Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

...and no religion too...

SamenlevingGeplaatst door Frank Van Laeken za, mei 07, 2016 13:02:21

Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever zich woensdagochtend in zijn koffie verslikte, was het op één na belangrijkste nieuwsfeit van die pre-Hemelvaartdag. De reden waaróm hij dat deed was hét hoofdpunt van 4 mei 2016. Lieven Boeve, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, in de wandelgangen beter bekend als 'de Guimardstraat' naar de Brusselse straat waarin het hoofdkwartier zich bevindt, liet die dag een proefballonnetje op. Als we nu eens de dialoog aangaan met moslims en andere andersgelovigen en hen een volwaardige plek gunnen in 'onze' (hij bedoelde: de katholieke) scholen, zo liet hij langs zijn neus weg weten.

Nadat hij de koffievlekken van zijn voor de rest smetteloze witte hemd had verwijderd, stuurde De Wever een van zijn zeldzame tweets de wereld in, iets wat hij zo om de drie weken doet. Spaarzaam en weldoordacht. 'Alweer fout voorstel hervorming Guimardstraat. Islam in VL moet laïciseren zoals het christendom. Lessen burgerschap i.p.v. islam in de klas'. Zonder punt achter dat laatste woord, maar dat zal wel met die vervelende beperking van de 140 Twittertekens te maken hebben.

De toon was gezet en sindsdien worden we met meningen, opiniestukken en columns om de oren geslagen over dit onderwerp. 22/3 is min of meer vergeten, hier is het volgende breedmaatschappelijke thema dat op de agenda wordt gezet. Zo gaat dat in snelle tijden. Gelukkig was het donderdag een feestdag en waren er geen kranten, anders zou ik de discussie nu al grondig beu zijn. Buiten een handvol medestanders, krijgt Boeve vooral wind tegen. Wie katholiek is, twijfelt aan de haalbaarheid en de wenselijkheid van zijn voorstel. Wie moslim is, eist zijn plaats op voor het schoolbord. Wie de islam als bedreiging ziet, zet alvast de barricaden buiten. En wie bij die laatste groep kiezers recruteert, stuurt een verontwaardigde tweet. Typisch voor dit gepolariseerde landje.

Wat goed is: er wordt gediscussieerd. Wat minder goed is: wie al een onwrikbare mening heeft, blijft gewoon op zijn netjes met eigen urine afgebakende tegeltje staan. Maar nog voor de vraag 'Is het wenselijk om de islam een prominentere plaats te gunnen in het katholieke onderwijs?' kan worden beantwoord, zou een fundamentelere vraag moeten gesteld worden, eentje die je de jongste dagen nauwelijks zag opduiken: moet er überhaupt wel een door religie gedomineerd onderwijs bestaan? (En waarom heet dat, in naam van een denkbeeldig opperwezen, 'vrij' onderwijs, terwijl er nauwelijks iets vrij is aan georganiseerde religie?)

Als straks de storm is gaan liggen, zal de conclusie, wellicht, zijn dat alles bij het oude blijft, maar dat er her en der op basis van 'vrij' initiatief scholen opener zullen gaan staan tegenover andere godsdiensten. Dat klinkt goed, voor wie gelovig is, maar is dat ook goed voor de samenleving? Ik heb respect voor mensen die gelovig zijn, maar hebben zij dat ook voor mij, terwijl ik nochtans wetenschap en gezond verstand aan mijn zijde heb? 'Vrij' denken leer je echt niet in het 'vrij' onderwijs en net die vrijheid (maar ook de morele plicht) om zelf te denken en meningen te vormen is fundamenteel bij de opvoeding van onze kinderen.

Ik weet het, wat ik bepleit zou — indien het door vooraanstaande politici zou worden overgenomen — leiden tot een nieuwe schoolstrijd. In mijn ideale wereld hoort religie niet thuis op school, of toch zeker niet als dominante kracht. Hooguit kun je in het vak Levensbeschouwing als jongere kennismaken met de verschillende geloofsovertuigingen: neutraal en zonder een voorkeur uit te drukken. Terwijl je in het vak Geschiedenis ook weleens religieuze figuren à la Jezus Christus en Mohammed kunt zien passeren, waarom niet, zij hebben tenminste echt bestaan. Maar de religieuze beleving zelf moet los staan van de school. Ik kan me er nog iets bij voorstellen dat je aparte ruimtes voorziet op school, waar scholieren hun geloof kunnen beleven, maar niet dat dit geloof het fundament vormt van de lessen die worden gegeven.

Als we ons onderwijs echt pluralistisch willen maken, mag godsdienst ten hoogste een bijrol spelen en moet 'openheid van geest' los worden gezien van elke vorm van indoctrinatie, ook (en misschien vooral) religie. Misschien moeten we die vergeten discussie nog maar eens aanzwengelen, wanneer katholieken, moslims en mondige omstanders hun bijdrage tot dit in mijn ogen debat in de marge hebben geleverd. Sta me toe tot slot nog even te vloeken in de kerk: ons onderwijs zou altijd en overal gemeenschapsonderwijs moeten zijn: pluralistisch, ongebonden en werkelijk vrij.

Imagine there's no heaven / it's easy if you try. Té simplistisch? Nothing to kill or die for / And no religion too. Té naïef? Mocht u mij nu inderdaad een naïeve wereldverbeteraar vinden, ach, let it be!  • Reacties(1)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post717