Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Voorspelbare voorspelling

SportGeplaatst door Frank Van Laeken za, mei 30, 2015 12:41:42

' Risicoloze voorspelling: vrijdag wordt Sepp Blatter gewoon opnieuw verkozen, krijgt hij felicitaties van zijn inmiddels 99-jarige voorganger Havelange en blijft alles bij het oude, zij het na een openlijke defenestratie van de in opspraak gekomen, gecorrumpeerde elementen. Daarna volgt business as usual.'

Zo klonk de slotparagraaf van het opiniestuk dat ik woensdag schreef in opdracht van deredactie.be. Nee, ik stond niet helemaal vooraan toen het zelfvertrouwen werd uitgedeeld, maar ik verstopte me ook niet op de laatste rij en ik was in elk geval in de zaal aanwezig. Maar vooral: ik ben oud en wijs genoeg om dit soort voorspelbare voorspellingen te kunnen maken, heb behoorlijk wat ervaring in het bestuderen van corrupte bobo's, weet dat machtswellust en opportunisme in de weg staan van Goed Bestuur, en voel ook enig cynisme door mijn aderen stromen. Vandaar dus die nauwelijks gewaagde zinnen, ook al wierpen sommigen me dingen als 'Wat schrijf je nu? Die Blatter maakt geen schijn van een kans?' of 'Denk je nu echt dat hij er wéér mee zal wegkomen?' voor de voeten.

***

133-73, dat was de uitslag van de eerste stemronde. Zestig stemmen verschil. Op 209 stemgerechtigde FIFA-leden wil dat zeggen dat er drie ongeldig hebben gestemd of zich hebben onthouden. Zou 'onze' François De Keersmaecker een extra vakje hebben getekend en ingekleurd met zijn naam erachter? Of konden drie Afrikaanse bondsvoorzitters zich niet lang genoeg concentreren omdat er een groupie of een tovenaar al hun aandacht opeiste? Misschien zijn er wel drie fictieve naties lid geworden van de wereldvoetbalbond, wie weet?

Hoe dan ook, Sepp Blatter haalde niet de vereiste twee derde meerderheid tegen prins Ali bin al-Hussein. Hij kwam precies zeven stemmen tekort. (Waren het die zeven opgepakte FIFA-leden?) Na zo'n bewogen driedaagse en met alle boze ogen van de wereld op hem gericht is het vooral opmerkelijk dat hij máár zeven stemmen tekort kwam. De prins wist dat hij geen schijn van een kans maakte in de tweede stemronde - waarin een gewone meerderheid volstond - en wierp de handdoek, iets waar Arabische prinsen iets bedrevener in zijn dan andere.

De kracht van continuïteit, zo roept de cynicus in mijn hoofd. Business as usual, schreeuwt de sarcastische betweter in mijn bovenkamer. De FIFA gaat door op de ingeslagen weg, piept een dun realistisch stemmetje. De accolade van opperhypocriet Platini na afloop van de stemming zei genoeg: het was maar om te lachen, Sepp, proficiat, natuurlijk gaan we die wereldbeker in Rusland niet boycotten en uiteraard ook niet die in Qatar, want daar heb ik zelf op gestemd en mijn zoon heeft daardoor een hoge functie kunnen bemachtigen, hahaha, terug vriend?

Hans Vandeweghe schreef vandaag in De Morgen dat het klassieke Europese bondensysteem al een hele tijd heeft afgedaan. We moeten naar een Amerikaanse aanpak: zakelijker, afstandelijker, met aan het hoofd een combinatie van slimme jongens en meisjes (juristen, financiële genieën, marketeers) en ex-sporters. Al is dat laatste geen garantie op succes (zie Platini). Hans heeft gelijk. Maar het gaat niet gebeuren. Dat is het verschil tussen gelijk hebben en gelijk halen. Het tweede is oneindig veel belangrijker.

***

Wat de UEFA niet kan verkroppen is dat de gewiekste Blatter er de afgelopen zeventien jaar in geslaagd is om als Midden-Europeaan de Europese voetbalbond van de andere continentale bonden en lidstaten te vervreemden. Het Eurocentrisme - die verschrikkelijke mix van neokolonialisme, betweterigheid en zelfgenoegzaamheid - heeft geen toekomst meer; alleen de Europeanen schijnen dat nog niet te beseffen. De rest van de wereld kiest nog liever voor een corrupte, machtsgeile potentaat - die ofwel zelf schuldig is, ofwel de corrupte praktijken jarenlang heeft getolereerd, wat voor mij even laakbaar is - dan voor een door Europa gesteunde kandidaat, die nota bene uit een cultuur komt, de Arabische, waar steekpenningen tot de dagelijkse praktijk behoren, ja, noemt u mij nu maar racistisch of zo. Zo lang de UEFA zich niet bescheidener gaat opstellen, zal haar kandidaat het niet halen bij alle volgende voorzittersverkiezingen van de FIFA, ook dat durf ik hier en nu te voorspellen.

Laatste voorspelbare voorspelling: alleen via gerechtelijke weg en dan nog alleen maar als er sluitende bewijzen zijn (een foto van een graaiende Blatter in de pot met steekpenningen, bij wijze van spreken) kan de 79-jarige Zwitser van de troon worden gestoten. 'Ethiek is voor watjes', schreef Het Laatste Nieuws-columnist Jan Devriese vandaag. Cynische opmerking, maar helaas ook zeer terecht. In het internationale topvoetbal is ethiek al een tijdje zoek - een jaar of veertig, schat ik - en de bobo's die nu het luidste roepen dat er dringend iets moet veranderen hebben zelf kilo's boter op het hoofd. Alleen een tabula rasa kan nog redding brengen, maar wie zal die doorvoeren? Tenzij de FBI een 'smoking gun' zou ontdekt hebben. Zou het? Het is de enige hoop die de voetballiefhebber nog rest.

***

Voetbal, een feest van macht en geld. Misschien moet ik daar ooit wel een boek over schrijven. O, wacht...  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post647