Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Altruïsme

SportGeplaatst door Frank Van Laeken za, mei 28, 2016 13:01:35

'Ons land heeft zelden zo diep gezeten: terrorisme, aanslagen, stakingen. Hoog tijd voor echte solidariteit in plaats van groepsegoïsme'. Also, dames en heren, sprach Zaratorfstra, Rik Torfs volgens de burgerlijke stand, ook wel het orakel van Leuven genoemd, onnoemelijk slimme profeet voor luie academici, overtuigde gelovigen met de portemonnee op de plaats waar normaal het hart zou moeten zitten en liefhebbers van pseudodiepzinnig geneuzel. Maar hij heeft natuurlijk overschot van gelijk: wat onze samenleving nodig heeft is samenhorigheid. Eendracht = macht.

Vergeet die egoïstische stakers, die potverteerders die niet willen inzien dat er geen alternatief is, die idioten die weigeren te beseffen dat we het grootkapitaal moeten vrijstellen en dat het geld moet gezocht worden bij de kleine man, hij (m/v) die zo weinig heeft dat hij niet eens zal merken dat het nog wat minder wordt. Ja, toch? Nee, wat deze (onze) wereld kan redden is altruïsme.

***

Het altruïsme van een José Mourinho, bijvoorbeeld, die voor 59 miljoen euro en wat centiemen drie jaar lang Manchester United mag gaan coachen en die, volkomen terecht uiteraard, onmiddellijk na zijn aanstelling uithaalde naar zijn voorgangers: 'Laten we de drie vorige jaren vergeten!' Goed gezegd, José, er wordt veel te weinig nagetrapt in deze veel te softe wereld. Likken naar boven en trappen naar onder, zeg ik altijd maar.

***

Het altruïsme van een Marc Wilmots, Bondscoach des Vaderlands, de man die ons straks naar een Europese titel zal leiden, of toch tenminste naar een plaats in de achtste finales, waarna het achtereenvolgens de schuld van de sossen, de bond en de spelers zal zijn, dat we er al zo snel uit liggen. Die Onnoemelijk Grote Veldheer liet zich gisteren eventjes goed gaan op een vraag van een Zwitserse journalist, die heel vriendelijk wilde opwerpen dat de Rode Duivels tegenwoordig wel zéér populair zijn, waarop de Hoogedelachtbare Nationale Trainer uithaalde naar de voetbalbond, omdat de oefeninterlands tegen Noorwegen en Finland maar niet uitverkocht raken. Té dure tickets, fulmineerde Zijne Meester-Tacticus. Dat zijn spelers de hoogste premies van alle deelnemende landen hebben afgedwongen? Detail! Dat hij en flink wat van zijn spelers een beroep doen op allerlei vennootschappen en fiscale constructies om hun salarissen en premies te laten uitbetalen? Och, stop met muggenneuken en mierenziften, je hebt gelijk, Oppersyndicalist Marc!

***

Het altruïsme van een Roland Duchâtelet die opnieuw de aandelen van de Sint-Truidense Voetbalvereniging in handen heeft gekregen. Hij, de sportieve baas, zijn vriendin, de voorzitster. Eerlijk verdeeld. Dat hij — eigenaar van het stadioncomplex — de club de jongste jaren al vanop afstand bestierde, kunt u dat bewijzen? Ha! Hij wilde vooral vermijden dat 'zijn' STVV in buitenlandse handen zou komen, lees ik in de krant. 'Omdat die mensen onze voetbalcultuur niet kennen'. Zeer juist, meneer D., kijk maar naar hoe het clubs als Alcorcón (Spanje), Charlton Athletic (Engeland), Carl Zeiss Jena (Duitsland) en FC Ujpest (Hongarije) is vergaan. Oeps, uitschuivertje, dat zijn uw eigen clubs, waar op een enkele uitzondering na flink gemord wordt tegen het beleid van die vreemde snuiter die de hele tijd met spelers en trainers zit te schuiven, pionnen op een strategisch schaakbord waar de gewone supporter — die sukkel die nooit ver genoeg nadenkt om de onvatbare intelligentie van de mannen die het voor het zeggen hebben te kunnen snappen — geen touw aan kan vastknopen. Tegenpruttelende voetbalfans, het lijken wel stakers die niet beseffen dat hun leiders alleen maar het beste met hen voorhebben.

***

Terug naar een tweet van Rik Torfs: 'De beste manier om in België problemen op te lossen was altijd de ontkenning dat ze er zijn'. Hoezo, problemen? Altruïsten zullen de wereld redden. Wilmots loopt op kop van de fanfare, Duchâtelet heeft de instrumenten betaald. Zo wordt altruïsme ook heel even surrealisme.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post722