Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Wie angst zaait, zal massahysterie oogsten

SamenlevingGeplaatst door Frank Van Laeken za, oktober 03, 2015 13:09:46

Ik vind: mensen met moeilijke namen zouden sowieso geen plaats mogen hebben in onze verlichte samenleving. Hoe schrijf je verdorie Oewa..., Ouam..., Oe...? Ik heb het dus moeten opzoeken en mijn tijd is al zo kostbaar: Ouaamari dus, Mohamed met de voornaam. Veel te ingewikkeld in tijden waarin Snelle Respons Teams zich vooral niet zouden moeten bezighouden met het correct spellen van namen van verdachte individuen met lange baarden en een ietwat donkere teint. Snel, achter de terroristen aan, pak ze op met veel machtsvertoon, steek ze achter slot en grendel, klop jezelf op de borst: 'Wir schaffen das', maar dan op z'n Antwerps. ('W'emmen 'et gedoan!').

Die Ouaamari, met die vervelende dubbele aa ongeveer halfweg, ik ken die een beetje. Hij volgt mij op Twitter, en ik hem. Hij heeft me vorig jaar zelfs in zijn Top 10 van boeiende Twitterlieden gezet. Op drie, als ik het me goed herinner, vlak na Filip Dewinter, waaruit ik dan maar afleidde dat hij graag eens provoceert. Enfin, ik voelde me vereerd en toch weer niet, dat zult u wel begrijpen. Ik heb ooit zelfs eens naast hem gezeten in een etablissement dat Het Dagelijks Brood heet, maar dan in het Frans. In Antwerpen, nog wel, toen dat al volop Bezette Stad was. Hij praatte in een heterogeen gezelschap — er zat godbetert een jonge vrouw mét hoofddoek aan tafel! — over de vele misvattingen die er bestaan rond de islam. Hij was dus logischerwijs lang aan het woord, tot hij plots de tijd checkte en zei dat ie helaas dringend weg moest. (Straks toch even nagaan welke datum dat precies was en of er toen in Antwerpen geen aanslag gepleegd werd, al was het maar een kleintje, laten we zeggen: bebaarde jonge student negeert het rode licht.)

Diezelfde Ouaadinges had vorige woensdag de ludieke ingeving om naar een netwerkavond van een studentenvereniging te gaan op een chique locatie: de kantoren van ING. 'Iemand netwerk tips? Luid "Allah u akbar" roepen is geen goede ijsbreker zeker?', tweette hij bij binnenkomst. Iemand antwoordde: 'Probeer eens, en laat het weten!'. Waarop onze vriend Mohamed repliceerde: 'morgen in het nieuws: 25 doden en 93 gewonden na massahysterie in het ING gebouw'.

Nee, ik vond dat niet direct een leuke opmerking, heb ook niet op het sterretje gedrukt om hem bij 'Favorieten' te plaatsen. Wat mij stoorde was dat zijn zin niet met een hoofdletter begon: ik vind dat getuigen van intellectuele luiheid. Ook geen punt aan het eind van de zin. Ik herhaal: luiheid. Dat kan niet gezegd worden van het Snelle Respons Team, want één noodkreet later stonden die in volle ornaat in de zaal om die ene bebaarde jongeman uit het publiek te plukken. Helden zijn het, alweer een terroristische aanslag verijdeld. Of toch op z'n minst iemand een paar uur van Twitter gehouden, dat heeft ook zo zijn voordelen.

***

Gekheid. Stokje. In tijden van angst voor aanslagen wordt ironie opgeofferd. Mag niet. Kan niet. Is gevaarlijk. Dat begrijpen burgemeesters, politiecommissarissen en ultrasnelle interventie-eenheden niet. Je moet duidelijk zijn, jongens. Humor is verbannen, de laatste verordeningen niet gelezen? Humor moet weg, hier wordt niet gelachen! Zeg het dus zoals het is: je pleegt een echte aanslag of je doet dat niet, punt aan de lijn. Geen halfslachtige flauwekul.

De vermeende terrorist werd vrij snel weer aan de wijde wereld toevertrouwd, toen iemand van de politie — die ene die iemand kent die kan lezen en schrijven — doorhad dat het om een flauwe grap ging. Studenten onder elkaar, beetje jennen, provoceren voor het plezier van de provocatie, u kent dat wel. (Of niet, maar dan heeft u iets gemist in uw leven.) En onze Mohamed liet zich na zijn onverkwikkelijke avontuur de mond niet snoeren, wat mij dan weer blij maakte. Meer nog: hij ging van een kleine 900 naar meer dan 2.000 volgers op Twitter. Maal twee-en-een-beetje op 48 uur tijd. Hij zou beter marketing gaan studeren, in plaats van grafische en digitale media.

'Racisme gaat over een samenleving waar een jongen die Bart heet blijkbaar meer recht heeft op ironie dan een jongen die Mohamed heet', schreef Bart Eeckhout gisteren in zijn editoriaal in De Morgen. Racisme, jawel: een flauwe plezante Bart die het over 25 doden en nog wat collateral damage zou hebben gehad in een tweet, zou geen snelle respons hebben veroorzaakt. Een flauwe plezante Mohamed wel. Twee maten, evenveel gewichten.

Op 7 januari waren we allemaal Charlie en was de vrijheid van meningsuiting heilig. Een half jaar later blijft alleen de vrijheid van meningsbevestiging over. We zijn bang van vrije meningen in Vlaanderen. In Antwerpen geldt dat nog iets sterker dan elders. Dit is niet grappig meer, en dan heb ik het niet over die flauwe plezante tweet van Mohamed Ouaamari, maar over de overdreven paniekzaaierij en het onnodige angstadrenaline pompen in een samenleving die sowieso al met veel vraagtekens zit.

***

Wie angst zaait, zal massahysterie oogsten.

Wie massahysterie oogst, zal het verschil tussen terechte en onterechte angst niet meer kennen.

Wie het verschil tussen reële en fictieve bedreigingen niet meer kent, kan alleen maar bang worden van zijn eigen angsten.

Angst vreet de ziel op. Is dat de samenleving die onze politici willen boetseren?

***

Volgende keer dat ik met Mohamed afspreek, neem ik voor alle zekerheid zijn gsm af. Tweeten kan de gezondheid schaden.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post674