Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Wij (mensen) versus zij (onmensen)

SamenlevingGeplaatst door Frank Van Laeken za, juni 27, 2015 12:37:05

En toen... hoefde geen mens zich nog te distantiëren van IS.

***

Kobane, Koeweit, Saint-Quintin-Fallavier, Sousse. 210 slachtoffers of daaromtrent. Zelfs als de terreurdaden nog niet werden opgeëist, mag je er de hand van IS in zien, u weet wel, dat clubje barbaren dat overmorgen het eenjarige bestaan van het door henzelf uitgeroepen kalifaat viert. Middenin de ramadan werd dat verjaardagsfeestje georganiseerd: nee, geen halfnaakte wulpse deernen die uit een taart up-popten (tenzij in besloten kring, dan kijken ze niet op een vunzigheid meer of minder, graag een stevige neut erbij!), geen 'Lang zullen ze leven in de gloria!' (in naam van hun interpretatie van Allah moet er namelijk zo rap mogelijk gestorven worden, die maagden blijven niet eeuwig wachten), geen groots volksfeest waar buren, overburen, buren van buren en kennissen van buren van buren gezellig samenklitten ('gezellig' staat niet in het IS'iaanse woordenboek). Wel: dood en verderf, paniek zaaien, onschuldige burgers treffen.

De aanslag op een toeristisch strand in Tunesië krijgt bij ons de meeste media-aandacht, maar het meest relevant - als ik dat adjectief in deze context mag gebruiken - was de zelfmoordaanval tijdens het vrijdaggebed in een moskee in Koeweit-Stad. We wisten al dat IS in eerste instantie vooral moslims treft - tenminste, zij die bereid zijn om het nieuws ook eens door een niet-westerse bril te bekijken wisten dat al -, nu gebeurt dat ook flagrant en ondubbelzinnig.

Ik zou hier pagina's lang over kunnen doorbomen, maar mooier dan Rudi Vranckx vandaag in De Morgen kan ik het niet formuleren. Hij noemde het kalifaat van de 21ste eeuw onomwonden 'religieus fascisme'. En schreef verder: 'De enige oplossing lijkt een totale oorlog, economisch, militair en vooral ideologisch. Met dit religieus fascisme is geen vergelijk of samenleven mogelijk. Het is een strijd van lange adem en een taak voor iedereen. Voor het Westen, dat de puinhoop mee gecreëerd heeft, door de verkeerde oorlogen te voeren en een dubbele moraal te hanteren in de internationale politiek. (...) De oplossing moet ook komen van de plaatselijke regimes, die vaak een dubbelzinnige politiek voeren'. Amen.

Vanaf nu moeten we niet meer praten over wij (westerlingen) en zij (de rest van de wereld), of wij (blanken) versus zij (andersgekleurde medemensen), of wij (in een katholiek land grootgebrachten) tegenover zij (moslims). IS heeft zichzelf definitief en onomkeerbaar gekatapulteerd naar het barbarendom. Moslims hoeven zich niet meer te distantiëren van de wandaden van een criminele organisatie die zichzelf tot onafhankelijke staat heeft uitgeroepen, 't is te zeggen: onafhankelijk van andere staten, niet van Hogere Krachten, uiteraard.

Moslims zijn zelf slachtoffers geworden. Ze worden massaal gedood (Kobane, Koeweit), ze verliezen hun broodwinning (Tunesië), ze raken compleet geïsoleerd in een voor hen heilige periode (overal in de wereld).

Daarom dit voorstel: laten we de wij-zij-retoriek nog even aanhouden, maar dan in de zin dat 'Wij' de mensen zijn en 'Zij' de onmensen. En 'Zij', dat zijn dan fundamentalisten, extremisten, barbaren die het normaal vinden dat er in naam van een opperwezen mag gedood worden, uit welke windrichting ze ook komen en in welke richting ze hun winden ook laten. Laten we Bryan Ferry-gewijs stick together tegen de Idiote Staat.

***

De afgelopen dagen konden we vaststellen dat er nog andere vormen van fundamentalisme bestaan. Minder dodelijk, minder barbaars, minder verwerpelijk, maar net zo goed aanstootgevend. De Delhaize-directeurs kregen een fikse bonus nadat hun door wanbeleid aan de Nederlanders uitgeleverde warenhuisketen van de hand was gedaan. Wanbeleid wordt wel vaker beloond in deze contreien.
IMF en EU blijven de arm van de letterlijk arme Grieken omwringen, waarbij de vraag is of het hier nog wel gaat om redelijke eisen (sluitende begroting, economische hervormingen, terugbetaling van schulden) dan wel om een nogal doorzichtige poging om het democratisch verkozen extreem-linkse Syriza te vervreemden van de Griekse bevolking.
En ondanks het gejuich om het eindelijk toelaten van het homohuwelijk in de Verenigde Staten, zijn er nog altijd vier van de negen leden van het Amerikaanse Hooggerechtshof die hiertegen gestemd hebben. Eén kwezel extra en de regenboogvlag had opgeborgen mogen blijven. We staan, als westerse beschaving, nog altijd maar één vingerknip van onverdraagzaamheid verwijderd. Dat is een blijvend aandachtspunt.

***

Geruststelling: er blijft nog genoeg over waar we ons van kunnen distantiëren.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post653