Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Grens

TheaterGeplaatst door Frank Van Laeken zo, mei 31, 2015 12:54:20

Net in de week dat een wetsvoorstel om seks toe te laten op de leeftijd van veertien jaar dagenlang de headlines haalde, ging een theatervoorstelling over grensoverschrijdend seksueel gedrag bij jongeren in première. 'Première' is een groot woord, want niet het grote publiek werd uitgenodigd, maar leerkrachten, socio-culturele medewerkers, psychiaters, psychologen en therapeuten uit Vlaanderen en Nederland. Het gaat dan ook om een semi-educatief stuk voor tieners. Niet verwonderlijk dat kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens op de stoel voor mij had plaatsgenomen.

Grens, zo heet het stuk en ik ken de schrijver een beetje. Wim Geysen is een verre vriend en fijne vent die ik heel lang geleden mocht begeleiden voor zijn eerste roman en die sindsdien het onderwijs vaarwel zegde om voltijds met theaterproducties bezig te zijn. Flits!, een stuk rond jongeren en verkeersveiligheid, gecreëerd in samenwerking van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen, werd inmiddels al 900 keer opgevoerd voor in totaal 250.000 voornamelijk jonge toeschouwers. Vorig jaar pakte Geysen uit met Wereldschemer, een monoloog rond de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast publiceert hij romans, jeugdboeken en treedt hij als De Wimmen op in zangduo. En nu is er dus Grens, over de invloed van pornografie, het ontdekken van je eigen lichaam en seksueel overschrijdend gedrag.

Het toeval wil dat ik Wim nog voor de voorstelling twee keer de hand mocht drukken op een op het eerste gezicht ietwat bizarre plek: de urinoirs. Hij had misschien wat last van zenuwen, ik had twee bollekes De Koninck achter de kiezen, iets waartoe ik mezelf verplicht wanneer ik in mijn geboortestad vertoef. Vandaar de dubbele passage. (Mocht u zich ongerust maken: we hebben onze handen eerst gewassen voor ze zich verstrengelden in een hartelijke groet!)

Drie acteurs, vijf personages en een verhaallijn die zevenentwintig jaar bestrijkt: makkelijk heeft Wim het zich weer niet gemaakt. Veel wordt verteld, andere gebeurtenissen bondig samengevat, maar nooit wordt het melig, belerend of onduidelijk. Dat is geen geringe verdienste. Je kan dus als toeschouwer heel goed volgen wat er gebeurt, ondanks de tijdssprongen (flash-backs, personagewissels, waarbij de actrice dribbelt tussen een 9-jarig meisje, een volwassen echtgenote en dat 9-jarige meisje als volwassen, getormenteerde vrouw) en het gebalde van de meeste scènes.

Ik weet niet wat ik ervan moet denken, van dat toelaten van seks op veertien. Zelf was ik hoegenaamd nog niet relatierijp op die leeftijd, maar ik kan me voorstellen dat heel wat jongeren dat wel zijn. 'Jongvolwassen' is anders in de jaren tien van deze eeuw dan in de jaren zeventig van de vorige. Jongeren van nu zijn geen kind meer, maar ze zijn evenmin volwassen. Toch zijn er al lichamelijke behoeften. Moet je die blijven verbieden of in een schimmige gedoogzone laten zitten, of kan je toch maar beter juridische duidelijkheid scheppen? Veertien is voor de ene halfvolwassen, voor de andere kinds. Je kan dat dus niet zomaar rechtlijnig bekijken. Moeilijke discussie, maar wel een heel belangrijke.

Grens toont waar het kan fout lopen (een meisje van negen is echt wel te jong voor seksuele handelingen!), maar wordt nooit moralistisch. Het is aan leerkrachten, psychologen en de jongeren zelf om er Hun Waarheid in te zien en lessen uit te trekken. Kan boeiende nagesprekken opleveren wanneer het stuk vanaf september wordt opgevoerd in scholen en culturele centra.

Info: www.wimgeysen.be, boekingen: boeking@wimgeysen.be, 0486/43 27 74.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post648