Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Dat hij dan teruggaat naar Kraainem

PolitiekGeplaatst door Frank Van Laeken za, september 17, 2016 13:02:56

Ik dacht, ik wacht nog een weekje om een genuanceerd standpunt over het Offerfeest af te scheiden, en dan met name het rituele slachten van schapen. Maar de actualiteit, die wacht niet. (Dus, nu toch weer ongenuanceerd: ik vind het niet kunnen dat levende wezens worden geofferd om een opperwezen, profeet of heilige schrift terwille te zijn. Ik vind dat barbaars en middeleeuws. Ik was heel even de held van de tweevingerigen toen ik daarover tweette, omdat ze dachten dat ik uitsluitend de moslims viseerde, maar ik had het ook over de Joden, die nóg minder bereid zijn om hierover een dialoog aan te gaan. Ik vind het trouwens ook niet kunnen dat dieren onverdoofd worden geslacht voor onze vleesconsumptie, nadat ze bij leven al verwaarloosd en mishandeld werden.)

***

Ik dacht, ik schrijf dan maar over al die jobs die verloren gaan bij multinationals en die leiden tot kreten van paniek en verontwaardiging, terwijl het aantal netto-jobs — volgens mensen die het kunnen of moeten weten — erop vooruit blijft gaan. Het klinkt nu eenmaal spectaculairder om te melden dat internationaal bedrijf X 500 mensen ontslaat, dan dat 200 lokale bedrijven elk drie bijkomende werknemers in dienst hebben genoemen. Kwantiteit vinden we op een of andere manier belangrijker dan kwaliteit, en dat geldt om een vreemde reden des te meer in de media.

Overigens: zullen we al die gunstmaatregelen om multinationals te paaien en hen te overhalen hier, bij ons, te investeren nu eens parkeren bij de zotte ideeën en expansieruimte gunnen aan bedrijven van hier? Niet uit een 'Eigen volk eerst'-reflex, maar wel omdat die lokale ondernemers in de eerste plaats aan groei in eigen land denken en die multinationals België alleen maar zien als een tijdelijk platform, tot ze elders méér gunstmaatregelen ontdekken en de boel halsoverkop sluiten. Notionele interestaftrek? Een cadeau voor anderstalige raden van bestuur en ceo's die niet van plan zijn zich te hechten aan België. Steek dat geld liever in de lokale economie, die is al broos genoeg. (Maar hierover schrijf ik dus ook al niet uitgebreid, want toen wurmde een backbencher zich donderdagnamiddag op het voorplan.)

***

Ik dacht, ik lees het wel in de krant, wat er nu wel en niet gezegd is door Luk Van Biesen, federaal parlementslid van Open VLD, na de tussenkomst van Meryame Kitir, fractieleidster van de sp.a, over de gevolgen van de sluiting van de fabriek van Caterpillar in Gosselies. Nou, dat viel dik tegen. Dat ging van 'Ga terug naar Marokko' over 'Dat ge dan maar terug naar Marokko gaat' tot 'Als die mannen allemaal zo gespecialiseerd en performant zijn, dat ze dan naar Marokko terugkeren en daar gaan werken.'

We hebben geen privacy meer, als we een url intikken worden we prompt achtervolgd door marketingacties die ons het beloofde land, euh, beloven (of onze gegevens jatten, als we argeloos inloggen op een op het eerste gezicht betrouwbare site), maar in het halfrond van onze democratie, het federale parlement, weten we dus niet wat een kamerlid precies gezegd heeft. En wat niet. Dan moeten we liplezers inschakelen, of voortgaan op gekleurde getuigenissen van buren.

