Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Read my lips

PolitiekGeplaatst door Frank Van Laeken za, mei 23, 2015 12:56:29

'Read my lips: no new taxes!'. Vice-president George H.W. Bush sprak die achteraf historisch geworden woorden uit op de republikeinse partijconventie van 1988, waar hij de nominatie als presidentskandidaat namens zijn partij aanvaardde. Een paar maanden later werd hij effectief de opvolger van Ronald Reagan in het Witte Huis. Een paar jaar later had hij zijn verkiezingsbelofte gebroken: er kwamen tal van nieuwe belastingen en Bush werd erop afgerekend bij de presidentsverkiezingen van november 1992.

Ook Bart De Wever heeft nu zijn 'Read my lips'-moment gehad: hij kantte zich vierkant tegen het extra belasten van bedrijfswagens. Voegde er kwansuis nog aan toe dat het 'puur rationeel' logisch zou zijn om de diesel spuwende voordeel-in-natura-machines te laten opdraaien voor vervuiling en dat soort dingen, een beetje zoals Bruno Tobback ooit zei dat je geen stemmen wint met nochtans noodzakelijke milieu-ingrepen (zoals Bart Eeckhout vandaag mooi vergeleek in zijn editoriaal in De Morgen). Máár: de middenstand en de middenklasse moeten de indruk krijgen dat ze het land regeren, dus wordt er af en toe een half afgekloven been naar hen geworpen.

De Wever richt zijn pijlen nu op de sociale zekerheid, daar zit volgens hem nog vet aan. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten treedt hem meteen bij. De erfgenamen van Margaret Thatcher - de ene leent haar gedachtengoed, de andere haar looks - lopen hand in hand en van nabij bewaakt door para's gezellig door Antwerpen, dat laboratorium van onze vaderlandse politiek, zo beeld ik mij dat in.

Die tax shift: komt niets van in huis. Hooguit een flauw afkooksel dat als een enormiteit zal verkocht worden in de media.

Die fiscale fraudebestrijding: komt niets van in huis. Hooguit wat gepruttel in de marge dat als een enormiteit zal verkocht worden in de media.

De kracht van verandering: meer van hetzelfde, maar dan geen voortzetting van het vorige federale beleid in dit land, wel een copy-paste van de maatregelen die in de jaren tachtig in de Angelsaksische landen werden doorgevoerd en die er zorgden voor een nog meer duale samenleving. Wie rechts denkt vond het allemaal geweldig, wie links van het politieke spectrum zit heeft er alleen maar nare herinneringen aan, wie centraal in het bed ligt draait zich nog eens om, kwestie van de ogen af te wenden van het schouwspel.

Tenzij BDW gisteren dus ook zijn 'Read my lips'-boemerang heeft gesmeten. Eerlijk gezegd ben ik ervan overtuigd dat hij intelligenter is dan vader Bush en dan nog: hij geniet zo'n staat van genade dat hij er anderzijds ook wel mee weg zou komen, mocht hij deze belofte aan de hogere- en middenklasse niet waarmaken.

Tax shift is het woord van 2015. Helaas is het inhoudsloos geworden.  • Reacties(1)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post644