Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Wereldvreemd

SportGeplaatst door Frank Van Laeken za, december 03, 2016 12:55:28

"Racisme", zo definieert mijn beduimelde exemplaar van Van Dale uit 1992, is "de opvatting dat het ene ras superieur is aan het andere en, daaruit voortvloeiend, dat ten aanzien van het ene ras andere maatstaven kunnen (mogen) worden aangelegd dan ten aanzien van het andere". 'Discriminatie op grond van het ras' en 'uiting van rassewaan', voegt het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal dat ik een paar maanden na Zwarte Zondag kocht, er nog aan toe. Superioriteitsgevoel, discriminatie, rassewaan: het is me wat. Als zelfs een taalbijbel in termen van goed en kwaad begint te spreken, is het duidelijk. Dit stinkt. Racisme deugt niet. Je moet ofwel een onverbeterlijke racist zijn, ofwel een wereldvreemde snuiter, wil je dat niet inzien.

Racisme is zo verderfelijk en verwerpelijk dat ik er een flink deel van de zomermaanden voor over heb gehad om, samen met Paul Beloy, het boek Vuile zwarte klaar te stomen, over racisme in het Belgische voetbal, maar ook ver daarbuiten. Ik weet niet of het dankzij ons boek is, dan wel omdat de samenleving er op dit ogenblik gevoeliger voor is, dat het thema de voorbije tijd wel vaker de media haalt. Zo ging KRC Genk-speler Leon Bailey vorig weekend in discussie met z'n eigen fans: volgens z'n vader werd ie bespuwd en racistisch bejegend, de supporters ontkennen dat. Het is niet aan mij om hier partij te kiezen, maar het is goed dat het open en bloot besproken wordt.

Meryame Kitir, fractieleidster voor sp.a in de Kamer en zelf recent nog het mikpunt van een aangebrande opmerking van Open VLD'er Luk Van Biesen, schreef een opiniestuk voor De Morgen, waarin ze opriep om racisme ook in het voetbal krachtdadiger aan te pakken. Zij deed dat nadat uit een internationaal onderzoek was gebleken dat er in België in veertig jaar tijd nauwelijks iets veranderd is: één op vijf profvoetballers krijgt hier te maken met discriminatie op basis van ras, geaardheid of geloofsovertuiging, waarmee we veel slechter scoren dan de ons omringende competities.

En dan was er nog die ene supporter van het modale Racing Westmeerbeek, uit de Antwerpse vierde provinciale, die 'Bananenplukker', 'Zwarte aap' en 'Kruip terug in uw boom' had geroepen naar Kossi Lambrechts, een Belgisch-Togolese voetballer van KFC Hallaar. Een agent in burger had dat opgemerkt en er een proces-verbaal van opgesteld, het parket eist een geldboete van 1.800 euro, de rechter moet op 21 december oordelen. De dader heeft zich intussen verontschuldigd, al beweerde hij dat ie enkel 'Zwarte, doe eens niet zo belachelijk' had geroepen.

Mijn hart maakte een bescheiden vreugdesprongetje, tot ik de repliek van de raadsvrouw van de dader las. Volgens haar was er geen sprake van racisme, kon ik in Het Laatste Nieuws lezen. "Hij woonde de voetbalwedstrijd bij en ging volledig op in het spel. Mijn cliënt wou meneer niet beledigen. Rond een voetbalplein worden wel vaker dingen geroepen tegen spelers van vreemde origine. Gaan we hen dan allemaal voor de rechtbank brengen?"

***

Ik liet de woorden even bezinken en dacht: wat zou deze advocate repliceren als haar cliënt een seksueel roofdier was geweest? "In een steegje worden wel vaker vrouwen aangerand door verkrachters. Gaan we hen dan allemaal voor de rechtbank brengen?"

Of een witteboordcrimineel. "In de samenleving worden wel vaker sommen geld verduisterd. Gaan we hen dan allemaal voor de rechtbank brengen?"

Een moordenaar, misschien. "Er worden wel vaker moorden gepleegd, ook bij ons in België. Gaan we dan alle moordenaars voor de rechtbank brengen?"

Doodrijder. "Er gebeuren nogal veel ongevallen met dronken chauffeurs. Gaan we hen dan allemaal voor de rechtbank brengen?"

***

Ja, ja, ja, ja en ja. Zeer graag, ja. In een rechtsstaat moet recht worden toegepast. Racisme is verboden, net als geweld, diefstal en dronken rijden. We moeten wat meer de hakken in het zand durven te zetten, niet te tolerant zijn voor wie zelf intolerant is, streng maar rechtvaardig zijn voor de daders, meeleven met de slachtoffers. Advocaten moeten alle mogelijke rechtsmiddelen uitputten om hun cliënten te verdedigen. De vraag is of wereldvreemdheid een van die middelen hoort te zijn.

Paul Beloy & Frank Van Laeken, Vuile zwarte. Racisme in het Belgische voetbal, Houtekiet, 19,99 euro.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post747