Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

En de winnaar is... de radio

JournalistiekGeplaatst door Frank Van Laeken za, maart 19, 2016 12:53:55

'We hebben hem'. Staatssecretaris Francken liet zich voor zijn tweet inspireren door Paul Bremer, de Amerikaanse bestuurder van Irak ten tijde van de tweede Golfoorlog, toen die na de arrestatie van Saddam Hoessein op 13 december 2003 de geïmproviseerde persconferentie opende met 'Ladies and gentlemen, we got him!' Cowboytaal, typisch Amerikaans, nu stoer overgenomen door Francken, die snel werd teruggefloten door andere regeringsleden, want zijn tweet werd kort daarna verwijderd. 'We hebben hem' is dan ook geen taal voor een regeringsfunctionaris, laat dat aan de yankees over.

***

'We hebben het'. Zo moet het op verschillende nieuwsredacties geklonken hebben. Een cameraploeg van VTM stond 'toevallig' in de buurt, een ploeg van Het Journaal was blijkbaar zelfs een uur voordien al ter plekke (maar maakte geen beelden omdat de politie dit vriendelijk gevraagd had), nieuwssites braakten 'Breaking' uit alsof het om een ordinaire indigestie ging. Ik ben een nieuwsjunkie, ik volg het nieuws via verschillende platformen, maar ik ben ook een voorstander van slow journalism. Liever nog wat tijd te verliezen door te triplechecken dan ongecontroleerd iets in de ether te pleuren 'want de anderen doen dat ook'. Ik word daar, eerlijk gezegd, een beetje ziek van. Als journalistiek hoernalistiek wordt — denk aan de redactioneel lijkende advertenties waarmee we steeds vaker om de oren worden geslagen — is dat heel erg, als er alleen nog plaats is voor de snelle wip wordt deze oudere jongere weemoedig. Niet dat het vroeger beter was, nee, hoor: andere tijden, andere tekortkomingen.

Wat ik gisteravond alweer geleerd heb tussen al die ongecheckte berichten, de primeurs van min of meer betrouwbare bronnen en de eindeloze stand-ups om te zeggen dat er voorlopig niets te zeggen was door: leve de radio! Zeer alert: zodra de eerste geruchten over een huiszoeking bevestigd werden, werd dit sec gebracht, met de melding 'Zo dadelijk meer'. To the point: geen geleuter, maar korte, zakelijke updates. Feitelijk: af en toe iets in de voorwaardelijke wijs, maar pas groots uitpakken wanneer het waar bleek te zijn. Eens te meer bleek de kracht van radio: je hebt geen beelden nodig, goed geïnformeerde journalisten volstaan. En als er niets te melden valt, draai je gewoon een plaatje. Geen gezeur. Gezien de bijzondere omstandigheden werd de uitzending van De Wereld Vandaag met een uur verlengd, zoals het hoort, want de actualiteit moet natuurlijk op de voet gevolgd worden.

Ik herhaal: leve de radio!

***

'We hebben hem'. Het werd ook in diverse toonaarden en in iets meer passende bewoordingen herhaald door andere regeringsleden, maar op een totaal misplaatst triomfalistisch toontje. Goed zo, de boosdoener werd gevat (al moeten we de rol van die hele Salah Abdeslam ook onmiddellijk relativeren: een mislukte zelfmoordterrorist, die wellicht in de ogen van iS een overbodig stukje onbenul is, een loser, niet bepaald een 'brein' of 'de gevaarlijkste man van het land'). Schouderklopje links, een glaasje cava rechts — champagne is in het kader van de begrotingsinspanningen nogal ongepast —, straks misschien ook een promotie voor wie mee op de eerste rij stond. Volledig akkoord, maar zullen we toch ook in rekening brengen dat die Abdeslam vier maanden lang spoorloos was, terwijl hij zich al die tijd gewoon op een paar honderd meter van het ouderlijke huis bevond? Eigenlijk heeft ie de hele tijd de Ronde van Molenbeek gelopen, inclusief een etappe met aankomst in Vorst. Dat zegt voor mij drie dingen: 1) het speurwerk was op z'n zachtst gezegd niet perfect, 2) de man heeft vrienden en kennissen die zijn daden vergoelijken en hem onderdak boden, 3) de strijd tegen de terreurnetwerken is niet gestreden. Er is werk aan de winkel. Cava, ça va, maar daarna moet er weer gespeurd worden.

Ik zag een foto passeren van premier Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jambon die trots voor een jeep met op het dak vijf gewapende en onherkenbare militairen poseren. De foto werd niet gisteren gemaakt, gezien het daglicht. Maar hij werd wel vrijdagavond door Jan Jambon zelf verspreid met als tekst 'You got him, boys! so proud of you. Together we can fight terrorism'. Wat ik daarin zie zijn law and order-ministers die zichzelf voordoen als diegenen die het internationale terrorisme een kordate halt hebben toegeroepen, terwijl ze in werkelijkheid een onbeduidende, maar stevig spartelende vis gevangen hebben. Wat ik zie zijn een soort wassen beelden die de opening van een Molenbeekse vestiging van Madame Tussaud's moeten onderstrepen.

Vergelijk dit met de zakelijke toon van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve: 'La menace reste élevée: la lutte contre le terrorisme doit se poursuivre sans relâche. Pensées pour les victimes du 13 novembre'. Kijk, zo hoort dat. Geen stoerdoenerij, geen hol gejuich, geen euforie. Communicatie zoals je die van de overheid mag verwachten. Zonder franjes. Het mag gerust een beetje saai lijken.

***

'Ik heb het weer'. Zo zou je de tweet die kamervoorzitter Siegfried Bracke gisteren om 19u22 de wereld instuurde kunnen begrijpen. Hij schreef: 'Of u dat nu leuk/goed vindt of niet, de waarheid gebiedt mij het opnieuw te zeggen: vtm is een uitstekende openbare omroep. Wake up, vrt!!'

Wat me tegenvalt: slechts twee uitroeptekens achter een Engelstalige (!) zin, en dat voor iemand die zopas de longen uit zijn lijf zong op het Vlaams Nationaal Zangfeest. Wat u moet weten: Bracke heeft de VRT niet als een vriend des huizes verlaten. De man die twintig jaar geleden nog stiekem tekstjes pleegde voor sociaaldemocratische blaadjes onder de nom de plume Valère Descherp, die prat ging op zijn lidmaatschap van de loge en die tijdens een lunch met de toenmalige CEO van de VRT het ontslag eiste én verkreeg van zijn hoofdredacteur — kortom, een man die het gewend was om zijn zin te doen én te krijgen ­—, wil nu op alle mogelijke en onmogelijke momenten wraak nemen omdat hij de VRT langs een achterpoortje heeft moeten verlaten. Dat een van zijn beste vrienden algemeen hoofdredacteur is van de VTM-nieuwsdienst, is geen probleem: je kiest je vrienden nog altijd zelf. Maar het is al te doorzichtig om nu al een paar jaar een hetze tegen de openbare omroep te blijven aanwakkeren. Zó laag, zó doorzichtig.

Wat ik vind: een kamervoorzitter — volgens de traditie nog altijd de 'eerste burger' van het land — moet zich terughoudend en zo neutraal mogelijk gedragen, ook al draagt hij een partijpetje. Dat de heer Bracke een voorbeeld neemt aan zijn partijgenoot Peumans in het Vlaams Parlement. Die wordt gerespecteerd door álle partijen, omdat hij zijn rol correct invult. Wake up, Siegfried!!

  • Reacties(2)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post706