Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Erg

SamenlevingGeplaatst door Frank Van Laeken za, augustus 01, 2015 12:32:12

Een Amerikaanse tandarts betaalde 50.000 dollar om een leeuw neer te knallen, die bij nader inzien Cecil bleek te heten en het nationale symbool van Zimbabwe was. Ja, u mag dat erg vinden, zowel de dood van een koning van de jungle, als de triomfantelijke tronie van een ziekelijke nepjager ('Boy, bindt de leeuw even vast, dat schiet makkelijker!'). De man zal een tandje mogen bijsteken om zijn reputatie terug wat op te vijzelen.

Ze komen minder in het nieuws tegenwoordig, omdat er geen grote, onder het gewicht van te veel passagiers vervaarlijk zwabberende boten kapseizen, maar ze zijn er nog altijd: de bootvluchtelingen die vanuit Afrika het Europese vasteland proberen te bereiken. Na maandenlang gepalaver is er nog geen begin van een start van een aanzet van een poging tot Europese oplossing gevonden. Héél erg is dat.

Plots krijgen die gelukzoekers (zoals in: mensen die hun eigen onmogelijke omstandigheden achterlaten om hun familie en zichzelf een beter leven te schenken) een herkenbaar gezicht, nu ze in Calais pogingen wagen om op het dak van een vrachtwagen door de Kanaaltunnel te sjezen. Onmenselijke beelden zijn het, waarbij - voor alle duidelijkheid - die Afrikanen niet de onmensen zijn, maar wel de Europese politici die voortdurend op snooze duwen en nog wat verder slapen.

Die taxshift, dat is lachen, tot we de concrete gevolgen leren kennen. Alhoewel, kent er nog iemand wel de concrete gevolgen, want zelfs de bedenkers lijken het niet meer te weten? Honderd euro per maand netto meer in onze portemonnee, ik zou er niet al te veel op rekenen wanneer u straks uw eigen begroting opmaakt.

De NAVO steunt lidstaat Turkije in haar strijd tegen de naar onafhankelijkheid strevende Koerden die op hun beurt onze bondgenoot zijn in de strijd tegen IS. De Turkse president Erdogan is duidelijk misnoegd over de verkiezingsuitslag, waardoor hij een deel van de macht moet afstaan en wil nu door heel veel daadkracht te vertonen nieuwe verkiezingen afdwingen én een ruime overwinning nastreven. Ja, wij - het westers bondgenootschap - steunen hem daarin. Ziekelijk is dat.

Vee- en melkboeren hebben stilaan geen prikkeldraad meer om aan hun achterste te krabben en komen op straat. Dat kan ik nog begrijpen, maar moet je dan weer wegen blokkeren waardoor je heel wat pendelaars pest? Nee, we hebben nog altijd niet nagedacht over alternatieve acties (stel: je palmt een parking van een grote supermarkt in, bouwt daar standjes op en probeert je producten rechtstreeks aan de man te brengen, zou dat geen originele gedachte zijn?), dus erger je vooral diegenen die je te vriend zou moeten houden.

Herinnert u zich nog die sabotage aan een van onze kerncentrales in Doel? Wel, de saboteurs zijn nog altijd niet gevonden. Veilig hoor, kernenergie. Goed beveiligd hoor, die kerncentrales. Laten we ze vooral langer openhouden, de burger slikt dat wel, die weet toch niet waar de lamp brandt.

De levensverwachting per woonplaats werd in kaart gebracht. Ik voelde me plots benauwd. Pepingen en Geraardsbergen behoren tot de top vijf van de steden en gemeenten waar je in verhouding minder oud wordt dan op andere plekken. Laat mij nu min of meer daartussenin wonen. Hopla, weer een paar jaar minder en nog zoveel te doen.

Een orthodoxe (idi)Jood stak zes deelnemers aan de Gay Pride in Jeruzalem neer. Fanatisme is van alle tijden, alle continenten en, vooral, alle religies. Emancipatie is niet iedereen gegeven. We kunnen alleen maar met woorden en daden blijven strijden tegen die kortzichtige extremistische religieuze rakkers.

De Olympische Winterspelen van 2022 zullen plaatsvinden in Beijing. 'Breaking: Peking!', zou je kunnen zeggen. Waar ze door de smog de hele tijd zwarte sneeuw zien, maar zelden witte. Dus zullen er de volgende zeven jaar bergen worden verzet. Bijna letterlijk, in dit geval. 2022 wordt een fantastisch sportjaar op het Aziatische continent: Winterspelen in Beijing (waar ze nauwelijks sneeuw kennen), WK Voetbal in Qatar (waar ze geen voetbaltraditie hebben). Voor het geld danst de mascotte, nee, het zal geen leeuw zijn en zeker niet wijlen Cecil.

***

Weet u wat, u mag dat allemaal erg vinden. Liefst in verschillende gradaties, maar u bent u niet verplicht om Cecil-de-leeuw af te wegen tegen Dawoed-de-bootvluchteling. (Als u het toch wil weten, voor mij is de volgorde van belang in bovenstaande actualiteitsonderwerpen: 2, 3, 5, 9, 4, 1, 7, 6, 10, 8). U hoeft zich niet te schamen, al verdient het wel een afweging, kwestie van uw prioriteiten juist te stellen. Dat we ons aan nieuwsfeiten ergeren is op zich een goed teken, dat betekent dat we niet amorf zijn. Mens, erger je wel!

***

De voorbije weken heb ik mij bekwaamd in het redigeren van andermans teksten. Wat ik erg vind is dat 'erg', zowel een bijvoeglijk naamwoord ('bijzonder onaangenaam' volgens Van Dale) als een bijwoord ('in hoge mate'), door heel wat journalisten in een verkeerde context wordt gebruikt. Dan lees je dingen als 'erg mooi', 'erg goed' of 'erg tevreden' en corrigeer ik dat systematisch in 'heel mooi', 'zeer goed' en 'bijzonder tevreden'. Is dat erg? Nee, maar wel ergerlijk.

***

Het ergst is dat veel mensen denken dat ons een rozentuin werd beloofd. Dat is nadrukkelijk niet waar, wist wijlen Lynn Anderson al. Along with the sunshine there's gotta be a little rain sometime. Dinsdag, bijvoorbeeld, maar dat is heus niet erg, al mag u dat wat mij betreft wel vinden.

  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post660