Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Wolfgang Amadeus, Lewis, Wilhelm, Kevin, Mike, Karel, Bridget en ik

Memories & mijmeringenGeplaatst door Frank Van Laeken zo, januari 27, 2013 10:47:12

't Is weer 27 januari. Voor u geen speciale dag, wellicht, voor mij eigenlijk ook niet, maar goed, die datum staat nu eenmaal vermeld op mijn identiteitskaart, met nog een jaartal erachter. En dus vind ik allerlei wenskaartjes in de bus, krijg ik meer telefoontjes dan op één van de 364 andere dagen en duwen intimi kleurrijk verpakte dingetjes in mijn hand, en, ach, ik vind dat niet eens onprettig.

Dit is de dag waarop belangrijke mensen als Wolfgang Amadeus Mozart (die van de muziek), Sophie van Beieren (die van Oostenrijk), Lewis Carroll (die van Alice in Wonderland), Wilhelm II van Duitsland (die van het einde van het keizerrijk), Charles Henry Purcell (die van de San Francisco-Oakland Bay Bridge), Kevin Coyne (die van onvergetelijke, door bijna niemand gekochte prachtplaten), Nick Mason (die van Pink Floyd), Mike Verdrengh (die met zijn rokje uit Keromar, later ook in andere outfit terug te vinden bij VTM en in Salamander), Karel De Gucht (die van Berlare), Walter Grootaers (die, ja), Bridget Fonda (die wreed schone actrice), Marat Safin (die met zijn racket) en ikzelf (die van deze blog) het levenslicht zagen, zoals dat zo poëtisch verwoord wordt.

Ik weet niet of dat wel klopte, dat van dat levenslicht zien. Ik herinner me namelijk niets van mijn jongste jaren. Naar het schijnt sliep ik veel, dus dat zou al veel kunnen verklaren. Het Sint-Bartholomeusziekenhuis in Merksem was heel even mijn habitat. Acht maanden later werd ook Bert Anciaux, wiens familie per ongeluk in de buurt was, er geworpen. Niet verwonderlijk dat het hospitaal tegenwoordig een tehuis voor lachende ouderlingen is.

Maar 27 januari was niet alleen een dag van expansie voor de wereldbevolking. Dood en verderf waren volop actief en Magere Hein kwam met zijn zeis langs voor: Giuseppe Verdi (1901), Mahalia Jackson (1972), Louis de Funès (1983), Marc Mijlemans (1987), Soeharto (2008), John Updike (2009) en J.D. Salinger (2010). Jawel, The Catcher in the Rye werd definitief onvangbaar op de zevenentwintigste dag van de eerste maand van het jaar.

Op 27 januari 1880 ontving Thomas Edison een octrooi op de gloeilamp. Niet lang daarna zagen we allemaal het licht.

Op 27 januari 1926 gaf John Logie Baird de eerste demonstratie van een nieuwe uitvinding, die later televisie zal worden genoemd. Jawel, de hele discussie over de digicorder en uitgesteld tv-kijken is tóen ontstaan.

Op 27 januari 1942 werd de laagste minimumtemperatuur ooit gemeten in Nederland, in - hoe kan het anders - Winterswijk. 27,4 graden Celsius onder nul. Brrr.

Op 27 januari 1945 bevrijdde het Rode Leger het concentratiekamp van Auschwitz. Diezelfde dag eindigde het Duitse Ardennenoffensief.

Op 27 januari 1967 vloog Apollo 1 tijdens een oefening in vlucht. De drie astronauten kwamen om.

Op 27 januari 1973 werden de akkoorden van Parijs ondertekend, die het einde van de Vietnamoorlog inluidden.

Op 27 januari 2010 introduceerde Apple de iPad. In Luik hadden ze daar minder aandacht voor, want daar stortte een appartementsgebouw in na een gasexplosie. Balans: 14 doden.

Een doordeweekse dag kan je 't dus evenmin noemen.

This is the dawning of the Age of Aquarius. De Waterman rules deze tijd van het jaar. Hij (m/v) staat bekend om zijn intellectuele en sociale vermogens, zijn idealisme en spontaniteit, onbevooroordeeldheid, een eerder abstracte en koude benadering van emoties van anderen (u heeft inmiddels door dat ik een Wikipedia-tekst aan het copy/pasten ben) en een sterke vrijheidsdrang. Naar het schijnt is Waterman een luchtteken, net als Weegschaal en Tweeling. Mijn vrouw is Tweeling, dat verheldert een en ander.

Ik dweep niet echt met astrologie, maar een beknopte analyse van Waterman komt toch wel akelig dicht bij de werkelijkheid: gek op nieuwe dingen en ideeën, raakt snel verveeld door oude denkwijzen en gedragingen, individualist, vrije geest, heeft de onstuitbare drang om werk en leven te delen met anderen, hecht groot belang aan het hebben van vrienden (maar ze mogen hem niet intomen want dan is de vriendschap voorbij), koppig wanneer hij eenmaal een besluit heeft genomen, eerlijk, rechtvaardig. Hey, that's me!

Goed, en als u het mij toestaat, dan ga ik nu iets nuttig doen. Of helemaal niets. Zelfs zonder uw toestemming ga ik dat doen, overigens, u heeft in de vorige paragraaf gelezen dat ik moeilijk in te tomen ben. En koppig. En nog wat dingen. Straks naar danstheater in deSingel en daarna: over naar familie.

Morgen, 28 januari, is hoe dan ook een veel minder interessante dag. Geboorte van Jackson Pollock, Alan Alda, Mikhail Baryshnikov, Renaat Landuyt, Peter Verhelst en Gianluigi Buffon, het einde voor Karel de Grote, Hendrik de Achtste, William Butler Yeats, Joseph Brodsky en Astrid Lindgren, maar who cares?

Studio 54, here I am!

  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post76