Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

INferNO

GeschiedenisGeplaatst door Frank Van Laeken za, februari 18, 2017 12:02:49

(Vanaf vandaag ligt 'INferNO', het boek dat Geert De Vriese en ik schreven over de brand in de Innovation van bijna vijftig jaar geleden, in de boekhandel. Bij wijze van teaser leest u hieronder het voorwoord uit het boek.)

Voor wie in de jaren zestig de luiers ontgroeid was, was het een ‘Waar was u toen...?’-moment. Zoals de moord op John F. Kennedy dat drieënhalf jaar voordien was geweest, of een paar jaar later de eerste maanlanding of, heel veel later, 9/11. Waar was u toen op 22 mei 1967 de chique Innovation afbrandde in de Nieuwstraat in Brussel? De auteurs van dit boek - respectievelijk vijf en acht op dat ogenblik - vernamen het pas ’s avonds, wanneer het nieuws de nationale televisie had gehaald, op Brussel Vlaams, zoals de VRT-televisie toen nog heette in de volksmond. ‘Zware brand in het Brusselse grootwarenhuis Innovation,’ klonk het plechtig en ook enigszins terughoudend, zeker als je de berichtgeving vergelijkt met vandaag. Er waren toen nog avondkranten, die halsoverkop een nieuwe voorpagina kregen met het eerste nieuws over misschien wel tien doden. Tien werd tientallen, tientallen werd officieel 251, officieus 323. Tweeënzeventig mensen blijven voor eeuwig vermist en de verwarring rond het definitieve aantal slachtoffers zou daarmee te maken kunnen hebben. Daarmee werd de brand in de Innovation - als we afgaan op het officiële dodencijfer - de op een na grootste ramp op vaderlandse bodem, elf jaar nadat de mijnramp in Marcinelle het leven had gekost aan 262 kompels.

Door een journalistieke bril uit de jaren zestig bekeken kreeg de gebeurtenis best wel veel aandacht. Maar stel u daar dus geen extra journaals of 24 uur op 24 live-verslaggeving bij voor. De radio bracht een extra nieuwsuitzending een dik half uur na het uitbreken van de brand en verder om het uur een bulletin met een update van die ene, toevallige journalist ter plekke. De televisie begon haar uitzendingen die avond uitzonderlijk vijf minuten vroeger dan normaal. Om vijf voor… halfzeven. Avondkranten hinkten hopeloos achterop, nieuwssites waren zelfs nog geen sciencefiction, de meeste mensen vernamen het nieuws met minstens een halve dag vertraging. Wie geen televisie had en bij wie de radio niet aan stond, las het pas de ochtend nadien in de krant, hoorde het op de tram, de bus of de trein, of vernam het van een collega op het werk.

In dit boek brengen we een minutieuze reconstructie van de feiten. Bijna letterlijk, wat de eerste uren betreft. Van minuut tot minuut. Met getuigenissen van toen én van nu, al worden die bijzonder schaars, vijftig jaar na datum. Waar mogelijk hebben we ze opgezocht, de overlevenden, nabestaanden, betrokkenen. Zij zijn de unieke getuigen van een historische gebeurtenis die in het collectieve geheugen gegrift staat. Een rampenfilm, maar dan in het echt.

Sta ons toe u terug mee te nemen naar 22 mei 1967. Een dag die begon als een doordeweekse maandag in een doordeweekse week.

Geert De Vriese en Frank Van Laeken, INferNO. De brand in de Innovation, 256 blz., Houtekiet, 21,99 euro.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post758