Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Vreemdelingen

SamenlevingGeplaatst door Frank Van Laeken za, februari 11, 2017 12:55:08

Vreemdelingenwet. Ik haat het woord.

Vreemdeling: 1) Buitenlandse man of vrouw. 2) Persoon die ergens niet bekend is — onbekende. 3) Persoon die op enig terrein niet thuis is. (bron: Van Dale)

De 'vreemdelingenwet' die donderdagavond werd goedgekeurd door een parlementaire meerderheid werd door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken bedacht om een zeventigtal personen die "een gevaar vormen voor de openbare orde of de nationale veiligheid" uit het land te kunnen zetten. Veroordeelde criminelen, maar ook lieden die verdacht worden van terrorisme of zeer zware feiten. Aan de Dienst Vreemdelingenzaken om knopen door te hakken. Duim omhoog: we twijfelen, u mag blijven, voorlopig toch. Duim omlaag: u moet hier weg. Ook al bent u hier geboren of bent u voor uw twaalfde definitief naar hier verhuisd. Ook al staat er bij nationaliteit: 'Belg'. Ook al weten we begot niet wat er met die zware criminelen zal gebeuren eens ze ons grondgebied hebben verlaten. Après nous le déluge?

Vrouwe Justitia huilt bittere tranen. Ze is dan ook een wereldvreemde, al wat ouder wordende mevrouw, die zich nog herinnert dat er heksenverbrandingen waren. Dat er nog een tijd is geweest waarin het traag malende recht de pas werd afgesneden door sheriffs en andere schietgrage individuën. Dat we eerst moesten handelen en dan pas nadenken.

Nu zijn die terroristen geen doetjes, dat weet ik ook wel. Ik zie ze liever achter tralies dan met een bomgordel rond hun lijf op een publieke plek waar veel volk rondloopt. Maar wel na een correcte ingreep van de politie en in afwachting van een eerlijk proces, graag. Daarom heet België vooralsnog een rechtsstaat. Vooralsnog, zoals in: de verandering is op til. De jacht op de rechterlijke macht is ingezet. Wereldvreemd. Inert. Onbetrouwbaar. In naam van onze vrijheden, waarden en normen zijn we bereid een flink stuk van die vrijheden op te offeren en die waarden en normen... ach, het zijn tenslotte maar woorden.

***
Een paar jaar geleden schrapten de stad Gent en de krant De Morgen de term 'allochtoon' uit hun vocabularium. Ze hebben het verkeerde woord geofferd. Veel meer dan 'allochtoon' (Van Dale: "Van elders aangevoerd of afkomstig; niet-inheems; vreemd; niet-oorspronkelijke bewoner") legt 'vreemdeling' de nadruk op iets dat afwijkt van de norm. De doorsnee autochtoon houdt hier niet van vreemd. Vreemd, als in: er anders uitziend, een andere taal sprekend, zich anders gedragend.

Als we mensen die hier geboren zijn of die hier het grootste deel van hun leven hebben doorgebracht, vreemdelingen blijven noemen, dan zeggen we eigenlijk: ze horen hier niet écht thuis. We tolereren hen misschien dan wel (af en toe mogen we op de thee — bah, die kleffe, mierzoete muntthee, maar ach, ze doen wel hun best hé — of doen we een klapke door het gat in de haag), maar echt aanvaarden: neen.

Dit gaat over veel meer dan die buslading met zeventig criminelen. Dit gaat over een algemene attitude. Want wie garandeert ons dat het bij die zeventig blijft? En wie is er zeker van dat de nieuwe wet alleen zal worden toegepast op (would be-)criminelen en niet op mensen met een ander kleurtje die zich een beetje afwijkend gedragen? Dansende moslims, bijvoorbeeld, gesteld dat die ooit worden gevonden? (Gelezen op de officiële Twitteraccount van N-VA, na een reactie van een volger: "Het zou onverantwoordelijk zijn om louter te focussen op criminele illegalen en de grote groep van legale vreemdelingen die zich misdragen ongemoeid te laten.") En dan nog: als dat onze criminelen zijn — hier geboren en/of getogen —, waarom willen we dat probleem dan doorschuiven naar anderen? Ons probleem, onze oplossing.

***

Wahabieten en salafisten, daar werd van de week ook over geschreven en gesproken. Religieuze fanatici die in de zevende eeuw zijn blijven hangen. Fundamentalisme dat uit Saudi-Arabië werd geëxporteerd en laat dat nu net een fijne handelspartner zijn. Die investeren binnenkort wellicht in de haven van Antwerpen: salaam aleikum! Die zorgen ervoor dat de winstcijfers van FN Herstal in het groen blijven: salaam aleikum! (Zei Elio Di Rupo ooit over: "Als wíj hen geen wapens verkopen, dan doen anderen dat wel!", tegen dat soort sociaal-democratisch simplisme kan geen Internationale op!) Die zijn ook nog altijd welkom in Trumpland: salaam aleikum!

De islam is een gevaar, zo wordt ons om de oren geslagen, maar de gevaarlijke islamieten blijven welkom. Het lijkt wel de war on drugs: die viseert ook alleen het middelgrote en kleine grut. Als het gaat om het oprecht bestrijden van Het Kwaad, gedragen onze beleidsmensen zich als vreemdelingen.

***

Zullen we 't straks opnieuw hebben over gastarbeiders? Liggen die bordjes met 'Interdit aux Nord-Africains' nog op zolder? Maken we er best nieuwe met de tekst 'Verboden aan niet-blanken'? Nog even en ze komen weer van pas.

  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post757