Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Waarom het goed zou zijn dat KAA Gent kampioen wordt

SportGeplaatst door Frank Van Laeken do, mei 21, 2015 10:00:16

In september 2013 schreef ik voor een Vlaams-Nederlands zesmaandelijks sporttijdschrift een artikel over de Ghelamco Arena, de op dat ogenblik splinternieuwe Gentse voetbaltempel. In elk gesprek met vertegenwoordigers van de club werd mij duidelijk gemaakt dat ik 'KAA Gent' voluit moest schrijven en ook bij het streng nalezen van mijn artikel werd het telkens opnieuw aangestipt. Die 'K' van 'Koninklijke' hoort onlosmakelijk samen met die 'AA' van oorspronkelijk 'Association Athlétique' (officieel zelfs Association Royale Athlétique La Gantoise) en sinds 1971 in schoon Vlaams 'Atletiek Associatie' Gent. 'Gantoise' wordt alleen nog door oudere jongeren gebezigd, de roepnaam 'Buffalo's' hoor je daarentegen wel nog voortdurend.

Als dat KAA Gent vanavond wint van Standard (of Anderlecht en Club Brugge verliezen hun wedstrijd in Play-off 1) is het voor het eerst in de clubgeschiedenis landskampioen. En zelfs als het vanavond niet lukt, is er zondag nog een herkansing op het veld van Anderlecht. Het zou eigenlijk niet meer mogen mislopen, al weet je dat het meestal net dan... Nou ja.

Dat het verdomme zal gaan tijd worden voor de derde stad van het land (als je Brussel als één geheel beschouwt, tenminste)! Dat de neutrale voetbalfan het hen van harte gunt. Dat het dik verdiend zal zijn, ook al eindigde het team van trainer Hein Vanhaezebrouck tweede in de reguliere competitie, met vier punten minder dan Club Brugge. In de play-offs domineerde Gent echter de concurrentie.

Er zijn nog een aantal andere goede redenen te bedenken waarom het goed is voor het Belgische voetbal dat KAA Gent de titel pakt. Hieronder laat ik de voorwaardelijke wijs even vallen. Neem het me niet kwalijk mocht het finaal toch weer helemaal anders uitdraaien.

Verandering van spijs...

We houden van underdogs in dit land. De titels van RWDM (1975), SK Beveren (1979 en 1984), KV Mechelen (1989), Lierse (1997) en de eerste van KRC Genk (1999) werden dan ook op vrij algemeen gejuich onthaald, behalve dan misschien in Brussel en Brugge. De voorbije veertig seizoenen werden gedomineerd door Anderlecht (17 titels), Club Brugge (11), Standard (4) en een heel klein beetje Genk (3 in totaal). 'Verandering van spijs doet eten', zegt een spreekwoord. Het doorbreekt de saaiheid en zal de ietwat lauwe voetbalfan warm maken om meer belangstelling te tonen voor de Jupiler Pro League waar de voorspelbaarheid even wordt doorbroken.

G5 is nu pas echt G5

Het profvoetbal bestaat hier uit twee lagen en dan bedoel ik niet: clubs die gezond zijn en clubs die bijna failliet gaan. Je hebt de G5, waarbij de 'G' staat voor 'Grote', en de rest. De G5 bestaat al sinds mensenheugenis uit Anderlecht, Club Brugge, Standard, KRC Genk en KAA Gent, al had die laatste tot nog toe dus nog geen enkele titel gepakt. Wat heet dan 'groot'?

Budgettair werkte Gent in het seizoen 2014/15 met een begroting van 23 miljoen euro, dat is bijna dertien miljoen euro meer dan de zesde in de financiële rangschikking (verschiet niet!): degradant Lierse. KRC Genk deed het deze jaargang met 24 miljoen euro, wat vergelijkbaar is met Gent, maar er is een ruime afstand tot Standard (30 miljoen), Club Brugge (33) en vooral Anderlecht (45).

Dankzij de verdeling van de tv-gelden en de toekomstige inkomsten uit de deelname aan de Champions League zal KAA Gent zijn budget allicht kunnen opschroeven tot het niveau van Club Brugge en Standard. Zaak is dan wel om een vervolg te breien aan dit successeizoen, want anders zal het budget snel weer dalen tot het huidige niveau. Aan de top geraken is moeilijk, er blijven nog veel lastiger.

Machtscentrum verschuift eventjes naar een andere provincie

Het is al eenendertig jaar geleden dat een club uit de provincie Oost-Vlaanderen nog eens de landstitel mocht vieren. Toen was dat SK Beveren, een club die eerder tot het hinterland van de stad Antwerpen behoort dan tot Oost-Vlaanderen, maar goed. Beveren vierde de titel twee keer in vijf jaar tijd. Andere Oost-Vlaamse clubs slaagden daar niet in in 111 seizoenen op het hoogste Belgische niveau.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was het vaakst aan het feest: 56 keer, oftewel een verbluffende 50%. De verdeling: Anderlecht 33 titels, Union 11, Racing Club Brussel 6, Daring Club de Bruxelles 5, RWDM 1.

