Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Handen schudden

SamenlevingGeplaatst door Frank Van Laeken wo, december 28, 2016 12:57:26

Ik schud de hand van die ene moslimbruid, al was het maar uit balorigheid en omdat ze de heilige schrift van haar eigen geloof niet heeft begrepen of gelezen. Ik kan me er iets bij voorstellen dat je uit burgerlijke ongehoorzaamheid of uit principe weigert een hand te geven aan een politieke vertegenwoordiger en al zeker als het om een gladjanus als de Brusselse schepen Alain Courtois gaat. Maar als je je beroept op wat zogezegd in een religieus boek staat, terwijl dat niet zo is, dan ben je verkeerd bezig. Net zoals die ene moslimvoetballer die weigerde een vrouwelijke scheidsrechter de hand te schudden, verkeerd bezig was, zoals ik samen met Paul Beloy in ons boek Vuile zwarte illustreerde. Een islamdeskundige wist daarin duidelijk uit te leggen dat het helemaal niet in de Koran staat, dat je geen hand mag schudden van ongelovigen of van iemand van de andere sekse. Heel vreemd dat linkse medemensen sympathie hebben voor haar en zijn geste (of beter: hun niet-geste), of begrip, of het met de mantel der liefde en een 'Ach, is dat dan zo erg?' bedekten. Het verkeerd interpreteren van een geloofsregel of het je laten opdringen van een vermeend verbod uit een boek dat je zelf nooit gelezen hebt, is al even fout als andere vormen van fanatisme en fundamentalisme. Op andere momenten en als het zou gebeuren door mensen met een andere achtergrond, zouden diezelfde begripvollen er zich aan ergeren. Wees dan een beetje consequent, denk ik dan, hier in mijn schrijfhoekje.

Ik schud de hand van Yves Petry, de schrijver die zich streng afvroeg wat nu eigenlijk de visie van links is op migratie en die zich vervolgens in een dubbelinterview met sp.a-voorzitter John Crombez outte als allesbehalve de sociaal-democraat die hijzelf pretendeert te zijn. Racisme is relatief en migranten roepen heel wat problemen over zichzelf af, ik vat het even kort door de bocht samen wat hij brabbelde. Als auteur wil ik Petry niet beoordelen, als politiek wezen is het duidelijk dat hij niet links is. Dat is geen verwijt — ieder zijn keuze —, maar het mag gezegd worden.

Ik schud de hand van al wie het aflopende jaar hartelijk boven hatelijk heeft verkozen, altruïstisch boven egoïstisch, open boven gesloten, menselijk boven strategisch, en in religieuze sferen: rationeel boven emotioneel. Ik schud nadrukkelijk niet de hand van populisten en opportunisten, die van deze wereld een slechtere plek hebben gemaakt.

Ik schud de hand van alle mensen van goede wil. Ik heb het vervelende gevoel dat onze groep steeds kleiner wordt, maar laat dat de pret niet drukken: velen gebruiken 'Gutmensch' als belediging, terwijl het meer nog dan een geuzennaam vooral een achtenswaardig kenmerk is. Ik ben graag een goed mens en wil dat ook in 2017 zo houden. Ik hoop van u hetzelfde.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post750