grote Debat op Eén zat en De Wever reageerde dat de kans op samenwerking nu 'sub zero' was geworden. Een beetje zoals de gevoelstemperatuur in Ninove bij diegenen die níet op Forza hadden gestemd, toch nog altijd zestig procent van de stemgerechtigde bevolking.

***

N-VA koos dinsdag voor de vlucht opzij: oppositie. Dat maakt het dilemma alleen maar groter, want de twee andere partijen, Open Vld en Samen (een tijdelijk kartel van CD&V'ers, sp.a'ers en Groenen), willen niet met Forza in de Dender. N-VA wil dus niet meewerken aan het doorbreken van het cordon sanitaire en het wil evenmin meewerken aan een coalitie tégen Guy D'haeseleer. Want er is dat ene Amerikaanse spreekwoord: damned if you do and damned if you don't. Er bestaat geen juiste keuze.

Wat N-VA doet is strategisch slim én pervers.

Slim, omdat je zo vermijdt dat je wordt gepercipieerd als extreemrechtse cordon-doorbrekers, opportunisten van het ergste soort. Bovendien weet je dat je over zes jaar een gepeperde rekening krijgt gepresenteerd: ofwel doet de coalitie het naar behoren (en dan zal vooral Forza de vruchten plukken, mogelijk zelfs ten koste van N-VA, dat nu al terugviel van vijf naar twee zetels, en wenkt alsnog de absolute meerderheid voor D'haeseleer en de zijnen), ofwel wordt het een gigantische flop (en zal je eveneens stemmen verliezen).

Pervers, omdat je een democratisch te verantwoorden meerderheid (twee zetels op overschot) uitsluit, waardoor Ninove per definitie onbestuurbaar wordt. En ook omdat je de weg vrijmaakt voor gedoogsteun aan een minderheid van Forza (15 zetels op 33). Je kunt dus én een rechts beleid uitstippelen én oppositie voeren als Forza te ver gaat. Ik geloof niet dat dit uit de koker van de lokale N-VA-vertegenwoordigers komt. Dit is de betere politieke stratego. Maar of de gemiddelde Ninovieter daar beter van wordt?

***

Wat ik mij nu zo opeens afvraag: zou kiesbedrog onder 'bedrog' worden opgenomen in de criminaliteitscijfers?  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post829