Daarna volgt de provincie Antwerpen met 19 titels: 7 voor Beerschot, 4 voor Antwerp, KV Mechelen en Lierse. Op de derde plaats staat de provincie West-Vlaanderen met 13 titels voor Club Brugge en 3 voor Cercle, een totaal van 16. De provincie Luik is vierde: 15 titels (Standard 10, RFC de Liège 5). Dan zijn er nog Limburg (die 3 voor KRC Genk) en Oost-Vlaanderen (de 2 voor Beveren). Geen titelvieringen vielen er te beleven in de kneusjes Henegouwen, Luxemburg, Namen, Vlaams- en Waals-Brabant.

Het zou goed zijn dat Oost-Vlaanderen toch weer meespeelt in de eeuwige ranglijsten. Kwestie van het machtscentrum, al is het maar voor even, te verschuiven.

Zeldzaam professioneel geleide club

KAA Gent verdient het ook omdat het over het algemeen slim bestuurd wordt. Het beschikt sinds twee jaar over de beste faciliteiten: de Ghelamco Arena is het modernste en 'slimste' voetbalstadion van het land, waarmee de club twintig jaar voorsprong heeft opgebouwd op de rest van de Jupiler Pro League. Anderlecht moet hopen dat dat nationale stadion er komt en dat het dan huurder mag spelen, Club Brugge wil in 2019 eindelijk beginnen bouwen aan dat lang verhoopte nieuwe stadion.

Het nabije buitenland leert ons: nieuwe stadions met modern comfort lokken meer volk, trekken nieuwe investeerders en sponsors aan, bezorgen een club een nieuw elan. Als de interesse voor de Buffalo's positief uit de hand zou lopen, kan de Ghelamco Arena trouwens nog altijd uitgebreid worden van 20.000 tot 25.000. Dat is een geruststellende gedachte.

Een jaar of tien geleden was KAA Gent nog een club met torenhoge schulden. Vandaag, na een gewiekst aan- en verkoopbeleid met enkele lucratieve uitgaande transfers, zijn die schulden verdwenen. KAA Gent is een van de weinige clubs in dit land die zakelijk goed geleid worden, een zeldzaamheid. Alleen het uitblijven van sportief succes was nog een manco. Met als gevolg dat het bestuur in het nog niet zo verre verleden wel eens een trainer vroegtijdig de laan durfde uit te sturen. Als er ook op dat vlak stabiliteit komt, is KAA Gent écht een topclub.

De slimste trainer van het land

Je moet het hem niet meer zeggen, want dat weet hij zelf ook wel: Hein Vanhaezebrouck (en niet Michel Preud'homme) is op dit ogenblik veruit de beste voetbaltrainer van het land. Tactisch uitgekookt, altijd vertrekkend van de eigen sterkte, communicatief sterk, met haast Hollandse branie de buitenwereld tegemoet tredend. Vorige zondag speelden de Gentenaren Club Brugge bij momenten van het kastje naar de muur in hun eigen Jan Breydelstadion. Lef gekoppeld aan talent, wat zich vertaalde in een verdiende 2-3.

Een oer-Vlaamse trainer bij een oer-Vlaamse club die on-Vlaams dominant durft te spelen: waar kunnen we nog meer van dromen in dit land van de braveriken en de Calimero's? Als Vanhaezebrouck de huidige kern met iets meer financiële mogelijkheden op een paar plekken aanvult kan KAA Gent ook de komende jaren meedoen om de prijzen.

Mooiste stad van Vlaanderen

Als Antwerpenaar geef ik het grif en volmondig toe: Gent is de interessantste stad van Vlaanderen. Oudheid wordt er gekoppeld aan moderniteit, het lokaal bestuur is atypisch voor dit conservatieve land, het cultuuraanbod is boeiender dan in de meeste andere steden, misschien op Brussel na. Vooruit, Gent!

Iedereen is weer wakker

Een 'new club on the block' zal ervoor zorgen dat de traditionele Grote Twee (Anderlecht en Club Brugge), het achterop hinkende Standard en het onregelmatige seizoenen afhaspelende KRC Genk een tandje zullen bijsteken. Het kan de spanning in onze competitie alleen maar ten goede komen. Na vier titels in de jongste vijf seizoenen voor de paars-witte grootmacht uit de hoofdstad zou het een verademing zijn dat er, hoe kort en tijdelijk dan ook, een machtswissel zou komen.

Iedereen zal weer wakker zijn. En KAA Gent zal er vooral in moeten slagen om zelf wakker te blijven, want een te lang aanslepende staat van euforie heeft wel meer onverwacht succesrijke clubs de das omgedaan. Dat kan het bestuur van Gent eens navragen in Genk, Lier, Mechelen en Beveren.

Ondertussen: 'Buffalo, Buffalo, AA Gent!'.  • Reacties(1)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post643