Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Vanthology, deel 1 (40 -> 31)

MuziekGeplaatst door Frank Van Laeken di, augustus 25, 2015 07:10:22

Hij is niet de beste zanger. Hij is niet de beste songschrijver. Hij is niet de beste componist. Hij is niet de beste saxofonist, gitarist, pianist of mondharmonicaspeler. Hij is niet de beste mens. Maar hij is wel mijn favoriete artiest. Vandaar deze reeks van zeven afleveringen, vertrekkend vanuit bewondering en dank voor zoveel moois. Noem het gerust een Fanthologie. Of een Vanthology, zo u wil. Een anthologie van Van Morrison is het alleszins.

Ik heb — in de eerste plaats voor mezelf, maar u mag er getuige van zijn — een lijst van zijn platen opgesteld. Ik weet het, er hangt een odeur van zelfliefde in de lucht. Er zal schaamteloos gedweept worden. Lijstjes zijn gratuit, u zegt het al, en terecht. Maar toch...

Ik hou van die stem, die mij zowel melancholiek kan stemmen als ontzettend blij maken. Die een warme gloed over me legt, me kippenvel bezorgt, me doet wegdromen op moeilijke momenten. Ik hou van die muziek die in geen hokje te vatten valt. Is het rock? Ja, maar, het is ook pop, soul, jazz, blues, rhythm & blues, rock-'n-roll en nog zoveel meer. En tegelijk is het vooral: Van The Man. File under Van Morrison, een aparte platenbak.

Al ben ik zelf niet gelovig, toch ga ik graag samen met hem op in het hogere. Al hou ik me in het dagelijkse leven ver van mystiek, toch zuig ik de lyrische verhalen over Avalon en andere alleen in de literatuur bestaande geheimzinnige plekken op. Al ben ik op mijn hoede voor namedropping, toch laat ik me zonder morren onderdompelen in streams of consciousness waarbij zowel namen van bekende en onbekende schrijvers als die van bekende en onbekende blueszangers voorbijflitsen, occasioneel ook een George Best, nog zo'n jongen uit Belfast.

O ja, waarom nú precies deze reeks van zeven bijdragen? Van Morrison wordt op 31 augustus zeventig. Dat leek me een fijne gelegenheid. En een handig excuus om elpees en cd's nog eens op te leggen. Zo kom ik aan een Top 40: dat zijn al zijn soloplaten (dus niets van Them in dit overzicht, of bijdragen op prachtige platen als The Last Waltz, het afscheidsfeestje van The Band), geen bootlegs (ik kan er u nochtans een paar aanbevelen), geen verzamelaars (tenzij die meer toevoegen aan het œuvre dan één of twee 'nooit eerder uitgebrachte nummers', er staat er eentje vrij hoog geklasseerd tussen) en omdat ik per se op veertig — en niet op eenenveertig — wilde afronden, heb ik Tell Me Something: The Songs of Mose Allison van het lijstje geschrapt. Dat is een hommage aan de inmiddels 87-jarige Amerikaanse bluesmuzikant, die in 1996 werd uitgebracht op het label van Van Morrison en die door hem werd geproducet, maar waarop de zang in veel gevallen door anderen gebeurt. Dus: niet echt een Van Morrisonplaat. En als u het wil weten: ★★. Niet onmisbaar, dus.

Conclusie: er zit geen enkele echte instinker bij (aka totaal waardeloze plaat), vijftien platen die vier sterren verdienen en zeven — in mijn onbescheiden ogen en oren — absolute meesterwerken. Maar dat is voor later. Eerst tel ik af van 40 naar 31, de mindere goden in het universum van Van Morrison.

***

40. Pay The Devil (2006) ★★

Van gaat de country-toer op. Wat blijft is die unieke stem. Muzikaal voegt het niets toe.

Download: met wat goede wil There Stands The Glass en Pay The Devil.

***

39 The Skiffle Sessions - Live In Belfast 1998 (2000) ★★

Skiffle. Slordige muziek die slordig gebracht wordt, alsof een stel uitgelezen muzikanten alleen maar tijd had om een rommelige eerste repetitie op te nemen.

Download: opnieuw veel goede wil nodig, maar doe maar Alabamy Bound, Dead Or Alive en Goodnight Irene.

***

38 How Long Has This Been Going On (1995) ★★

Van goes jazz. Opnieuw een snelle live-opname, dit keer in Ronnie Scott's Jazz Club in Londen. Jazz-classics afgewisseld met jazzy interpretaties van eigen songs.

Download: pff, goed dan, I Will Be There, Who Can I Turn To (When Nobody Needs Me) en All Saint's Day.

***

37 You Win Again (2000) ★★

Rock-'n-roll! Een duetalbum met Linda Gail Lewis, de zus van Jerry Lee. Naar het schijnt waren vooral de ruzies backstage tijdens de aansluitende tournee memorabel. De plaat zelf niet, nee.

Download: Let's Talk About Us, You Win Again en Think Twice Before You Go.

***

36 What's Wrong With This Picture? (2003) ★★

Ondanks de Grammy Award-nominatie voor 'Best Contemporary Blues Album' een middelmatige plaat.

Download: What's Wrong With This Picture?, Too Many Myths en Saint James Infirmary.

***

35 Down The Road (2002) ★★

Commercieel succes, wat helaas ook veel zegt over de smaak van het grote publiek. Een flauw doorslagje van vorige platen en die cover van Georgia On My Mind van Morrisons lievelingsartiest Ray Charles klinkt eerder als een persiflage dan als een hommage.

Download: Meet Me In The Indian Summer, Whatever Happened To P.J. Proby en Evening Shadows.

***

34 Avalon Sunset (1989) ★★

Deze plaat leverde hem een gigantische hit op, Have I Told You Lately, die achteraf ook nog eens met succes gecoverd werd door gerenommeerde collega's, maar als geheel blijft dit hinken op twee gedachten: wil hij toegankelijker worden of wil hij zijn Ierse roots exploreren?

Download: Whenever God Shines His Light, Orangefield en These Are The Days. (En als u het echt niet kunt laten ook die wereldhit, Have I Told You Lately).

***

33 Keep It Simple (2008) ★★

Weer een van die dertien-in-een-dozijn platen die hij uitbracht tussen halfweg de jaren negentig en het einde van het eerste decennium van deze eeuw. Nooit slecht, maar ook nooit briljant en dus eigenlijk niet goed genoeg voor zijn doen.

Download: That's Entrainment, Keep It Simple en Behind The Ritual.

***

32 A Period Of Transition (1977) ★★

Na tweeënhalf jaar stilte halfweg de jaren zeventig keerde Van Morrison terug met deze overgangsplaat. Na zijn briljante eerste solo-jaren zouden vanaf 1979 nieuwe hoogdagen volgen. Maar nog niet op deze plaat. Opvallende gastrol voor Mac Rebennack, die u en ik beter kennen als Dr. John.

Download: You Gotta Make It Through The World, Joyous Sound en Flamingos Fly.

***

31 Irish Heartbeat (1988) ★★★

Een half geslaagde samenwerking met de traditionele Ierse folkhelden The Chieftains. De stem van Morrison hinkt een beetje achterop in de snelle nummers, maar het speelplezier dat van de elpee druipt maakt veel goed.

Download: Star Of The County Down, She Moved Through The Fair en My Lagan's Love.

***

Morgen: tellen we verder af van 30 naar 21.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post663