Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Iedereen is van de wereld die doordraait

MuziekGeplaatst door Frank Van Laeken do, juni 25, 2015 11:35:23

'Ik heb gewoon gezegd dat ik met die clausule vrijheid wou, want Wilmots is iemand die graag vrij wil zijn.' Dat zegt Marc Wilmots over Marc Wilmots in Sport/Voetbal Magazine. Praten over jezelf in de derde persoon enkelvoud, daar moet een psychologische uitleg voor bestaan die volgens mij nooit flatteus kan zijn voor de persoon in kwestie. Althans, dat denk ik, Frank Van Laeken. (Waar ik als liefhebber van pietluttige details extra hartelijk om moest lachen, is dat de naam 'Wilmots' in vetjes staat, omdat S/VM elke naam die voor het eerst in een artikel wordt vermeld systematisch vetjes zet.)

***
Zou Thé Lau ooit over zichzelf hebben gepraat in de derde persoon enkelvoud? Ik vermoed van niet. Daarvoor was de zanger-schrijver te nuchter, te weinig gehecht aan uiterlijke pracht, praal en statussymbolen, onvoldoende zelfingenomen. Zijn verhaal van een aangekondigde en toch nog even uitgestelde dood werd dinsdagavond abrupt beëindigd, op zijn verzoek. De dodelijke keelkanker had hem het laatste restje waardigheid ontnomen. Het is goed dat we dan in een beschaafde wereld voor euthanasie kunnen kiezen. (Of niet, daarom heet het ook 'keuze'.)

Op radio en televisie en in de sociale media struikelden bekende en vooral minder bekende Vlamingen en Nederlanders over elkaar heen om hun medeleven te betuigen, om te treuren om de dood van een geliefde volkszanger, om verdriet collectief te delen en - helaas ook - om te benadrukken dat die Thé zo niet hun beste, dan toch een hele héle goede vriend van hen was geweest.

Ik was geen echte fan van The Scene, maar ik kon hun bijdrage tot de Nederpop wel appreciëren. Ik heb Thé Lau niet persoonlijk gekend, maar ik hoorde en las hem bij momenten graag. Voor zover ik hem vanop een afstand kon beoordelen: een rauwe, hese en tedere man. Een zanger die heerlijk net niet kon zingen, waardoor hij dan weer een interessante zanger werd. Een stem die meer van schuurpapier dan van honing was. Uitermate geschikt voor Rauw, hees, teder, Blauw, Rigoreus en Iedereen is van de wereld. Met een geoefende, vloeiende stem zouden die nummers veel minder tot hun recht zijn gekomen.

Zijn doodsstrijd - gepronostikeerd op zes maanden, in realiteit vijftien - werd een flinke brok voor de media, omdat hij dit per se zelf wilde delen. Je kan dat ijdel noemen, een kreet om aandacht, maar ik vond het - en nu zoek ik een gepast adjectief - mooi. Sereen. Waardig. En ook nog eens maatschappelijk relevant om de aandacht op de verschrikkelijke ziekte K te trekken. Rust zacht, Thé.

***

Als niemand meer luistert / als niemand iets zegt / dan heerst doodse stilte / dan kraken karakters / dan zegt men geen woord / dan sluit zich de poort / dan zijn we weg (uit Nighthawks, cd: Tempel der liefde, Thé Lau)

***

Vijfenhalf jaar na de dood van zijn zoon heeft vader Jacob vandaag eindelijk een beetje gerechtigheid gekregen, met de voorwaardelijke veroordelingen van de 'bottinekes' en de verantwoordelijken van een psychiatrisch opvangcentrum die zijn zoon destijds weigerden op te nemen. ('Het zien duurt een seconde, de gedachte blijft voor altijd')

Onze staatssecretaris voor Asiel, Migratie en het Blocken van Geïnteresseerde Medeburgers wil de verdragen van Schengen veranderen, zodat het vrije verkeer van personen binnen Europa moeilijker verloopt. Hij wil ook zo weinig mogelijk bootvluchtelingen opvangen en Syriëstrijders voor eeuwig uit ons land verbannen. ('Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen')

Meisjes van dertien en veertien moeten de nacht doorbrengen in een politiecel, omdat er geen opvangmogelijkheden zijn in de bestaande gesloten centra en omdat ze anders blijven ten prooi vallen van een loverboy die hen in de prostitutie gedwongen heeft. ('En ik word dover / want ik hoor de woorden vallen / maar niemand wordt geraakt / en ik zoek naar het woord dat alles open maakt').

Een rechter in Den Haag beveelt de Nederlandse overheid om tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen met een kwart te verminderen tegenover het peil van 1990. Onze overheid blijft voorlopig Oost-Indisch doof. ('En de klok zegt tik, tik / op de witgestucte muur / voor wie wacht komt alles steeds te laat')

Een van onze belangrijkste warenhuisketens fuseert met - zeg gerust: wordt overgenomen door - een grote Nederlandse keten. Ahold-up, als het ware. De aandelen van Albert Heijn stijgen, die van Delhaize dalen. ('In de lange lange nacht, rij met mij / ik zal alles voor je doen / en ik zal alles voor je zijn')

***

Hier is het eind, het eind van het feest / kom, we gaan naar beneden / de bloemen zijn dood, de flessen zijn leeg / het was mooi, maar nu is het verleden / jij was zo mooi, jij was prachtig / maar jij, jij hebt je strijd nu gestreden (uit Feest, cd: Avenue de la Scene, The Scene)

***

Iedereen is van de wereld, maar die draait hopeloos door.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post652