Ik baseer me dan maar even op een kort interview met Meryame Kitir in De Morgen, waarin ze zegt 'Dat ze teruggaat naar Marokko' gehoord te hebben uit de mond van Van Biesen — die overigens afwisselend 'Van Biesen' en 'Van Besien' genoemd wordt, vaak in hetzelfde krantenartikel, nietwaar De Tijd? Dat-ze-teruggaat-naar-Marokko. Dat kan dus best ook 'Dat ze teruggaan naar Marokko' kunnen geweest zijn, en dan heeft Van Biesen gelijk dat hij niet Kitir persoonlijk viseerde, wat zijn uitspraak allesbehalve minder erg maakt, integendeel. Begrijpelijk dat heer Van Biesen — nog onder invloed van de pousse-cafés van de uitgebreide lunch, die middag? — zich in allerlei bochten wrong in een merkwaardige stukje televisie in Terzake, waarin hij zich nogmaals uitgebreid verontschuldigde voor iets wat hij naar eigen zeggen niet gezegd had. Ik weet niet hoe dat bij u zit, maar ik verontschuldig mij nóóit voor dingen die ik niet gedaan heb. Ik ben niet gek. (Waarmee ik niet wil insinueren dat Van Biesen dat wél is, het spijt me mocht u tot die voorbarige conclusie komen na het lezen van voorgaande zin.) Het bochtenwerk lag Van Biesen niet, hij raakte niet opnieuw op een recht stuk weg. Hij spinde drieënhalve keer rond zijn as en reed dan in de verkeerde richting het circuit weer op. Dan ga je onvermijdelijk botsen.

Als hij 'dat ze teruggaat naar Marokko' heeft gezegd, dan is dat een diepe belediging voor Meryame Kitir, die 36 jaar geleden in Maasmechelen werd geboren. Dat Kitir zijn excuses aanvaardde, was dan ook grootmoedig. Vergevingsgezindheid van slachtoffers maakt altijd meer indruk dan verontschuldigingen van daders. Zeker als die dader zoals in dit geval stamelend poogt met losstaande woorden samenhangende zinnen te brouwen, iets waar hij niet in slaagde.

Als hij 'dat ze teruggaan naar Marokko' heeft gezegd, dan is dat een diepe belediging voor al wie Marokkaanse roots heeft en in dit land woont, meestal dan nog met de Belgische nationaliteit. Of je dat nu wilt of niet: mensen van bij ons. Daar zitten goede zielen tussen, sympathieke mensen, maar ook doortrapte slechteriken, religieuze fundamentalisten, terroristen zelfs. Maar wel: van bij ons. Als het algemeen, maatschappelijk uitgangspunt wordt dat werklozen die een andere afkomst hebben dan maar werk moeten zoeken in het land van hun voorouders, dan zijn we heel ver heen. Dan voeren we meteen een aantal ziekelijke ideeën uit het vermaledijde zeventigpuntenprogramma uit. Tel uit je winst, Vlaams Blok/Belang!

***

Van mij moet Van Biesen niet hangen: noch letterlijk, noch figuurlijk. Dat is een interne zaak van de Open VLD, die zullen zijn vleugels wel afknippen tegen de volgende verkiezingen. Maar het moet voor de Van Biesens van deze wereld — democraten die zich beroepen op 'Ik ben geen racist maar...', om vervolgens verbaal loos te gaan tegen mensen met een andere huidskleur — duidelijk zijn dat dit meerdere bruggen te ver is.

Ik lees vandaag in verschillende kranten dat we nu tenminste alert reageren op racisme. Dat we en masse in actie schieten om Van Biesen & co terug te fluiten. O ja? Wat dan met al die stemmen die vinden dat het allemaal nog zo erg niet was, wat Van Biesen zei, of die meezingen met het blanke koor dat zopas 'Dat ze dan teruggaan naar Marokko' aanhief? Wat ik merk is allesbehalve eensgezindheid, maar eerder een toenemende polarisatie. In de ene hoek: zij die racisme relatief vinden of zelfs best oké. In de andere hoek: zij die racisme meer dan ooit willen bestrijden. Ergens in het midden: de zwijgende massa. Het is niet omdat het nu opiniestukken regent tégen de uitlatingen van Van Biesen, dat het probleem is opgelost. Tegenover elke scherp veroordelende opinie staan twintig goedkeurende reacties op een lezersforum.

***

Ach, hij is dan toch één keer in zijn politieke carrière trending geweest, die Luk Van Biesen. Dat hij blijkbaar ook z'n verdiensten heeft als begrotingsdeskundige, zijn we alweer vergeten. Zo gaat dat, met domme uitspraken. Ze klinken veel luider dan al dat stille werk in een muf bureau. Nóg luider klinkt de maatschappelijke veroordeling, ongenuanceerd en grof verwoord. Als hij daar niet tegen kan, dat hij dan teruggaat naar Kraainem.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post735