Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

0110

SamenlevingGeplaatst door Frank Van Laeken za, oktober 01, 2016 12:57:22

't Is vandaag precies 10 jaar geleden: 0110. 1 oktober 2006. Een gratis festival op vier verschillende locaties (Antwerpen, Brussel, Charleroi en Gent), georganiseerd door geëngageerde muzikanten (Tom Barman, Arno, Frederik Sioen), 'voor verdraagzaamheid, tegen racisme, extremisme en zinloos geweld'. Tweeduizendenzes was het jaar dat Hans Van Themsche zijn moordzuchtige raid uitvoerde in het centrum van 't stad, dat Joe Van Holsbeeck vermoord werd voor een mp3-speler en dat Guido Demoor, treinbestuurder, op de bus werd doodgeslagen door een stel jongeren. Maar ook: één oktober was de zondag vóór de gemeenteraadsverkiezingen en er dreigde een zoveelste extreemrechtse tsunami Vlaanderen te overspoelen.

Adamo, Arno, Axelle Red, Clouseau, Daan, De Bruyne, dEUS, Granata, 't Hof van Commerce, Thé Lau, Lotti, Monza, Sioen, Tura, Vermandere, Verminnen. Iedereen die het hart links droeg en enig maatschappelijk besef had, stond op een van die vier podia het volk een geweten te schoppen, zij het dat het volk voor dat podium al lang overtuigd was dat het een geweten had. Luc De Vos en Wannes Van de Velde waren er ook nog bij, twee artiesten die ons intussen ontvallen zijn. Vlaams Belang dacht dat de manifestatie uitsluitend tegen haar gericht was en organiseerde van de weeromstuit een eigen festivalletje met Frank Galan, Vanessa Chinitor, Salim Seghers, Wim Ravell en de broer van Helmut Lotti op de affiche, sterren die de hele wereld ons benijdde en nog altijd benijdt. Toenmalig VB-voorzitter Frank Vanhecke riep op om de 0110-artiesten te boycotten. 'Ik koop hun platen niet meer en ga ook niet meer naar hun concerten,' riep hij. 'Als onze kiezers dat ook niet meer doen, dan zal ik ze geen ongelijk geven, integendeel.' Láchen!

Het tijdelijke effect was groot. Veel media-aandacht, veel sympathie, het succes van Vlaams Belang werd niet afgeremd (de partij was in heel Vlaanderen populairder dan ooit) maar een dijkbreuk in met name Antwerpen werd op het nippertje vermeden. Janssens won van Dewinter. 33,5 procent van de stemmen haalde Belang in de stad A, een op drie kiezers. Niet genoeg om de macht te grijpen, genoeg om verontrust te zijn.

Als we ons met de teletijdmachine tien jaar vooruit katapulteren moeten we nog altijd verontrust zijn. Is er nog racisme in de samenleving? O ja. (Denk aan een zaakvoerder die 'makakken' op een bestelbon schrijft.) Is er nog extremisme? Wees gerust. (Of beter: wees ongerust! Lees opnieuw de reacties op de dood van een 15-jarige Genkenaar met Marokkaanse roots, begin augustus, en voel weer die diepe walging. Maar ook: denk aan de religieuze fundamentalisten die per se hun 72 maagden willen bevlekken en daarom de vrije samenleving bedreigen.) Is er nog zinloos geweld? Zeer zeker. De slachtoffers heten niet meer Oulematou, Luna, Joe of Guido, maar hebben andere namen gekregen. Onverdraagzaamheid, het is er meer dan ooit, en het valt steeds minder te verdragen.

Er is één groot verschil met toen: er zijn dit jaar geen verkiezingen, er is dus blijkbaar geen urgentie. Ook volgend jaar niet. Maar onze grondwet is in het gedrang, er wordt met zware bijlen ingehakt op de pijlers van de rechtsstaat, bevolkingsgroepen worden tegen elkaar opgezet (of doen daar zelf vrolijk en met veel plezier aan mee) en naar het schijnt willen de Chinezen ons overnemen. Extremisten, racisten en narcisten zijn aan de macht gekomen of kunnen dat zeer binnenkort doen.

Eerlijk: ik voel momenteel meer noodzaak aan zo'n 0110 dan tien jaar geleden. En ik voel die niet alleen omdat ik een ietwat linksig type ben, want ik ergerde me vorig weekend blauw aan de 'linkse' commentaren op de tranen van Bart De Wever. Het was een afleidingsmaneuver, krokodillentranen, een een-tweetje met de media, er is een groot acteur aan hem verloren gegaan, slim gezien van die spindoctors. Dat is óók onverdraagzaamheid, zij het van het zogezegd elitaire type.

Verdraagzaamheid kan ons redden, een slogan hebben we al. Nu nog schoon volk vinden om het op poten te zetten. Wat denk je, Tom Barman, Arno en Frederik Sioen, een bisnummer? Het is te laat voor 0110, maar wat denk je van 2203, een jaar na je-weet-wel. Dit keer zal ik er zijn. Beloofd.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post737