Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Dagen mét

SamenlevingGeplaatst door Frank Van Laeken za, maart 04, 2017 13:00:00

Tournée Minérale ging afgelopen week naadloos over in Dagen Zonder Vlees. Telkens lieten meer dan honderdduizend Vlamingen zich overhalen om eerst een hele (korte) maand geen alcohol te drinken en de komende weken geen vlees op hun bord toe te laten. Het idee om veertig Dagen Zonder Liegen in te voeren, heeft het helaas niet gehaald, leid ik af uit de uitspraken van enkele N-VA-excellenties over Unia. Halve waarheden en hele leugens gingen weer hand in hand. Ja, 364 Dagen Zonder Liegen, daar wil ik nog wel voor pleiten, zowel op het publieke forum als in huiselijke kring. (Die ene dag is 1 januari, wanneer we onze goede voornemens voor het nieuwe jaar afratelen.)

Ik word heel moe van al die gemarketeerde acties. Alsof we allemaal kuddedieren zijn gebleven. Wat zeg ik: die honderdduizend inschrijvingen voor een alcohol- en vleesloze periode bewijzen het, een flink deel van de mensheid wil nog altijd tot een kudde behoren. Een kudde van gelijkgezinden, want nee, natuurlijk lopen we niet blind achter elke vlag aan, wat denkt u wel?! Ergens in een schaars verlicht lokaal hebben slimme jongens en meisjes tijdens een hippe brainstormsessie een semi-commerciële actie bedacht ("Ja, en we doen dan net alsof het met bewust leven te maken heeft en zo." / "Geweldig idee, Herman, let's do it!") en een flinke meute — laten we zeggen: een geslaagd aantal deelnemers aan een betoging door de straten van Brussel (al waren er volgens de rijkswacht maar twintigduizend aanwezigen) — huppelt vrolijk mee. Of on­vrolijk, dat maakt verder niet uit. Als ze maar meedoen.

Ik heb niet meegedaan en ik doe niet mee en ik zal niet meedoen. Ik probeer bewust te leven, maar ik drink weleens een glas en ik eet weleens iets saignants en ik voel me daar niet schuldig over. Maar ik heb er alle respect voor dat mensen er bewust voor kiezen geen vlees te eten. Principieel. Ik heb ook mijn vegetarische periodes gekend: best aangenaam en doorgaans zelfs heel lekker. (Ik kan u de hele collectie van Moosewood-kookboeken aanbevelen.) Er zijn dagen met vlees, dagen met vis, dagen zonder. Goesting is daarbij een sleutelwoord.

Ik begrijp dat mensen de alcohol afzweren. Het is gezond, je bent alerter en je doet minder domme dingen. Ik kan het weten, want ik drink zelf nauwelijks, maar in het verleden waren er momenten dat alcohol een, laten we zeggen, trouwe vriend voor het leven leek geworden. Zo iemand die, als het leven even tegen zat, of mee zat, dat kon ook, tegen je aanschurkte en fluisterde: "Wat denk je? Nog eentje? Ach nee, eentje is geentje. One for the road, buddy?" Als ik tegenwoordig drink moet het lekker zijn en mag het iets kosten. Kwaliteit boven kwantiteit. Tenzij dan in het stadion van mijn geliefde club, dan zijn ordinaire pinten best oké. Met mate en met maten.

Waarom hunkeren we zo naar richtlijnen van een ongedefinieerd hogeraf in ons leven? Zijn er echt Dagen Zonder Vlees nodig om ons te doen inzien dat de voedingsindustrie een loopje neemt met dierenwelzijn en dat onze biefstuk stilaan meer water dan vlees bevat? Of hebben we behoefte aan een religieus getinte onthoudingsperiode, zoals de traditionele vasten of de ramadan van de moslims? Kunnen we dat zelf niet verzinnen? Of kunnen we die informatie niet verzamelen en dan een wijs besluit nemen, voor onszelf, niet kaderend in een collectief bewustwordingsspektakel? Heb je een Tournée Minérale nodig om te beseffen dat alcohol een hard drug kan zijn? En dat het je benevelt? Ik vind dat vreemd. Na 125.000 jaar homo sapiens is autonoom denken blijkbaar nog steeds een probleem. We kunnen het niet alleen. We hebben een zetje nodig. Denk aan je lief op Valentijn! Zondag open voor al je kerstcadeaus! Drink geen alcohol! Eet geen vlees!

Laat me gerust! Ik wil Dagen Mét. Dagen met gezond verstand. Dagen met passie. Dagen met normbesef. Dagen met respect voor elkaar.. Dagen met levenslust. Dagen met liefde. Dagen met hoofdletter, kafka en een gouden randje, maar nu laat ik mezelf weer iets influisteren door Google met zijn favoriete zoektermen en dat gingen we dus niet doen. En weet u wat: u hoeft niet mee te doen. Beslis gewoon zelf. U kunt het!

Dagen mét. Zou daar geen concept rond te bedenken zijn?
  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post760