Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

De Grote Duivels

SportGeplaatst door Frank Van Laeken do, mei 12, 2016 11:37:29

(Vandaag in de handel: 'De Grote Duivels', het boek dat Geert De Vriese en Frank Van Laeken schreven over de Rode Duivels, eigenlijk: Witte Duivels, in de periode 1976-1980. Beginnend bij een ontluisterende nederlaag in de kwartfinales van het EK 1976: 5-0 in De Kuip, de laatste interland onder bondscoach Raymond Goethals. Waarna Guy Thys het overneemt, de nationale ploeg drie jaar door de voetbalwoestijn doolt en de kentering er pas komt wanneer in de herfst van 1979 een hoogbejaarde kleine middenvelder opnieuw wordt opgeroepen. In juni 1980 verbazen de, dan opnieuw Rode, Duivels op het EK in Italië. Bij wijze van opwarming leest u hieronder de inleiding van het boek.)

Wie Rode Duivels zegt, denkt aan de huidige generatie, die bol staat van het talent, nummer één van de wereld, schaduwfavoriet op het EK in Frankrijk. Of aan de Mundial van 1986, toen België na een belabberde start heroïsch presteerde tegen de Sovjet-Unie en Spanje, en pas in de halve finales uitgeschakeld werd door het Argentinië van Diego Maradona. De Belgen werden vierde op dat toernooi in Mexico. Net iets minder goed dan in 1980, toen het EK nog gewoon EK heette en niet Euro 1980, en de Duivels onverwacht de finale bereikten. Tot op heden nog altijd de beste Belgische prestatie op een groot toernooi, maar helaas een beetje vergeten. Twintigers en dertigers zegt het haast niets meer, dat Jean-Marie Pfaff, Eric Gerets, Walter Meeuws, Wilfried Van Moer en Jan Ceulemans die 22ste juni dicht bij een zege stonden tegen wie anders dan (West-)Duitsland.

Dus leek het ons mooi om deze met zilver omrande bladzijde uit het gulden boek van de Belgische voetbalgeschiedenis nog eens open te slaan. Al doen we dat niet zomaar, want aan die bijna-glorieuze episode was een moeilijke periode voorafgegaan, waarin de Rode Duivels nog Witte Duivels werden genoemd, het grote publiek nauwelijks in hen geïnteresseerd was en al wie geselecteerd was voor een interland door zijn ploegmaats vierkant werd uitgelachen. Sukkelaars op noppen, dat waren het. Tot dat toernooi in Italië.

Elk hoofdstuk is opgebouwd vanuit twee aparte perspectieven. We beginnen met het verleden. Hoe reageerden de spelers en de bondscoach op het moment zelf? Wat vonden de analisten van die dagen er allemaal van? En wat lazen de supporters van toen nog zoal in de kranten? Wat zagen en hoorden ze op radio en televisie? Daarna volgt telkens een 'Achteraf bekeken', waarin een dertigtal hoofdrolspelers anno 2016 terugblikken op hun heldendaden en - toegegeven, net iets meer - wanprestaties.

From zeroes to heroes, zo kan je de periode 1976-1980 kort samenvatten. Verliezers die winnaars werden. Al blijft aan het eind toch weer die ene verdammte conclusie: de Duitsers hebben gewonnen, niet wij.

Geert De Vriese & Frank Van Laeken, De Grote Duivels - Het volledige verhaal achter het EK 1980, Houtekiet, 328 blz., €19,99.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post718